2 Φεβ 2019

Ο Αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια για λίγους, είναι δικαίωμα για όλους!


Με αφορμή το χαράτσι της Ομοσπονδίας τζούντο για συμμετοχή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα παίδων - εφήβων στη Λάρισα



Σε πρόσφατη κοινή τους ανακοίνωση, το υφυπουργείο Αθλητισμού και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού πανηγυρίζουν για την αύξηση της τάξης του 10% στις τακτικές αθλητικές επιχορηγήσεις για το 2019. Η πραγματικότητα του ελληνικού αθλητισμού, όμως, πολύ απέχει από τέτοιου είδους «χαρές»: Εγκειται στο χρόνιο πετσόκομμα (εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία) των αθλητικών επιχορηγήσεων και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία - με αφορμή την οικονομική κρίση - δόθηκε το τελειωτικό χτύπημα στον ελληνικό αθλητισμό. Οι επιχορηγήσεις κατέστησαν ψίχουλα που δεν φτάνουν ούτε να καλύψουν τα πάγια έξοδα λειτουργίας των αθλητικών ομοσπονδιών, και βέβαια η αύξηση που ανακοινώθηκε μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό...
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει πολύπλευρες συνέπειες, με πιο χαρακτηριστική το - παγιωμένο τα τελευταία χρόνια - φαινόμενο της μετακύλισης των εξόδων στα σωματεία ή στους αθλούμενους και κατά συνέπεια στις οικογένειές τους, που καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ετσι, η άθληση έχει μετατραπεί σε πολυτέλεια για λίγους, αφού οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα αδυνατούν να σηκώσουν και αυτό το βάρος.
Χαράτσι από την Ομοσπονδία τζούντο
Αλλη μία τέτοια περίπτωση, μετακύλισης των εξόδων με τις ανάλογες συνέπειες, είναι αυτή που αφορά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα τζούντο παίδων - εφήβων που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Λάρισα. Σύμφωνα με την προκήρυξη των αγώνων που εξέδωσε η Ομοσπονδία τζούντο, τα σωματεία θα έπρεπε να καταβάλουν μέχρι την περασμένη Πέμπτη (31/1) το ποσό των 30 ευρώ για κάθε αθλητή/τρια που θα πάρει μέρος στους αγώνες, ενώ μέχρι πρότινος το αντίτιμο ήταν 10 ευρώ!
Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας των σωματείων, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το ποσό αυτό θα κληθούν να το πληρώσουν οι οικογένειες των αθλητών. Αν μάλιστα προσθέσουμε σ' αυτό τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των αθλούμενων και των συνοδών τους, το συνολικό κόστος για μία μόλις συμμετοχή στους αγώνες υπολογίζεται στα 300 ευρώ. Η υπόθεση προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από σωματεία, προπονητές και οικογένειες αθλητών.
Διαχρονικές πολιτικές ευθύνες
Το περιστατικό με την Ομοσπονδία τζούντο δεν είναι μεμονωμένο, αντίθετα απεικονίζει τη σημερινή πραγματικότητα του ελληνικού αθλητισμού όπως έχει διαμορφωθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη σημερινή του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ευθύνες βαραίνουν καταρχάς τη ΓΓΑ, που στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης αλλά και της οικονομικής τάξης στις ομοσπονδίες έχει αρχίσει εδώ και καιρό τις περικοπές, με αποτέλεσμα οι ομοσπονδίες να προσπαθούν να επιβιώσουν όπως μπορεί η καθεμιά. Αυτό όμως έχει φέρει ως αποτέλεσμα, ενώ ο αθλητισμός υποτίθεται πως είναι δικαίωμα του λαού, τελικά να του τον στερούν ή να τον κάνουν δυσπρόσιτο για αθλητές και τις οικογένειές τους. Η ΓΓΑ οφείλει να εξασφαλίζει όλες τις προϋποθέσεις για ουσιαστική δραστηριότητα των ομοσπονδιών και των αθλητικών σωματείων. Να καλύπτονται τα έξοδά τους με θεσμοθετημένο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Αυτή η πολιτική λιτότητας και περικοπών οδηγεί τις διοικήσεις των ομοσπονδιών στη «ζητιανιά» από κάθε δήμο, για να φιλοξενήσει τις διοργανώσεις τους. Οπως συμβαίνει π.χ. με το πρωτάθλημα του τζούντο, του οποίου ένα κομμάτι των εξόδων θα πληρώσει ο δήμος Λάρισας, δηλαδή από χρήματα των δημοτών. Πάλι δηλαδή αθλητές και οικογένειες καλούνται να πληρώσουν για συμμετοχή στους αγώνες.
Θα πρέπει οι ίδιες οι αθλητικές ομοσπονδίες, αντί να αναγκάζουν τα σωματεία τους, αθλούμενους και οικογένειες να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, να είναι αυτές που θα πιέσουν και θα διεκδικήσουν επαρκή χρηματοδότηση από την πολιτεία και τη ΓΓΑ, με βάση τις πραγματικές ανάγκες για την ανάπτυξη του κάθε αθλήματος, που θα προβάλουν αντίσταση στα σχέδια της κατηγοριοποίησης τα οποία προωθεί η ΓΓΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ