22 Ιουλ 2014

Συνέταιροι (και) στον εκφυλισμό

Συνέταιροι (και) στον εκφυλισμό

Στις αρχές Ιούλη, η παράταξη της «Ενιαίας», η οποία στηρίζεται από το ΠΑΜΕ στην Εθνική Τράπεζα, αποκάλυψε ότι τα παιδιά τεσσάρων μελών της διοίκησης του Συλλόγου Υπαλλήλων της τράπεζας (ΣΥΕΤΕ) είχαν προσληφθεί σαν «ειδικοί συνεργάτες», με την προοπτική να μετατραπούν αργότερα σε μόνιμους υπαλλήλους. Οι συνδικαλιστές αυτοί ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΕΤΕ (ΔΗΣΥΕ - ΠΑΣΟΚ), ο γραμματέας (ΔΑΚΕ - ΝΔ), ένα μέλος του προεδρείου (ΔΗΣΥΕ - ΠΑΣΟΚ) και ο ταμίας (ΔΑΣ -ΣΥΡΙΖΑ).

Κατά καιρούς, τα στελέχη αυτών των παρατάξεων έχουν κάνει χρήση και του προνομίου της «κατ' εξαίρεση προαγωγής», που προβλέπεται από τον Οργανισμό της τράπεζας και αξιοποιείται σαν μηχανισμός εξαγοράς από την εργοδοσία (αφορά κατά κανόνα στελέχη και «φίλους» της εργοδοσίας). Οπως σημείωνε στην ανακοίνωσή της η «Ενιαία», οι συνδικαλιστές αυτοί «εξαγοράζουν τις "υπηρεσίες" που προσφέρουν στην εργοδοσία με προσωπικά οφέλη, απολαμβάνοντας προαγωγές, διορισμούς δικών τους παιδιών, ρίχνοντας ουσιαστικά νερό στο μύλο του εκφυλισμού και της συκοφάντησης του συνδικαλιστικού κινήματος».
Η αποκάλυψη αυτού του γεγονότος αξιοποιήθηκε από τα αστικά ΜΜΕ, αλλά και από τις δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού, στους μεταξύ τους ανταγωνισμούς. Για παράδειγμα, από τους πρώτους που έβγαλαν ανακοίνωση ήταν η παράταξη «Διαφάνεια», με επικεφαλής τον Γ. Πούπκο, ο οποίος έχει διαφοροποιηθεί από την επίσημη παράταξη του ΠΑΣΟΚ στο Σύλλογο των Εργαζομένων στην ΕΤΕ, χωρίς βέβαια να διαφοροποιείται από τη γραμμή της. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο συμμετέχει και εκλέγεται ο σημερινός πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος.

Παρουσιάζοντας την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω, η συγκεκριμένη παράταξη ζητούσε από τους εργαζόμενους «να πλαισιώσετε την κίνησή μας και τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε, ώστε οι υγιείς συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΕΤΕ να συμβάλουν, μέσα από μια επίπονη διαδικασία σύνθεσης, στην ανασυγκρότησή του, με πρόσημο δημοκρατικό και προοδευτικό»! Δηλαδή, αυτοί που σε κεντρικό συνδικαλιστικό επίπεδο έχουν μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για τον εκφυλισμό, εμφανίζονται στο σωματείο τους ως κήρυκες της «ανασυγκρότησης»...
Η υποκρισία βγάζει μάτι
Δύο μέρες μετά, κυκλοφόρησε ανακοίνωση η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (ΔΑΣ). Εγραφε μεταξύ άλλων: «Η ΔΑΣ δηλώνει ότι θεωρεί απαράδεκτη τη συγκεκριμένη μεθόδευση. Συνδικαλιστές που έχουν εκλεγεί με εντολή να περιφρουρούν τις ΣΣΕ, τον Κανονισμό Εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις, δεν έχουν το ηθικό δικαίωμα να εκμεταλλεύονται την κατάσταση διάλυσης που θέλει να επιβάλει η διοίκηση της ΕΤΕ. Η ΔΑΣ (...) καλεί όποιον συνδικαλιστή εμπλέκεται και προσωπικά σε τέτοιες διευθετήσεις, να παραιτηθεί άμεσα από κάθε συνδικαλιστική ιδιότητα, σαν ελάχιστη προσφορά στην ηθική αποκατάσταση του συνδικαλισμού που χρειάζονται όσο ποτέ άλλοτε οι εργαζόμενοι στην ΕΤΕ».
Η υποκρισία βγάζει μάτι. Ενας από αυτούς που διόρισαν τα παιδιά τους ήταν στέλεχος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ. Οι παραινέσεις περί παραίτησης είναι για τα μάτια του κόσμου, αφού ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής παίρνει σύνταξη τον Αύγουστο και προφανώς δεν του καίγεται καρφάκι!
Κατά το αναμενόμενο, η παράταξη του ΠΑΣΟΚ (ΔΗΣΥΕ) και της ΝΔ (ΔΑΚΕ), όπως και η «Νέα Εποχή» (πρώην ΔΑΚΕ) δεν έβγαλαν ανακοίνωση, για να τοποθετηθούν πάνω στο θέμα. Αξιοσημείωτη όμως είναι και η στάση της παράταξης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ («Πρόταση Προοπτικής»), η οποία σε ανακοίνωσή της ανέφερε μεταξύ άλλων: «(...) η Διοίκηση της ΕΤΕ έχει προσλάβει παιδιά αρχισυνδικαλιστών του προεδρείου των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ σαν ειδικούς συνεργάτες! (...) Καλούμε τις παρατάξεις ΕΝΙΑΙΑ και ΔΑΣ να αποχωρήσουν άμεσα από το προεδρείο και να μη νομιμοποιούν άλλο την ηγεσία. Ολοι μαζί να διώξουμε τις εργοδοτικές - κυβερνητικές παρατάξεις και να αποκτήσουμε ένα Σύλλογο που να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων!».
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ξέρει καλά ότι ένας εκλεγμένος με τη ΔΑΣ (ΣΥΡΙΖΑ) εμπλέκεται άμεσα στους διορισμούς, αλλά «το κάνει γαργάρα», για να βγάλει την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ από το κάδρο του εκφυλισμού. Αντίθετα, ζητάει από την «Ενιαία» (ΠΑΜΕ), τη μόνη παράταξη που δεν εμπλέκεται σε τέτοιες διαδικασίες, να παραιτηθεί από το προεδρείο για να μη νομιμοποιήσει τάχα τον εκφυλισμό. Κάνει πως δεν ξέρει ότι η «Ενιαία» ήταν αυτή που αποκάλυψε πρώτη και κατήγγειλε τους διορισμούς. Επίσης, η «Ενιαία» έχει ζητήσει έκτακτο ΔΣ και Γενική Συνέλευση των εργαζομένων γι' αυτό το θέμα.
Το ΠΑΜΕ δε λερώνει τα χέρια του
Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, η υπόθεση έχει και συνέχεια. Μη μπορώντας να καλύψει τις πομπές του, προσπάθησε να πάρει αποστάσεις από το συγκεκριμένο συνδικαλιστή. Στις 15/7, ο Ζώης Πεπές, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ, έκανε την εξής δήλωση: «Ηθικό πλήγμα, εγκληματικό για το συνδικαλισμό η συνδιαλλαγή για προσλήψεις παιδιών συνδικαλιστών (...) Η παράταξη που συμμετέχουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΤΕ, αφού ξεκαθάρισε εσωτερικά τις σχέσεις της με τον εμπλεκόμενο συνεργάτη της, έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για να απομακρυνθούν οι εμπλεκόμενοι με τέτοιου είδους συνδιαλλαγές και να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος του ΣΥΕΤΕ και να αποκατασταθεί το κύρος του»!
Σημειώνουμε ότι ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καμιά «ηθική αναστολή» όταν ψήφιζε την αύξηση των εισφορών των εργαζομένων στο Ταμείο Εφάπαξ της Εθνικής ή συμφωνούσε με τη συμμετοχή των Ταμείων στην ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής! Σε όλες τις παραπάνω ανακοινώσεις και σ' αυτές που βγήκαν και σε αυτές που δε βγήκαν, καθρεφτίζεται ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός, παλιός και νέος, σε όλες τις εκφάνσεις τους.
Να σημειωθεί ότι μόνο οι εκλεγμένοι με το ΠΑΜΕ δεν κάνουν χρήση των διάφορων συνδικαλιστικών προνομίων που προσφέρει η εργοδοσία (κατ' εξαίρεση προαγωγές, προσλήψεις «ημετέρων» από το παράθυρο και άλλα) για να εξαγοράζουν συνειδήσεις και να βάλουν στο χέρι το κίνημα. Να σημειώσουμε ακόμα ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, απ' όταν υπογράφτηκε η κλαδική σύμβαση στις τράπεζες για τα λεγόμενα συνδικαλιστικά κίνητρα (προαγωγές ανάλογα με τη θητεία τους στα συνδικαλιστικά όργανα), δεν έχουν κάνει χρήση και τα επιστρέφουν όταν ο εργοδότης, σε εφαρμογή της σύμβασης, τα παρέχει.
Με συνδικαλιστικές δυνάμεις σαν αυτές που κυριαρχούν στην ΕΤΕ και συνολικά στο κίνημα, οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να πάνε μακριά, θα μετράνε τη μια ήττα μετά την άλλη. Τώρα είναι η ώρα να βγάλουν συμπεράσματα για το ρόλο όλων των άλλων παρατάξεων, που είτε ευθύνονται, είτε καλύπτουν τον εκφυλισμό του κινήματος, τη χειραγώγησή του από την εργοδοσία.

Π. Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ