25 Ιαν 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ - ΓΣΕΕ


ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ - ΓΣΕΕ
Συνεννοημένοι μέχρι κεραίας για τα νέα αντεργατικά μέτρα
Το υπόμνημα με το πλαίσιο της συζήτησης για το νέο μνημόνιο ήταν σε πλήρη γνώση εργοδοτών και εργατοπατέρων, πριν αποφασίσουν τον «κοινωνικό διάλογο»
Την κατακρεούργηση των μισθών, την κατεδάφιση των συλλογικών συμβάσεων και το «ξήλωμα» κάθε εργασιακού δικαιώματος, με στόχο την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, για τη διασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, προωθεί η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα, την πλουτοκρατία και τους εργατοπατέρες.
Χτες, μια μέρα πριν από τη σημερινή συνάντηση των εργοδοτών και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε υπόμνημα της τρόικας, όπου συμπεριλαμβάνονται τα αντεργατικά μέτρα που έχει βάλει εδώ και καιρό στο τραπέζι η κυβέρνηση της μαύρης συμμαχίας, με στόχο να τα νομιμοποιήσει μέσω του «κοινωνικού διαλόγου» και να τα συμπεριλάβει στο νέο μνημόνιο.
Επιβεβαιώνεται ότι κυβέρνηση - τρόικα - πλουτοκρατία στοχεύουν ακόμα και διά νόμου στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, στην οριστική κατάργηση των δώρων, στο «πάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετίες), στην απελευθέρωση των απολύσεων, στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, στην ισοπέδωση εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων στις πρώην ΔΕΚΟ και στις κρατικές τράπεζες, καθώς και στη δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες.
Πρόκειται ακριβώς για τα ίδια βάρβαρα μέτρα που είχε παρουσιάσει ήδη από τις 4 Γενάρη ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους εκπροσώπους των ενώσεων των εργοδοτών και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, τονίζοντας μάλιστα ότι πρέπει να «συμπεριληφθούν» στα πλαίσια του «κοινωνικού διαλόγου», για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».Αποκαλύπτεται δηλαδή ότι εργοδότες και εργατοπατέρες ήξεραν από την πρώτη ώρα το αντιδραστικό περιεχόμενο του «κοινωνικού διαλόγου» που έστηναν στις πλάτες των εργαζόμενων.
Την ύπαρξη του υπομνήματος της τρόικας επιβεβαίωσε χτες το Μέγαρο Μαξίμου, με στενούς συνεργάτες του Λ. Παπαδήμου να σημειώνουν ότι«τα συγκεκριμένα μέτρα είχε παρουσιάσει αναλυτικά ο πρωθυπουργός στη διάρκεια των επαφών του με τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και κατά την διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών».Κυβερνητικά στελέχη, μάλιστα, σημείωναν ότι υπήρξε «ομοφωνία»μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για τη λήψη μέτρων που ενισχύουν την «ανταγωνιστικότητα».
Βάσει των κυβερνητικών σχεδιασμών, τα νέα αντεργατικά μέτρα θα επιδιωχθεί να «κλειδώσουν» μέσα στην επόμενη βδομάδα. Αύριο, ολοκληρώνεται από την τρόικα «αξιολόγηση» της ελληνικής οικονομίας και η κυβέρνηση θα επιδιώξει να υπάρξουν αποφάσεις μέσω του «κοινωνικού διαλόγου» άμεσα. Σε διαφορετική περίπτωση, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι θα υπάρξουν «νομοθετικές παρεμβάσεις». Οι «αλλαγές σε μισθούς και εργασιακές σχέσεις αποτελούν προαπαιτούμενο για τη νέα δανειακή σύμβαση», ισχυρίζονταν χτες κυβερνητικά στελέχη. «Χρειάζονται πιο γενναίες μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας», σημείωναν χτες και τα στελέχη του ΔΝΤ προσφέροντας χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση του μαύρου μετώπου.
Η λίστα του μαύρου μετώπου
Τα ταξικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που ετοιμάζεται να προωθήσει η κυβέρνηση είναι:
1. Οριζόντια κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού. Στους κοινούς σχεδιασμούς κυβέρνησης - τρόικας είναι να καταργηθεί με νόμο κάθε νομοθετική ρύθμιση ή προεδρικό διάταγμα, που προβλέπει τη χορήγηση των δώρων από τις επιχειρήσεις προς τους εργαζομένους. Μάλιστα, η τρόικα σημειώνει ότι μέρος του 13ου και 14ου μισθού έχει ήδη περικοπεί στο δημόσιο τομέα. Η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού οδηγεί σε αυτόματη μείωση όλων των μισθών κατά 15% και σε αντίστοιχη αύξηση των κερδών των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων που θα την καρπωθούν.
2. Κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων. Ολες οι Συλλογικές Συμβάσεις που λήγουν θα μετατρέπονται αυτομάτως σε ιδιωτικές, σε περίπτωση που περάσουν έξι μήνες και δεν ανανεωθούν. Η κυβέρνηση ουσιαστικά σχεδιάζει την κατάργηση της ρύθμισης του Ν. 1876/1990, βάσει της οποίας μετά τη λήξη μιας συλλογικής σύμβασης και εφόσον δεν υπογραφεί νέα ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζομένους, όλοι οι όροι της προηγούμενης σύμβασης παραμένουν ως έχουν. Με την κατάργηση της ρύθμισης δίνεται ουσιαστικά το δικαίωμα στους εργοδότες να καθορίζουν νέες εργασιακές και μισθολογικές συνθήκες βάσει επιχειρησιακών ή ατομικών συμβάσεων.
3. Πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων. Στόχος, η κατάργηση κάθε είδους «πλαφόν» στον αριθμό των μηνιαίων απολύσεων που μπορούν να κάνουν οι εργοδότες, βάσει της ισχύουσας κατάπτυστης νομοθεσίας. Η κυβέρνηση μεθοδεύει και τη μείωση των αποζημιώσεων για τις απολύσεις των εργαζομένων.
4. Επέκταση όλων των μορφών «ευέλικτης εργασίας».Σχεδιάζεται με νόμο να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προχωρούν και σε μείωση των ημερήσιων ωρών απασχόλησης, πέρα από τη μείωση των εργάσιμων ημερών. Σε ό,τι αφορά τα εποχιακά επαγγέλματα (π.χ. τουρισμού), να αρθούν όλες οι ρυθμίσεις που υπάρχουν για υπερωριακή απασχόληση, για απασχόληση το Σαββατοκύριακο και για το ωράριο εργασίας.
5. Κατάργηση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ. Επιδιώκουν να αρθεί το καθεστώς μονιμότητας που ισχύει για τους εργαζομένους στις πρώην ΔΕΚΟ και τις τράπεζες που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να προχωρούν σε μαζικές απολύσεις.
6. «Πάγωμα» ή κατάργηση των μισθολογικών ωριμάνσεων. Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα παγώνει ή θα καταργεί τις ωριμάνσεις (τριετίες) σε όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού δικαίου. Η κατάργησή τους, τρεις στη διάρκεια του εργασιακού βίου, θα οδηγήσει άμεσα σε μείωση των μισθών των εργαζομένων κατά 11%.
7. Περικοπή μισθολογικών επιδομάτων. Στόχος, η περικοπή μιας σειράς επιδομάτων που δίνονται σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Ειδικότερα για τις ΔΕΚΟ μεθοδεύεται η περιστολή πλήθους επιδομάτων και η μείωση των αμοιβών για υπερωρίες που θα οδηγήσουν σε δραστική μείωση των μισθών.
8. Μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Στόχος είναι η μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» κατά 10% - 15%, που θα προσφέρει επιπλέον κέρδη στους κεφαλαιοκράτες και θα γκρεμίσει τα Ταμεία και άλλους Οργανισμούς (ΟΑΕΔ, ΟΕΚ κ.ά.). Ειδικότερα για τις ΔΕΚΟ, σχεδιάζεται η μείωση των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία στα επίπεδα του ΙΚΑ.
9. Νέες ανατροπές στον τρόπο λειτουργίας της «διαιτησίας» προς όφελος των εργοδοτών. Επιδίωξη να αλλάξει το καθεστώς της «διαιτησίας», προκειμένου να υπάρχει προσφυγή μόνο αν συμφωνούν και τα δύο μέρη εργοδοσία - εργαζόμενοι (μέχρι σήμερα μπορούσαν να προσφύγουν μονομερώς οι εργαζόμενοι). Στόχος, να θωρακιστούν ακόμα περισσότερο τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών.
10. Ακόμα πιο ταξικό δικαστικό σύστημα. Μέσω της απλοποίησης και της επιτάχυνσης των δικαστικών αποφάσεων για την εκδίκαση δικαστικών διαφορών στη βάση των διαδικασιών που εφαρμόζονται στα ειδικά φορολογικά δικαστήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ