ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Σενάρια» και κατηγορίες ρίχνουν «νερό στο μύλο» των ανταγωνισμών
- Η Ρωσία κάνει λόγο για ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος που πετούσε κοντά στο «Μπόινγκ»
- «Είναι μια διεθνής σύγκρουση» και «η Ρωσία βρίσκεται στην πλευρά του διαβόλου», δήλωσε ο «πρωθυπουργός» του Κιέβου
Υψωμένοι τόνοι συντηρούνται στη διεθνή ιμπεριαλιστική «σκακιέρα» μετά από τη συντριβή του «Μπόινγκ 777» των «Μαλαισιανών Αερογραμμών», με αποτέλεσμα το θάνατο συνολικά 298 ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα σε αυτό, την περασμένη Πέμπτη, ενώ περνούσε πάνω από την ανατολική Ουκρανία, εκτελώντας πτήση από το Αμστερνταμ της Ολλανδίας προς την Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας.
Τα αναπάντητα ερωτήματα παραμένουν πολλά, ενώ η βεβαιότητα με την οποία ανταλλάσσονται κατηγορίες περί «συντριβής» του αεροσκάφους συμπληρώνει ένα ήδη περίπλοκο «κουβάρι» σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Εκφραση του οποίου, άλλωστε, είναι και η «αντι-τρομοκρατική» επιχείρηση που η κυβέρνηση του Κιέβου συνεχίζει στην ανατολική Ουκρανία, έχοντας ήδη προκαλέσει δεκάδες θανάτους αμάχων και καταστροφές εκατοντάδων σπιτιών, εργοστασίων, άλλων υποδομών.
Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσεται και η συνεχιζόμενη διαμάχη ακόμα και για ζητήματα όπως η ανάσυρση των σορών των επιβατών του «Μπόινγκ 777», αλλά και ο εντοπισμός και η επεξεργασία των «μαύρων κουτιών», θέματα για τα οποία είναι χαρακτηριστικές οι συγκεχυμένες, ακόμα και αντικρουόμενες, πληροφορίες.
Συνεχίζεται η ανταλλαγή κατηγοριών
Χτες, ο στρατηγός Αντρέι Καρταπόλοφ,
επικεφαλής των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε ότι το ρωσικό
υπουργείο Αμυνας διαθέτει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ένα μαχητικό
αεροσκάφος («Σουχόι») Su-25 της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας πέταξε
σε απόσταση 3-5 χλμ. από το επιβατικό αεροσκάφος των «Μαλαισιανών
Αερογραμμών». Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν παρέδωσε κανένα σύστημα
αντιαεροπορικών πυραύλων Buk (ή SA-11) στους ρωσόφωνους αντάρτες ή
«οποιαδήποτε άλλα όπλα» και δήλωσε ότι δεν εντοπίστηκε η εκτόξευση
πυραύλων από το έδαφος σε οποιοδήποτε σημείο κοντά στην πορεία του
«Μπόινγκ», καλώντας τις ΗΠΑ να δώσουν στη δημοσιότητα δορυφορικές
φωτογραφίες, «εάν έχουν» τέτοιες.Είχε προηγηθεί, το Σαββατοκύριακο, η τοποθέτηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) Τζον Κέρι, ο οποίος μιλώντας σε μια σειρά ΜΜΕ ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν «εξαιρετικές περιστασιακές αποδείξεις». Οι ΗΠΑ «ξέρουν» από πού εξαπολύθηκε ο πύραυλος στη βάση δορυφορικών εικόνων, πρόσθεσε, και «γνωρίζουμε την πορεία του. Γνωρίζουμε την ώρα». Συμπλήρωσε ακόμα ότι «γνωρίζουμε αξιόπιστα πως οι Ουκρανοί δεν διέθεταν ένα τέτοιο σύστημα (συστοιχιών πυραύλων) στην περιοχή εκείνη τη στιγμή. Ως εκ τούτου το δάχτυλο δείχνει σαφώς προς τους αυτονομιστές». Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο είχε στο μεταξύ ανακοινώσει ότι Αμερικανοί ειδικοί επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητα της τηλεφωνικής συνομιλίας που την περασμένη βδομάδα έδωσαν στη δημοσιότητα οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας και - όπως ισχυρίζονταν - αφορούσε διάλογο μεταξύ ρωσόφωνων ανταρτών που αναγνώριζαν κατάρριψη αεροσκάφους. Η κύρια θέση, «βασισμένη σε πολλά στοιχεία», είναι πως «η πτήση MH17 καταρρίφθηκε πιθανόν από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος SA-11 (Bouk), ο οποίος εκτοξεύθηκε από περιοχή που ελέγχεται από αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία», τόνιζε η ανακοίνωση.
Σε «ακαταμάχητες αποδείξεις», σύμφωνα με τις οποίες «αυτή η τρομοκρατική ενέργεια διαπράχθηκε με τη βοήθεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφέρθηκε το Σάββατο και ο αρχηγός της αντικατασκοπείας της Ουκρανίας Βιτάλι Νάιντα.
«Είναι μια διεθνής σύγκρουση»
Από τη μεριά του, ο Ουκρανός Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο,
σε τηλεφωνική επικοινωνία του με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι
Μουν «προέτρεψε τα Ηνωμένα Εθνη να καταδικάσουν τις ενέργειες των
τρομοκρατών και να αναγνωρίσουν τις λεγόμενες "Λαϊκή Δημοκρατία του
Ντονέτσκ" και "Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ" ως τρομοκρατικές
οργανώσεις». Επίσης, σε συνάντηση με τον Πολωνό ομόλογό του Μπρόνισλαβ
Κομορόφσκι ο Ποροσένκο ανέφερε ότι «αυτοί που συνδέονται με την
τρομοκρατική επίθεση δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις
διαπραγματεύσεις... δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε μια συζήτηση για το
μέλλον της Ουκρανίας». Επιπλέον, σε τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα
καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, «ο Πρόεδρος τόνισε ότι η Ουκρανία μαζί
με τη διεθνή κοινότητα θα πρέπει αποφασιστικά να αποκρούσει τη διεθνή
τρομοκρατία και να σταματήσει εκείνους που κατευθύνουν τρομοκράτες,
προμηθεύοντάς τους με όπλα».Υψηλούς τόνους κράτησε και ο «πρωθυπουργός» του Κιέβου Αρσένι Γιάτσενιουκ που, επιχειρηματολογώντας ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από «επαγγελματίες», πρόσθεσε: «Αυτή δεν είναι μια σύγκρουση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία. Είναι μια διεθνής σύγκρουση... Η Ρωσία βρίσκεται στη σκοτεινή πλευρά, στην πλευρά του διαβόλου».
Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, το Σάββατο ο Αντρίι Λισένκο, εκπρόσωπος του ουκρανικού συμβουλίου ασφαλείας δήλωσε πως «οι τρομοκράτες (σ.σ. όρος με τον οποίο το Κίεβο χαρακτηρίζει τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες) κάνουν τα πάντα για να κρύψουν τα στοιχεία που αποδεικνύουν την εμπλοκή ρωσικών πυραύλων στην κατάρριψη αυτού του αεροσκάφους». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «κατά τη διάρκεια της νύχτας, 15 κομμάτια στρατιωτικού εξοπλισμού μεταφέρθηκαν από τη Ρωσική Ομοσπονδία στο έδαφος του Λουγκάνσκ».
Η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο
Το Σάββατο, επίσης, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα
είχε διαδοχικές ξεχωριστές τηλεφωνικές επαφές με Μέρκελ και Κάμερον,
όπου οι ηγέτες «επαναβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν
σε στενή επαφή, θεωρώντας ότι μπορεί να απαιτηθούν πρόσθετες ενέργειες»
(σ.σ. κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας) όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.Πάντως, το Σάββατο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως η Μόσχα θα ανταποδώσει τις πιο πρόσφατες κυρώσεις που αποφάσισε η Ουάσιγκτον με τον εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ Αλεξάντερ Λουκασέβιτς, να δηλώνει: «Ανταποδοτικά μέτρα σαφώς και θα ληφθούν. Πρώτα απ' όλα, σε έναν παρόμοιο αριθμό Αμερικανών θα απαγορευθεί η είσοδος (στη Ρωσία)».
Παρέμβαση έκανε όμως και ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, καλώντας σε μια δίκαιη και αντικειμενική έρευνα που θα φωτίσει τις συνθήκες κατάρριψης του «Μπόινγκ 777», ώστε η έρευνα να δείξει την αλήθεια όσο το δυνατόν συντομότερα, σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική ιστοσελίδα.
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα άφησε και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, δηλώνοντας στο κοινοβούλιο της χώρας - με αφορμή τη συζήτηση για να ολοκληρωθεί η ανάσυρση των σορών και η αναγνώρισή τους - πως «αν τις επόμενες μέρες η πρόσβαση στην περιοχή της καταστροφής παραμείνει προβληματική, τότε όλες οι πολιτικές, οικονομικές και δημοσιονομικές επιλογές βρίσκονται πάνω στο τραπέζι εναντίον εκείνων οι οποίοι είναι άμεσα ή έμμεσα υπεύθυνοι γι' αυτό».
Από τη μεριά του Λονδίνου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υπογράμμισε πως «η Ρωσία πρέπει να ξέρει ότι έπεται δράση αν δεν υπάρξει μια ριζική αλλαγή στον τρόπο που συμπεριφέρονται», ενώ σε επαφές του με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ αλλά και την Μέρκελ, σημείωσε ότι οι κυρώσεις αυτές μπορεί να πλήξουν προηγμένα βιομηχανικά αγαθά που μπορεί να έχουν διπλή χρήση, για αμυντικούς σκοπούς.
Χτες, αναμενόταν νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν είχε δηλώσει ότι η Μόσχα θα στήριζε απόφαση (που είχαν καταθέσει μεταξύ άλλων Γαλλία και Αυστραλία) που θα ζητά απρόσκοπτη πρόσβαση στον τόπο της πτώσης του αεροσκάφους «υπό την προϋπόθεση ότι δεν επιρρίπτονται ευθύνες σε κάποιους».
Συνεχίζονται οι αιματηρές επιθέσεις
Την
ίδια στιγμή, στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζονται αμείωτα οι αιματηρές
επιθέσεις του ουκρανικού στρατού. Το Σάββατο, η υπηρεσία Τύπου της
αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» ανέφερε ότι μόνο
την προηγούμενη μέρα είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 15 άμαχοι στην περιοχή.Σφοδρές μάχες μαίνονταν χτες και στο Ντονέτσκ, με οδομαχίες και εκρήξεις σε πολλά σημεία. Ωστόσο, ο Αντριι Λισένκο δήλωσε ότι ο στρατός δεν ευθύνεται για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν χτες στο κέντρο του Ντονέτσκ: «Αν γίνονται εκρήξεις στο κέντρο της πόλης - δεν οφείλονται σε Ουκρανούς στρατιώτες... Εχουμε αυστηρές διαταγές να μην κάνουμε χρήση αεροπορικών επιδρομών και πυροβολικού στην πόλη. Αν γίνονται μάχες στην πόλη, έχουμε πληροφορίες ότι υπάρχει εκεί μια μικρή ομάδα που έχει αυτο-οργανωθεί και πολεμάει με τους τρομοκράτες», ανέφερε.
Τέλος, αίσθηση προκάλεσε η αναφορά των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, το Σάββατο, ότι ουκρανικά στρατιωτικά φυλάκια δέχθηκαν πυρά που προέρχονταν από την πλευρά των ρωσικών συνόρων δύο φορές στη διάρκεια της νύχτας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου