27 Ιαν 2012

Το ΚΟΔΗΣΟ σύμφωνο και με τους δεξιούς στην εκτίμηση της 17ης Ιούνη 1953


ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το ΚΟΔΗΣΟ σύμφωνο και με τους δεξιούς στην εκτίμηση της 17ης Ιούνη 1953
Το «Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού» (ΚΟΔΗΣΟ) συμφωνεί με τα άλλα τέσσερα κόμματα της τοπικής Βουλής του Βερολίνου (του Αμπγκεόρντνετεϊ-Χάους) στην εκτίμηση της πρώτης προσπάθειας ανατροπής του καθεστώτος της ΓΛΔ, στις 17 του Ιούνη 1953, σαν πρώτης «λαϊκής εξέγερσης στη σοβιετική περιοχή εξουσίας μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Στην ομόφωνη απόφαση (δημοσιεύεται περιληπτικά στη «Νόιες Ντόιτσλαντ» της 13ης του Ιούνη) αναφέρεται: «Με σεβασμό στρέφουμε το βλέμμα μας στην αποφασιστικότητα των διαδηλωτών να ξεσηκωθούν ενάντια στην εξουσία του ΕΣΚΓ, του κράτους και του στρατεύματος κατοχής και να αγωνιστούν για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνικά δικαιώματα».
Αυτό που άρχισε το 1953 οδηγήθηκε το 1989 σε «ένα καλό και ειρηνικό, σε ένα δημοκρατικό τέλος».
Ο σοσιαλδημοκράτης κυβερνών δήμαρχος του Βερολίνου, Κλάους Βοβεράιτ, επαίνεσε το ΚΟΔΗΣΟ για τη συνεκτίμησή του, λέγοντας: «Θα έπρεπε να ομολογήσουμε και στον πολιτικό αντίπαλό μας ότι μπορεί να κάνει μια νέα εκτίμηση ενός ιστορικού γεγονότος χωρίς να χάνει την αξιοπιστία του».
Το ΚΟΔΗΣΟ μετέχει στην τοπική σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Βερολίνου, ενώ στην τοπική αντιπολίτευση είναι η δεξιά Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU), το συντηρητικό κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) και οι Πράσινοι.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε εδώ λίγα λόγια του Μπέρτολτ Μπρεχτ για τη 17η του Ιούνη 1953: «Ο Μπρεχτ ένιωσε τα γεγονότα της 17ης του Ιούνη σαν μια τέτοια πρόκληση, που για μια στιγμή σκέφτηκε να μπει στο ΕΣΚΓ. "Θυμάμαι ακριβώς", έτσι είπε η (συνεργάτριά του) Κέτε Ρίλικε, "ότι ο Μπρεχτ το πρωί της 17ης του Ιούνη, όταν ήμασταν στο δρόμο για την "Υπό τις φιλύρες"... είπε: "Τώρα θα ήταν η σωστή στιγμή για να μπω στο κόμμα". Αυτό του φάνηκε αναγκαίο". Εκείνες τις συγκλονιστικές μέρες ο Μπρεχτ οργάνωσε στο θέατρό του, στο περίφημο "Μπερλίνερ Ανσάμπλ", συγκεντρώσεις για εκτίμηση της κατάστασης. Ο Μπρεχτ είπε, σε μια απ' αυτές: "Σε καμιά φάση της ζωής μου δεν περίμενα κάτι από την κοινοβουλευτική αστική δημοκρατία"... Εκπλήσσεται, είπε, ότι άνθρωποι υποκύπτουν στην αυταπάτη ότι ελεύθερες εκλογές σε μια τέτοια κατάσταση θα βελτίωναν ουσιαστικά την κατάσταση. Αυτό το Βερολίνο είναι (τώρα) σε μια πνευματική κατάσταση, που όπως φαίνεται ήταν την εποχή των ναζί... Η κυβέρνηση που έχουμε τώρα δρα σε θέση αγώνα ενάντια σ' αυτά τα στοιχεία που απειλούν την ειρήνη όλου του κόσμου».
Ο Μπένο Μπεσόν, Γαλλοελβετός, ηθοποιός και σκηνοθέτης στο θέατρο του Μπρεχτ, είπε: «Είμαι ξένος. Ακούστηκαν τώρα πολλές φωνές για ελεύθερες εκλογές. Και το 1933 έγιναν ελεύθερες εκλογές και στην εξουσία ήλθαν οι ναζιστές. Οι Γάλλοι συνάδελφοί μου δε θα επιτρέψουν ποτέ στους Γερμανούς να ξαναφέρουν ναζί στην εξουσία. Αν ωστόσο συμβεί αυτό, δε θα υπάρχει για πολύ καιρό ακόμα ειρήνη» (Από το βιβλίο του Βέρνερ Μιτετσβάι για τον Μπ. Μπρεχτ στις μέρες του Ιούνη 1953).

Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ