5 Δεκ 2014

Νέος νεκρός στη Χαλυβουργία του Μάνεση: Ζωές χωρίς αξία οι εργατικές ζωές

 Νέος νεκρός στη Χαλυβουργία του Μάνεση: Ζωές χωρίς αξία οι εργατικές ζωές

Ακόμα ένας νεκρός στο βωμό του κέρδους - Εργάτης σκοτώθηκε στη «Χαλυβουργία» Βόλου

Νέο εργοδοτικό έγκλημα σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στη «Χαλυβουργία» του Μάνεση, στο Βελεστίνο, στη Β' Βιομηχανική Περιοχή Βόλου.

Ο 49χρονος Χρήστος Ανεστιάδης, πατέρας δύο παιδιών, έπεσε μέσα στη δεξαμενή νερού και τον βρήκαν μετά από αρκετή ώρα οι συνάδελφοί του, οι οποίοι τον αναζητούσαν.

Η δεξαμενή, βάθους έξι μέτρων, είναι εκτός του κτιριακού συγκροτήματος παραγωγής, δεν υπάρχει καθόλου φωτισμός, ώστε κάποιος να έχει έστω και τη στοιχειώδη ορατότητα, είναι εντοιχισμένη στο έδαφος και δεν υπάρχει καμία περίφραξη ή κανένα κιγκλίδωμα. Παράλληλα ο 49χρονος πήγαινε μόνος του στη δεξαμενή, καθώς η εταιρεία αρνιόταν να προσλάβει δεύτερο άτομο, στο όνομα της μείωσης του κόστους.


Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν σήμερα αποχή και από αύριο Σάββατο 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, απαιτώντας: Ουσιαστικά μέτρα προστασίας, προσλήψεις προσωπικού (δουλεύουν 12ωρα) και επαναφορά του μισθού στα προ μείωσης επίπεδα.

Για δολοφονία κάνει λόγο το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας», αντιπροσωπεία του οποίου μαζί με τη Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο εργοστάσιο.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Αύγουστο του 2006, 29χρονος εργαζόμενος, πατέρας ενός οκτάμηνου κοριτσιού, σκοτώθηκε με τον ίδιο τρόπο και κάτω από τις ίδιες συνθήκες (έπεσε σε αφύλακτη δεξαμενή νερού) στο εργοστάσιο της «Χαλυβουργίας» του Βόλου.

Το εργοδοτικό έγκλημα καταγγέλλει και η Τομεακή Επιτροπή Βόλου του ΚΚΕ. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Ανακοίνωση της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ

«Άλλο ένα θύμα μετράει η τάξη μας στο βωμό των κερδών των βιομηχάνων. Την Πέμπτη το βράδυ, συνάδελφός μας δεν βγήκε ποτέ από την πύλη του γκέτου του Μάνεση στη "Χαλυβουργία". Μόνος σε πόστο που έπρεπε να είναι τουλάχιστον δύο και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, βρέθηκε ώρες μετά νεκρός σε δεξαμενή και αφού ανησύχησε η γυναίκα του και πήρε τηλέφωνα να μάθει γιατί δεν γύρισε στο σπίτι. Μιλάμε για φόνο εκ προμελέτης, με εγκληματικές ελλείψεις σε θέματα ασφαλείας στο χώρο.

Με το αίμα μας και τη ζωή μας χτίζουν τα πλούτη τους οι βιομήχανοι. Πάνω στο κορμί μας παίζουν με τα μέτρα ασφαλείας και εντατικοποιούν τη δουλειά για να μας στραγγίσουν όσο μπορούν για να βγάλουν κέρδη. Δεν υπάρχει εργάτης στο εργοστάσιο που δεν ξέρει ότι ο συνάδελφός μας δολοφονήθηκε επειδή ο Μάνεσης έκοψε τα διπλά πόστα και αύξησε τις βάρδιες, μαζί με το να μειώσει τους μισθούς. Αυτή είναι η πληρωμή του στα "καλά παιδιά" που έλεγε ότι είναι οι χαλυβουργοί του Βόλου σε αντίθεση με τους αγωνιστές χαλυβουργούς του Ασπροπύργου.

Είναι βαμμένα με το αίμα του συναδέλφου τα χέρια όλων εκείνων που απαιτούσαν και εκβίαζαν από τους συναδέλφους χαλυβουργούς την υποταγή τους, λέγοντάς τους ότι το καλό της επιχείρησης είναι και δικό τους καλό. Βαμμένα με το αίμα των συναδέλφων μας που σακατεύονται ή που σκοτώνονται σε εργατικά ατυχήματα, όπως πρόσφατα στην ΑΓΕΤ, είναι τα χέρια της κυβέρνησης, της ΕΕ και των υποστηρικτών της που αξιώνουν ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, λογαριάζοντας εμάς τους εργάτες και τις οικογένειές μας σαν κόστη. Σε όλα αυτά τα ατυχήματα, όπως και σε προηγούμενα ατυχήματα στη "Χαλυβουργία", το πόρισμα έγραψε: "Ευθύνη του εργάτη".

Απαιτούμε:

- Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

- Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με μισθούς και δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργατών και όχι στις απαιτήσεις των εργοδοτών.

- Να παρθούν πίσω τα νέα μέτρα για το Ασφαλιστικό. Μας θέλουν μέχρι τα βαθιά γεράματα να δουλεύουμε με μισθούς πείνας, να μας βγάζουν με φέρετρα από τα πόστα μας.

Απαιτούμε από το Εργατικό Κέντρο Βόλου να αποφασίσει στάση εργασίας για όλους τους εργασιακούς χώρους της περιοχής μας. Να γίνουν συνελεύσεις σε κάθε χώρο και με ευθύνη του κάθε σωματείου να απαιτηθούν συγκεκριμένα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε χώρο».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ