9 Δεκ 2014

ΚΕΡΚΥΡΑ-Οι παπαγαλοι του κεφαλαιου

Κίνηση Πολιτών Ερημίτη: Δριμύ “κατηγορώ” για “πρακτικές που υπονομεύουν την συνοχή της Κερκυραϊκής Κοινωνίας”


erimitis_211012_aTις θέσεις της με αφορμή την πρόσφατη παρουσία εκπροσώπων της «N.C.H.Capital» στην Κέρκυρα, δημοσιοποιεί η «Κίνηση Πολιτών κατά του ξεπουλήματος και της καταστροφής του Ερημίτη».
Η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα έχει ως εξής:
«Οι «απόψεις» ή οι ενδεχόμενες πολιτικές εξαρτήσεις των μεμονωμένων (ούτως ή άλλως) υποστηρικτών της καταστροφικής «επένδυσης» (και ξεπουλήματος) του Ερημίτη, θα μας άφηναν παγερά αδιάφορους, εάν δεν επρόκειτο για περιπτώσεις θεσμικών εκπροσώπων παραγωγικών τάξεων, ή «εκφραστών (υποτίθεται) της κοινής γνώμης», που εμφανιζόμενοι ως δημοσιογράφοι επηρεάζουν την ενημέρωση των πολιτών.
Άλλωστε ο τόπος είναι μικρός, και λίγο – πολύ γνωριζόμαστε όλοι…
Ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου ο κ. Χονδρογιάννης δεν εκφράζει «προσωπικές απόψεις» αλλά τη γνώμη παραγωγικών τάξεων. Αυτό δεν είναι προσωπικό προνόμιο, και ασφαλώς δεν συνεπάγεται δικαίωμα να αποδέχεται και να «δοξολογεί», χωρίς γνώση (με «παρουσίαση»… ως «νέων», στοιχείων που είναι γνωστά εδώ και ένα χρόνο!)χωρίς κριτήρια και χωρίς διαδικασία του σχεδίου του οποιουδήποτε που αυτοανακηρύσσεται «σωτήρας», με το αζημίωτο, της επιχειρηματικότητας, του τουρισμού, και (άκουσον άκουσον!) του περιβάλλοντος (!!!) στο τόπο μας.
Πόσο μάλλον, όταν μια πολυεθνική με γνωστή προϋπηρεσία στη λαφυραγώγηση δημόσιας περιουσίας σε ρημαγμένα κράτη, κομίζει προτάσεις μιας μη τουριστικής «επένδυσης», καταστροφικές, στην πραγματικότητα, για ολόκληρη περιοχή, επιδιώκει ένα κοντόφθαλμο εργολαβικό συμφέρον που δεν έχει τίποτα το καινοτομικό – αλλά παραπέμπει στη γκρίζα αντιπαροχή του ’50, με οφελούμενο όχι έστω το Κράτος αλλά το μόρφωμα της ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε., δηλαδή τους κλητήρες των τοκογλύφων δανειστών.
Όσο για τις «τηλεοπτικές περσόνες» που έχουν ρόλο «εκφραστή της κοινής γνώμης», ποια δημοσιογραφική δεοντολογία τους επιτρέπει να «ενημερώνουν» (;) χωρίς καμιά έρευνα για το τι είναι αυτή η «επένδυση» της N.C.H.Capital, τί σημαίνει για τον τουρισμό και την οικολογική  ισορροπία του νησιού τους, χωρίς γνώση, καταλήγοντας τελικά να λειτουργούν άκριτα ως γραφείο τύπου και αναμεταδότης αβάσιμων ισχυρισμών ενός εργολάβου όπως η «επενδύτρια» εταιρεία;
Καταδικάζουμε απερίφραστα τη συμπεριφορά της ηγεσίας του Επιμελητηρίου που θίγει τα συμφέροντα και την ίδια την υπόληψη των παραγωγικών τάξεων του τουρισμού και του εμπορίου, εμφανίζοντάς τις μάλιστα να εκπροσωπούνται από «βαρώνους» (χωρίς διατύπωση της γνώμης τους σε κανένα επίπεδο).
Καταγγέλλουμε τις πρακτικές που υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή της Κερκυραϊκής Κοινωνίας, μιας παραγωγικής κοινωνίας που καταληστεύεται απ’ άκρο σ’ άκρο από τη μνημονιακή πολιτική, στην οποία εντάσσεται και το ξεπούλημα (με προσυμφωνημένη καταστροφή) του Ερημίτη».
Ερημίτης: Από που να προέρχονται τα... απίστευτα ρεπορτάζ αθηναϊκών ΜΜΕ για τα γεγονότα του Επιμελητηρίου; Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

dimosievmata erimitis


Για... «περιπέτειες μιας μεγάλης επένδυσης στην Κέρκυρα στον καιρό της κρίσης» κάνει λόγο η εφημερίδα Καθημερινή, η οποία επιστρατεύει ανακρίβειες και αναλήθειες σε ένα δημοσίευμα που, όλως περιέργως, φιλοξενεί μόνο την πλευρά της NCH Capital…



Άγνοια, ανεπάρκεια, εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων, ιδεοληψίες; Πάντως, όχι διασταύρωση, δεοντολογία, αντικειμενικότητα.
Σε ένα... μνημείο αδέσμευτης και δεοντολογικής δημοσιογραφίας, ο συντάκτης της αθηναϊκής εφημερίδας, επιστρατεύοντας κάθε επιχείρημα και «πληροφορία» που άντλησε προφανώς από τους υποστηρικτές της εν λόγω «επένδυσης» αλλά χωρίς καμία διασταύρωση, αποτελεί ένα τρανό παράδειγμα της κατρακύλας της αξιοπιστίας και των πωλήσεων του πανελλαδικής εμβέλειας έντυπου Τύπου.
Κάνοντας το άσπρο – μαύρο, ο Β. Μανδραβέλης περιγράφει τα «γεγονότα» της προηγούμενης Τετάρτης έξω από το Επιμελητήριο, χωρίς συντάκτης της εφημερίδας να τα έχει παρακολουθήσει από κοντά, πέφτοντας σε σοβαρά λάθη, ανακρίβειες και ισχυρισμούς που πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα. Αυτά, στις πρώτες δύο παραγράφους. Στις υπόλοιπες τρεις, το κείμενο αφιερώνεται στις δηλώσεις του επικεφαλής της NCH Capital στην Ελλάδα, Γιώργου Σιάντη, με την εφημερίδα να δείχνει να υιοθετεί πλήρως τα επιχειρήματα και τους ισχυρισμούς του εν λόγω στελέχους του χρηματοδοτικού fund που ως μόνο συμμετέχων στο σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, απέκτησε την έκταση του Ερημίτη.


Ο Μανδραβέλης είδε μόνο το... «Πατριωτικό Μέτωπο Εργαζομένων»!


Έτσι, η εφημερίδα... είδε (ποιος άραγε της το μετέφερε, αφού δεν έστειλε κανένα συντάκτη της εκεί) μόλις «50 μέλη του ΠΑΜΕ» (!) –το οποίο σε μία ένδειξη εκπληκτικής άγνοιας για τις βασικές ελληνικές συνδικαλιστικές οργανώσεις αποκαλεί μάλιστα «Πατριωτικό Μέτωπο Εργαζομένων», και όχι «Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» όπως στην πραγματικότητα είναι το πλήρες όνομα της συνδικαλιστικής οργάνωσης που πρόσκειται στο ΚΚΕ-.
Ο συντάκτης της εφημερίδας Καθημερινή, δεν είδε κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, του Εργατικού Κέντρου, πρωτοβάθμιων σωματείων, της Κίνησης Πολιτών κατά της Εκποίησης του Ερημίτη, Κασσιωπιτών, περιφερειακών συμβούλων, δημοτικών συμβούλων που ήταν εκεί και ξεπερνούσαν τα 350 άτομα...
Αντίθετα, είδε 85 (;) «καλεσμένους» - εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων και φορέων της Κέρκυρας (ποιους είδε και ποιους εκπροσωπούσαν αυτοί; Ο κ. Μανδραβέλης δεν αναφέρει).


Τι ισχυρίζονται για το Νικολούζο: «Είχε συμφωνήσει να μας δει»


Το «ρεπορτάζ» υποστηρίζει ότι είχε συμφωνηθεί από τις 14 Νοεμβρίου συνάντηση Νικολούζου – επενδυτών και ακυρώθηκε δύο ώρες προ της παρουσίασης. Δεν αναφέρει την προ εβδομάδων κατηγορηματική επιστολή Νικολούζου στο ΤΑΙΠΕΔ που δηλώνει ότι ο Δήμος Κέρκυρας θα πολεμήσει την «επένδυση» αυτή.
Τα στοιχεία τα οποία επικαλείται ο συντάκτης, τα διαβάζουμε σε «καρμπόν» ρεπορτάζ και σε άλλα φιλο... επενδυτικά αθηναϊκά ΜΜΕ. Για παράδειγμα, δημοσίευμα της ιστοσελίδας capital.gr το οποίο, με αντίστοιχο ύφος και τις ίδιες ακριβώς «πληροφορίες» που δεν μαθαίνουμε από που τελικά τις άντλησαν.
Λέει, λοιπόν, μεταξύ άλλων και το capital.gr: «Πληροφορίες αναφέρουν πως ενώ αρχικά ο δήμαρχος Κερκυραίων είχε συναινέσει να παραβρεθεί στην παρουσίαση της NCH Capital στο νησί, δύο ώρες πριν την έναρξή της στέλεχος του γραφείου του επικοινώνησε με στα στελέχη του fund για να μεταφέρει το μήνυμα πως «θα πρέπει να ακυρωθεί το ραντεβού μας, διότι η δημοτική αρχή δεν ενδιαφέρεται για τέτοιου είδους επενδύσεις...».

Τα πανομοιότυπα αυτά κείμενα, με την υιοθέτηση όλων των θέσεων, των επιχειρημάτων και της λογικής της NCH Capital, επιχειρούν να εμφανίσουν ως... πάνδημη απαίτηση φορέων και σωματείων την «επένδυση» στον Ερημίτη, αλλά, όταν φτάνουν στο να επικαλεστούν τους φορείς αυτός, περιορίζονται στον εξής ένα: το Επιμελητήριο Κέρκυρας...


Η... οπτική γωνιά της φωτογραφίας!


Και... ω! του θαύματος, στα δημοσιεύματα περιλαμβάνεται και φωτογραφία των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας που ελήφθη από το παράθυρο της αίθουσας του δευτέρου ορόφου του Επιμελητηρίου στον οποίο, φευ, είχαν πρόσβαση μόνο οι εκπρόσωποι των επενδυτών και οι επιλεγμένοι προσκεκλημένοι τους...


Σιάντης, NCH: Όχι μόνο δεν θα κάνουμε πίσω, αλλά θα επισπεύσουμε!


Πάντως, ένα ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Σιάντη είναι ότι δηλώνει απερίφραστα πως όχι μόνο η εταιρία δεν πρόκειται να κάνει πίσω λόγω των διαμαρτυριών (για... φασαρίες της περασμένης Τρίτης κάνει λόγο η εφημερίδα, αγνοώντας ακόμα και ότι η υπόθεση εκτυλίχθηκε την... Τετάρτη) αλλά, αντίθετα, θα επισπεύσει τις εργασίες.
Το κείμενο της Καθημερινής, αναφέρει: «Ερωτηθείς αν κάτι έχει αλλάξει μετά τις φασαρίες της περασμένης Τρίτης στην πόλη της Κέρκυρας, τα στελέχη της εταιρείας απορρίπτουν οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη από την άμεση προώθηση της επένδυσης. ’’Το εύκολο θα ήταν να αποχωρήσουμε’’, παραδέχεται. ’’Ξέρετε ’’, προσθέτει ο κ. Σιάντης, ’’η επένδυση στον Ερημίτη δεν είναι ούτε η μόνη που υλοποιούμε, ούτε η μεγαλύτερη. H NCH διαχειρίζεται 3,4 δισ. δολάρια και ο Ερημίτης συνιστά μια μάλλον μικρού οικονομικού αντικειμένου επένδυση. Δεν θεωρώ όμως», καταλήγει, ’’ότι έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε πίσω’’».

Διαβάστε όλο το κείμενο εδώ

Η Καθημερινή και η... βίλα του Ρότσιλντ!

Ας σημειωθεί επίσης ότι δεν είναι το μοναδικό «αντικειμενικό ρεπορτάζ» της Καθημερινής, αφού μόλις την τελευταία εβδομάδα έχει ασχοληθεί τρεις (!!!) φορές με την διαμαρτυρία κατά της NCH, φιλοξενώντας μακροσκελή κείμενα που καταδικάζουν τις αντιδράσεις, περιγράφουν τους διαδηλωτές ούτε λίγο ούτε πολύ ως «αγροίκους» που «βρίζουν» την πλειονότητα των φορέων του νησιού που ενδιαφέρονται να μην χαθεί η τεράστια ευκαιρία για την Κέρκυρα, ενώ επιχειρείται παράλληλα να περιοριστεί το εύρος των αντιδράσεων σε «καμιά 50ριά οπαδούς του ΠΑΜΕ» (;)
Μάλιστα, η εφημερίδα δεν διστάζει να φιλοξενήσει τερατολογίες στη φαρέτρα των «επιχειρημάτων» της, παραγράφους όπως αυτή: «Στον Ερημίτη υπάρχουν αρκετές βίλες που φιλοξενούν ευκατάστατους Ελληνες και ξένους. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και η βίλα του Ρότσιλντ, ο οποίος, ως γνωστόν, σύμφωνα με την εθνοπατριωτική μπλογκόσφαιρα «έχει και αυτός, λόγω εβραϊκής καταγωγής, συνωμοτήσει στο ξεπούλημα της περιοχής, με απώτερο στόχο τη μείωση της αμυντικής ικανότητας της χώρας μας».
Ισχυρισμός που απέχει πολύ από την πραγματικότητα, αφού είναι γνωστό στην Κασσιώπη πως οι περισσότεροι ιδιοκτήτες πανάκριβων κατοικιών στην περιοχή, Έλληνες και ξένοι, δεν βλέπουν θετικά την εν λόγω «επένδυση» θεωρώντας ότι η πολύ μεγάλη αξία των περιουσιών της περιοχής, θα πέσει κατακόρυφα λόγω της αλλοίωσης του περιβάλλοντος και της εισόδου μαζικού τουρισμού σε μία παρθένα σήμερα έκταση...


Ο επενδυτής θα φέρει πλούσιους τουρίστες σε συνεργασία με τη... «World Travel Market»!!!


Η άγνοια του συντάκτη είναι μάλλον παροιμιώδης, αφού σε άλλο ρεπορτάζ  υποστηρίζει ότι «η εταιρεία υποσχέθηκε ήπια ανάπτυξη και επιπλέον να φέρει υψηλού επιπέδου τουρίστες, σε συνεργασία με τη βρετανική World Travel Market». Δεν έχει τη στοιχειώδη γνώση ότι η... «World Travel Market» είναι έκθεση τουρισμού και όχι τουριστικό γραφείο...


Το ναυτικό οχυρό είναι απλώς... παρατηρητήριο!


Συνεχίζοντας το μνημειώδες ρεπορτάζ, τα στοιχεία του οποίου εύκολα εικάζει κανείς από που μονόπλευρα τα άντλησε ο δημοσιογράφος της Καθημερινής, ισχυρίζεται ότι το ναυτικό οχυρό που μεταφέρεται έπειτα από σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στην άκρη της έκτασης του ακινήτου, «δεν είναι τίποτε άλλο από ένα παρατηρητήριο της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Κέρκυρας και Αλβανίας και το ΣτΕ έκρινε ότι δεν τίθεται θέμα εθνικής ασφάλειας από την επένδυση».
Αγνοεί, προφανώς, ότι το απλό... παρατηρητήριο στεγάζει το μοναδικό στη ΒΔ Ελλάδα ραντάρ από το οποίο καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο όλα τα στοιχεία για την κίνηση κάθε είδους σκάφους στα στενά των συνόρων που έχουν φέρει τα τελευταία χρόνια ακόμα και νεκρούς από συμπλοκές και που αποτελούν, μεταξύ άλλων, περιοχή που δραστηριοποιούνται λαθρέμποροι ναρκωτικών και μεταναστών.


Η ενημέρωση που, κατά την Καθημερινή, «ματαιώθηκε»...


Ως υστερόγραφο, ο τίτλος του πρώτου δημοσιεύματος της Καθημερινής: «Ματαίωσαν με το έτσι θέλω ενημέρωση για επένδυση». Η ενημέρωση έγινε στους αυστηρώς επιλεγμένους προσκεκλημένους κανονικά, υπό την προστασία μάλιστα της Αστυνομίας. Όπου στους αποδέκτες των προσκλήσεων, δεν συμπεριελήφθησαν ούτε καν εκπρόσωποι των φορέων της περιοχής της Κασσιώπης, στην οποία βρίσκεται ο Ερημίτης...


τα συμπερασματα δικα σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ