15 Φεβ 2015

Τα ψίχουλα και η "εθνική υπερηφάνεια"

 Τα ψίχουλα και η "εθνική υπερηφάνεια"

Η  Κ Research δημοσίευσε τη δική της δημοσκόπηση αυτές τις μέρες. Που είναι ενδιαφέρουσα. Είναι ενδιαφέρον, για παράδειγμα, ότι σε ένα διάστημα όπου ο ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύεται δημοσκοπικά σύμφωνα με την MARC, και όπου κυριαρχεί μια φρενήρης ευφορία, αυτοί που δεν είναι αισιόδοξοι για μια "ευνοϊκή συμφωνία" (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό στο μυαλό του καθένα) είναι το 51.1%. 





Εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι αυτοί που προσδοκούν τα πράγματα να γίνουν "λίγο καλύτερα" είναι το 46.8%, ενώ αυτοί που αναμένουν να μείνουν τα ίδια ή χειρότερα είναι αθροιστικά το 39.7%.

Αυτές είναι οι "μειωμένες προσδοκίες" για τις οποίες έκανε λόγο το ΚΚΕ προεκλογικά. Και αυτές είναι οι "μειωμένες προσδοκίες", οι προσδοκίες για "ψίχουλα", που καθόρισαν όχι μόνο το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και το σημερινό κλίμα. Στις εκλογές αναμετρήθηκε η απελπισία με τις μειωμένες προσδοκίες και κέρδισαν καθαρά οι δεύτερες. Σήμερα, οι μειωμένες προσδοκίες, οι προσδοκίες για "ψίχουλα", βαφτίζουν τον εαυτό τους (δέχονται να βαφτιστούν απ' τους δημοσιολόγους, δηλαδή) "εθνική υπερηφάνεια" και αναζητούν να φάνε ζωντανό όποιον τις αμφισβητήσει, γιατί έχουν αποδεχτεί ότι η μόνη εναλλακτική στις "μειωμένες προσδοκίες" είναι η απόλυτη απελπισία και η συντριβή.

Θα χρειαστεί μπόλικη ψυχραιμία και καθαρό μυαλό στις μέρες που έρχονται. Το έδαφος της πολιτικής είναι πια στρωμένο με μπαρούτι. Για όλους. Και περισσότερο από όλους, για τον ΣΥΡΙΖΑ (με δεδομένο ότι είναι βέβαιη η οριστική παρακμή της ΝΔ, φυσικά). Γιατί η απόσταση ανάμεσα στο "λίγο καλύτερα" που έχει ο καθένας στο νου του και το "λίγο καλύτερα" στην πράξη δεν μπορεί να αποτιμηθεί χωρίς απτή εμπειρία. Και αυτή θα αποκτηθεί, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, από όλους.

Η δική μου εκτίμηση, οικονομικά;

Αν αυτή η κυβέρνηση κινηθεί στοιχειωδώς στην "αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης", της ακραίας φτώχειας, θα αποτελειώσει ιστορικά τα μικρομεσαία στρώματα που κατά βάση την στήριξαν. Γιατί το μόνο που είναι βέβαιο είναι ότι είναι αδύνατο για αυτή να χρηματοδοτήσει την όποια ανακούφιση των πολύ φτωχών χωρίς να ξεζουμίσει τους μικρομεσαίους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ