ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΛΙΒΥΗ
Οι τζιχαντιστές διευρύνουν τη δράση τους
«Κρατίδιο» τζιχαντιστών στη Ντέρνα της Λιβύης
Οπως
δείχνουν οι εξελίξεις των τελευταίων βδομάδων και, δη, των τελευταίων
ημερών, οι τζιχαντιστές διευρύνουν αργά αλλά σταθερά τα πεδία δράσης και
επιρροής τους και σε Λιβύη και Λίβανο, στο πλαίσιο, βεβαίως,
προώθησης των συμφερόντων μίας μερίδας του διεθνούς κεφαλαίου και των
μονοπωλίων, που επιδιώκουν να αλλάξουν τα δεδομένα (και γιατί όχι και τα
σύνορα...) στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, που παραμένει σε
κεντρική θέση και στους τελευταίους διεθνείς γεωπολιτικούς και
ενεργειακούς χάρτες.Πρώτα απ' όλα, είναι φανερή η προσπάθεια των τζιχαντιστών να διευρύνουν το πεδίο επιρροής τους στη Λιβύη, όπου από τον περασμένο Νοέμβρη ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βορειοανατολικής πόλης Ντέρνα υπό τη σημαία του «Ισλαμικού Κράτους Λιβύης» και την «ηγεσία» του αυτοαποκαλούμενου εμίρη (Σαουδάραβα ιεροκήρυκα) Αμπού αλ Μπαράα ελ Αζντι. Οι εκεί τζιχαντιστές μέσα στο τελευταίο δίμηνο έχουν (βλέπε ρεπορτάζ σε «Γκάρντιαν», 6/12/14) εγκαταστήσει στη Ντέρνα ισλαμικά δικαστήρια, έχουν διαχωρίσει τα σχολεία σε θηλέων και αρρένων, έχουν θεσπίσει περιπολίες της λεγόμενης «θρησκευτικής αστυνομίας» με τα διακριτικά του ΙΚ και έχουν μετατρέψει τα γήπεδα της πόλης σε χώρους δημόσιων εκτελέσεων και μαστιγώματος όσων «παραβαίνουν» τη δική τους κακέκτυπη εκδοχή του Ισλάμ. Επιπλέον, έχουν δημιουργήσει στρατόπεδο εκπαίδευσης τουλάχιστον 200 «νεοφώτιστων» τζιχαντιστών (όπως παραδέχτηκε δημόσια στις 4 Δεκέμβρη ο διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Αφρική, στρατηγός Ντέιβιντ Ροντρίγκες).
Την ώρα που οι νέες επιθετικές επιχειρήσεις επέκτασης των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ παραμένουν άφαντες, οι μισθοφόροι του ΙΚ, ήδη από την αρχή του 2015, έκαναν αισθητή την παρουσία και τη δράση τους στη Λιβύη τουλάχιστον δύο φορές.
Στις 3/1/15 οι τζιχαντιστές του «παραρτήματος» του ΙΚ στη Λιβύη προσπάθησαν να διευρύνουν το πεδίο δράσης τους, εξαπολύοντας επίθεση στη μεγαλύτερη πόλη του νότιου τμήματος της χώρας, Σάμπχα, σκοτώνοντας 14 Λίβυους στρατιώτες. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος στη Λιβύη» και επιβεβαιώθηκε αργότερα από την (αναγνωρισμένη διεθνώς) κυβέρνηση του Λίβυου πρωθυπουργού Αμπντάλα αλ Θίνι, με έδρα το Τομπρούκ της Ανατολικής Λιβύης. Η κυβέρνηση Θίνι τη χαρακτήρισε «απαράδεκτη», προκαλώντας τις διεθνείς ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να άρουν το εμπάργκο όπλων σε βάρος της χώρας «για να πολεμήσει ο λιβυκός στρατός με ίσους όρους τους ισλαμιστές». Αυτούς δηλαδή που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (καπιταλιστικά κράτη της Δύσης και πετρελαιομοναρχίες) δημιούργησαν, αρχικά στο πλαίσιο της επέμβασής του 2011 για την ανατροπή του τότε Προέδρου Μουαμάρ Καντάφι και χρησιμοποίησαν στη συνέχεια ως εργαλείο για την ανατροπή κυβερνήσεων με όχημα τη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη», τον αστικό εκσυγχρονισμό που χειραγώγησε και λαϊκές δυνάμεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αποστάσεις από τη φονική επίθεση ενάντια στους Λίβυους στρατιώτες πήρε ακόμη και η αυτο-αποκαλούμενη κυβέρνηση των ισλαμιστών της οργάνωσης - ομπρέλα «Αυγή της Λιβύης» (γνωστή και ως «Φατζρ Λίμπια») στην Τρίπολη, μολονότι ένοπλες ομάδες που την υποστηρίζουν έχουν έρθει πάμπολλες φορές σε ένοπλη σύγκρουση με το λιβυκό στρατό και τους άνδρες του ε.α. στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ.
Ο βομβαρδισμός του ελληνικού δεξαμενόπλοιου
Ενα 24ωρο μετά, ανοιχτά της πόλης Ντέρνα που ελέγχεται από το «Ισλαμικό Κράτος Λιβύης», το μεσημέρι της 4ης Γενάρη, ακολούθησε ο βομβαρδισμός του ελληνικού δεξαμενόπλοιου «Araevo» της εταιρείας «Aegean Shipping Enterprises Company» που ήταν ναυλωμένο από την λιβυκή πετρελαϊκή εταιρεία «National Oil Corporation». Το δεξαμενόπλοιο χτυπήθηκε από λιβυκό μαχητικό, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός Ελληνα και ενός Ρουμάνου ναυτικού,
επειδή οι λιβυκές αρχές (με έδρα το Τομπρούκ) θεώρησαν «ύποπτες» τις
κινήσεις του. Μολονότι οι τζιχαντιστές δεν ήταν άμεσα εμπλεκόμενοι σε
αυτή την επίθεση (που έφερε στο προσκήνιο και την παρουσία μερίδας του
ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου στην περιοχή), είναι φανερό ότι ήταν
αποτέλεσμα της παρουσίας και της δράσης τους στην περιοχή.Οι προκλήσεις τζιχαντιστών σε χώρες εκτός του «χαλιφάτου», που υποτίθεται πως έχουν δημιουργήσει οι μισθοφόροι του αλ Μπαγκντάντι σε Συρία και Ιράκ, συνεχίστηκαν την επόμενη μέρα, όταν τέσσερις Σαουδάραβες (όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια) τζιχαντιστές εξαπέλυσαν (προειδοποιητική;) επίθεση σε μεθοριακό φυλάκιο της Σαουδικής Αραβίας, χρησιμοποιώντας ως ορμητήριο την ιρακινή μεθόριο. Από την επίθεσή τους σκοτώθηκαν τρεις μεθοριακοί φρουροί, προτού πέσουν και οι ίδιοι νεκροί από τις σφαίρες των σαουδαραβικών δυνάμεων ασφαλείας. Ηταν η πρώτη επίθεση του είδους που εξαπέλυσαν οι τζιχαντιστές του ΙΚ κατά της Σαουδικής Αραβίας μετά τη συστράτευση της τελευταίας στη νέα συμμαχία των «προθύμων» του Ομπάμα με πρόσχημα τους φανατικούς ισλαμιστές μισθοφόρους...
«Κρατίδιο» τζιχαντιστών και στο Λίβανο...
Το ίδιο διάστημα, η διαδικτυακή έκδοση της λιβανέζικης εφημερίδας «Αλ Ακμπαρ» αναδείκνυε τις προσπάθειες των τζιχαντιστών να στήσουν «κρατίδιο» άτυπα, τους τελευταίους λίγους μήνες, στην ορεινή μεθόριο του Λιβάνου με τη Συρία, με επίκεντρο την αραιοκατοικημένη, κακοτράχαλη επαρχία, Καλαμούν,
ιδιαίτερα έπειτα από την πολύκροτη επίθεση, απαγωγή και
(συνεχιζόμενη...) ομηρία Λιβανέζων αξιωματικών του στρατού στις αρχές
του περασμένου Αυγούστου.Οι ρεπόρτερ, επικαλούμενοι κατοίκους της περιοχής, διαπίστωσαν ακόμη και συνεργασία τζιχαντιστών μεταξύ των (ενίοτε «αντίπαλων») οργανώσεων του «Μετώπου Νούσρα» και του «Ισλαμικού Κράτους» (που στην ουσία εξυπηρετούν, από διαφορετικά μονοπάτια, την ατζέντα των ιμπεριαλιστών). Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, οι τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα» ελέγχουν ή προσπαθούν να ελέγξουν περιοχές που εκτείνονται από τα περίχωρα του Ζαμπαντάνι έως τα περίχωρα του Ρανκούς και από τα περίχωρα του Ασάλ αλ Ουάρντ έως τα περίχωρα του Ερσάλ. Από την άλλη, οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», που έχουν παρεισφρήσει στο Λίβανο, ελέγχουν εκτενείς ερημικές περιοχές του Ερσάλ κοντά στη μεθόριο με τη Συρία αλλά και αυτές που βρίσκονται πολύ κοντά στις λιβανέζικες κωμοπόλεις Ρας Μπααλμπέκ και Αλ Κάα, όπου πλειοψηφούν οι Χριστιανοί.
Στις περιοχές που ελέγχουν οι τζιχαντιστές αμφοτέρων οργανώσεων φέρεται πως έχουν απόλυτη εξουσία. Λέγεται πως εκεί έχουν βρει ασφαλές καταφύγιο, πραγματοποιούν περιπολίες (ενίοτε κάτω από τη «μύτη» του λιβανέζικου στρατού), επιβάλλουν «φόρους» και κάνουν πλιάτσικο σε βάρος όλων όσοι τύχει να βρεθούν στο δρόμο τους.
Η εμφάνιση των τζιχαντιστών όχι μόνο σε χώρες της περιοχής που βρίσκονται εκτός των συνόρων του λεγόμενου «χαλιφάτου» αλλά και στην Ευρώπη, με αφορμή τις αιματηρές επιθέσεις της Τετάρτης και της Παρασκευής στη Γαλλία, δεν μπορούσαν να μη σχολιαστούν και από τον ηγέτη της σιιτικής λιβανέζικης οργάνωσης «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα, ο οποίος αναφερόμενος στους τζιχαντιστές δήλωσε προχτές σε νότιο προάστιο της Βηρυτού: «Μέσω των χυδαίων, βίαιων και απάνθρωπων πράξεών τους, οι οργανώσεις αυτές βλάπτουν τον προφήτη και τους Μουσουλμάνους περισσότερο από όσο το κάνουν οι εχθροί τους... Η μάστιγα έφτασε σήμερα στις χώρες που τους εξήγαγαν (τους τζιχαντιστές) προς τις χώρες μας». Είναι και αυτό χαρακτηριστικό του πώς ένα δημιούργημα των ιμπεριαλιστών αξιοποιείται για τη συνέχιση των σχεδίων τους, του «διαίρει και βασίλευε» για να προωθούνται τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά τους.
Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου