29 Οκτ 2018

Κόκκινο χαλί σε πορεία ναζί ανήμερα πογκρόμ Εβραίων με τις ευλογίες των αρχών του κρατιδίου

Ήταν βράδυ της 29ης Οκτώβρη 1938 όταν ξεκίνησε στη σαξωνική πόλη Πλάουεν η λεγόμενη “πολωνική επιχείρηση” των ναζί. Γερμανοί αστυνομικοί έβγαλαν 85 Πολωνοεβραίους, άντρες, γυναίκες και παιδιά από τα σπίτια τους και τους έστειλαν με ειδικό τραίνο σε στρατόπεδα, λίγες μέρες πριν τα πογκρόμ του Νοέμβρη.  Με αφορμή την 80η επέτειο, το μικρό τοπικό ακροδεξιό κόμμα “Τρίτος δρόμος” σχεδιάζει πορεία με δαυλούς στην οδό από το σιδηροδρομικό σταθμό κατά μήκος της πόλης με στόχο ” να οδηγήσουν τη φλόγα, που κάποια μέρα θα ξυπνήσει το λαό σε μια καταγίδα φωτιάς” , όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της οργάνωσης. Ο αναπληρωτής τοπάρχης του κόμματος, Τόνι Γκεντς κάνει λόγο για “εκστρατεία μίσους κατά του κόμματός του”. Ο Γκεντς είναι καταδικασμένος για βίαια εγκλήματα, κι ανήκε σε απαγορευμένη από το 2014 νεοναζιστική οργάνωση. Κατόπιν αυτού μετακόμισε στο Πλάουν, όπου ηγετικό ρόλο στον “Τρίτο δρόμο” έχει το πρώην μέλος του νεοναζιστικού NPD Ρίκο Ντέλερ. Σύμφωνα με την υπηρεσία προστασίας του συντάγματος, το κόμμα έχει περίπου 500 μέλη εθνικοσοσιαλιστικής ιδεολογίας, την οποία ελάχιστα κρύβει πίσω από τις εξαγγελίες για δημιουργία ενός “γερμανικού σοσιαλισμού”.
Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η αναγγελία της νεοναζιστικής πορείας οδήγησαν σε απαγόρευση της χρήσης δαυλών, όχι όμως και της ίδιας της εκδήλωσης. Κατόπιν πίεσης από την αντιπολίτευση, ο δήμαρχος της πόλης, Ραλφ Όμπερντορφερ, που πρόσκειται στο νεοφιλελεύθερο FDP, ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές του κρατιδίου της Σαξονίας να απαγορεύσουν τη διαδήλωση. Μετά από ένα διάστημα “διαβούλευσης”, η υπηρεσία απάντησε πως “δεν υπάρχουν νομικοί λόγοι για την απαγόρευση”. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της υπηρεσίας, Ούβε Χάινλ, μια τέτοια απαίτηση θα ισοδυναμούσε με κατάργηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι. Μόνο λόγοι “δημόσιας ασφάλειας” θα επέτρεπαν μια τέτοια απαγόρευση, αλλά προφανώς ένα πλήθος κάποιων εκατοντάδων νεοναζί θεωρείται απολύτως ασφαλές για την πόλη.
Στην πραγματικότητα, στη Σαξωνία υπάρχουν αρκετές ακόμα περιπτώσεις που επιτρέπουν την απαγόρευση, όπως εκείνες που γίνονται σε μέρη που σχετίζονται με θύματα πολέμων ή της “ναζιστικής και κομμουνιστικής βίας”, υπενθυμίζοντας ποια είναι στην πραγματικότητα η μοναδική στόχευση της εξίσωσης ναζισμού – κομμουνισμού. Σύμφωνα πάντως με την υπηρεσία, η οποία ρωτήθηκε από τοπικό για το αν η παραπάνω περίπτωση αφορά τη διαδήλωση του “Τρίτου δρόμου”, η απάντηση ήταν αρνητική.
Οι αντιφασιστικές οργανώσεις καλούν σε αντιδιαδήλωση στην πλατεία Ταχυδρομείου της πόλης, με επικεφαλής την πρωτοβουλία “Ποτέ ξανά!”. Ο ιδρυτής της τελευταίας Πασκάλ φον Κνόχε, θεωρεί πως “Το Πλάουεν στρώνει κόκκινο χαλί στους ναζιστές” κι ότι είναι αναγκαία πάντοτε η απόκρουση νεοναζιστικών τάσεων, Ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως πως ο Χάινλ υποστήριξε πως δε γνώριζε καν πως υπάρχει πρόθεση αντιδιαδήλωσης.
Με πληροφορίες από ze.tt.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ