22 Ιουλ 2014

ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ Μηχανισμός συγκάλυψης της «ακραίας φτώχειας»

ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
Μηχανισμός συγκάλυψης της «ακραίας φτώχειας»
Επιβεβαιώνεται ότι μια τετραμελής οικογένεια θα πρέπει να επιβιώσει με 13,1 ευρώ την ημέρα!
Τη στόχευση να αποτελέσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα μηχανισμό συγκάλυψης της ακραίας φτώχειας και πολιορκητικό κριό για την παραπέρα καρατόμηση όσων προνοιακών επιδομάτων έχουν απομείνει, επιβεβαίωσαν οι δηλώσεις που έκαναν το Σαββατοκύριακο ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης και Β. Κεγκέρογλου αντίστοιχα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η σχετική Υπουργική Απόφαση θα παρουσιαστεί μέχρι τα τέλη του μήνα. Θα αφορά στην πιλοτική εφαρμογή διάρκειας έξι μηνών του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 13 δήμους, έναν από κάθε περιφέρεια της χώρας. Τελικός στόχος είναι να απευθυνθεί σε 700 έως 800 χιλιάδες άτομα που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, έτσι όπως αυτή ορίζεται και οι διάφορες υποκατηγορίες από τους οργανισμούς της ΕΕ. Για παράδειγμα, φτωχός θεωρείται όποιος δεν έχει έγχρωμη τηλεόραση (!), αλλά όχι αυτός που έχει αποκλειστεί από την πρόσβαση στην Παιδεία ή την Υγεία.
Η Υπουργική Απόφαση θα ορίζει το ελάχιστο εισόδημα που θα πρέπει να παίρνει ένα άτομο, ένα ζευγάρι, μια οικογένεια και ούτω καθεξής. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το υπουργείο, το επικρατέστερο σενάριο για μια τετραμελή οικογένεια είναι να «διασφαλίζει» ετήσιο εισόδημα 4.800 ευρώ το χρόνο! Δηλαδή, τέσσερα άτομα θα πρέπει να βρουν τρόπο να επιβιώσουν με 13 ευρώ τη μέρα!
Εάν το πραγματικό ετήσιο εισόδημα της τετραμελούς οικογένειας είναι μηδενικό, τότε το κράτος θα τους δίνει μέσω του μηχανισμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος το σύνολο των 4.800 ευρώ. Εάν όμως το πραγματικό εισόδημά τους (από μισθούς, επιδόματα ή άλλους λόγους) είναι για παράδειγμα 3.800 ευρώ, τότε το κράτος θα τους καταβάλλει 1.000 ευρώ, για να συμπληρώσουν τα 4.800 ευρώ.
Επίσης, στο πραγματικό εισόδημα θα υπολογίζεται και η αντικειμενική αξία των ακινήτων της οικογένειας, δηλαδή θα ισχύουν περιουσιακά κριτήρια. Με βάση τις δηλώσεις του Β. Κεγκέρογλου, αν ένα ζευγάρι ανέργων μένει σε σπίτι που η αντικειμενική του αξία ξεπερνά τις 200.000 ευρώ, θα αποκλείεται από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Επίσης, σύμφωνα με τον υφυπουργό, αναπόσπαστο μέρος του μηχανισμού αποτελεί η υποχρεωτική ένταξη του δικαιούχου σε σχέδιο επανένταξης στην αγορά εργασίας. Αυτό ανοίγει το δρόμο ώστε τα ψίχουλα που θα δίνονται μέσω του μηχανισμού, να τα δικαιούται κάποιος μόνο το διάστημα που «τρέχει» κάποιο σχετικό πρόγραμμα. Ακόμα, μπορεί να χάνει το επίδομα, αν ο αρμόδιος φορέας του προτείνει μια δουλειά με οποιουσδήποτε όρους και αυτός αρνηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ