6 Ιουν 2020

«Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη» για τη μεγαλοεργοδοσία


Αποκαλυπτική επιστολή του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας προς την κυβέρνηση


«Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη» της μεγαλοεργοδοσίας, η οποία, ενθαρρυμένη από τους ανοιχτούς κρουνούς των κονδυλίων και τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, ζητάει να ανέβουν ακόμα περισσότερο οι ρυθμοί της αντεργατικής επίθεσης, για να θωρακιστεί καλύτερα απέναντι στην κρίση.
Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, με επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ - πρόκειται για την πρώην ένωση των Βορειοελλαδιτών βιομηχάνων, που είχαν αναβαθμιστεί σε «κοινωνικούς εταίρους» επί ΣΥΡΙΖΑ) ευχαριστεί την κυβέρνηση «για τις συνεχείς και σημαντικές προσπάθειες» και το «επίπονο έργο» που καταβάλλει στη στήριξη «της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και μεταποίησης», επαναφέροντας την πρόταση για συνέχιση της επιδότησης των τόκων των δανείων των βιομηχάνων για τουλάχιστον 3 μήνες.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά ζητά και «διευκρινίσεις» σχετικά με το πρόγραμμα δανειοδότησης με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό 80%. Πρόκειται για πρόγραμμα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, που θα χρηματοδοτήσει επιχειρηματικά δάνεια συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ.
Ο ΣΒΕ ζητάει να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των θέσεων εργασίας που οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Οπως εξηγεί στην επιστολή του, ζητάει να ισχύσει ως βάση υπολογισμού όχι το σύνολο των εργαζομένων που απασχολεί η επιχείρηση, αλλά όσοι απομένουν να δουλεύουν μετά την εφαρμογή όλων των άλλων αντεργατικών μέτρων, με τα οποία η κυβέρνηση έχει φιλοδωρήσει τους ομίλους και αφορούν «σε μείωση ωρών εργασίας, όπως μεταξύ άλλων, οι αναστολές, οι ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, τα προβλεπόμενα στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, κ.λπ.».
Ουσιαστικά, απαιτεί την «παράκαμψη»/κατάργηση ακόμα κι αυτής της υποτυπώδους και για τα μάτια του κόσμου «ρήτρας διατήρησης των θέσεων εργασίας», ώστε να διευρυνθεί η «ευελιξία» που έχουν σήμερα οι μεγαλοεργοδότες να εφαρμόζουν συνδυαστικά τα νέα αντεργατικά μέτρα που η κυβέρνηση θεσμοθέτησε με αφορμή την πανδημία, χωρίς να εμποδίζεται η πρόσβασή τους και στην κρατική χρηματοδότηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ