Δύο χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Δύο
χρόνια έκλεισαν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη δολοφονική
νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Η δολοφονία του στις 17 προς 18
Σεπτέμβρη 2013, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων,
αλλά και των απολογιών των χρυσαυγιτών, εντάσσεται στις πρωτοφανείς σε
αγριότητα εγκληματικές πράξεις, όχι ως ατομική εκτροπή αυτών που τις
διέπραξαν, αλλά στο πλαίσιο μιας συλλογικής οργανωμένης καθοδηγημένης
δράσης, από κεντρικά, περιφερειακά και τοπικά όργανα, που είχε ως
αποτέλεσμα το θάνατο, τους τραυματισμούς, την απόπειρα ανθρωποκτονιών
και άλλα αδικήματα.
Υπενθυμίζεται πως η δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού ήταν αποτέλεσμα συλλογικής, οργανωμένης και καθοδηγούμενης δράσης ομάδων εφόδου. Δολοφονήθηκε από τον Γιώργο Ρουπακιά, μέλος του πενταμελούς συμβουλίου της ναζιστικής οργάνωσης στη Νίκαια και με άμεση συνέργεια των ταγμάτων εφόδου. Χρυσαυγίτες της τοπικής αναγνώρισαν τον Π. Φύσσα στην καφετέρια «Κοράλλι», ενημέρωσαν τους υπόλοιπους χρυσαυγίτες της περιοχής και συγκεντρώθηκαν έξω από την καφετέρια. Πριν, συγκροτημένα και πειθαρχώντας στην εντολή του πυρηνάρχη Γ. Πατέλη, είχαν πάει στην τοπική της Νίκαιας και είχαν εξοπλιστεί με ρόπαλα, σιδηρογροθιές, στιλέτα, ενώ τους δόθηκαν και οδηγίες σχετικά με την αποστολή τους και το στοχοποιημένο μουσικό.
Αναλυτικότερα, στις 17/9/2013, στην καφετέρια «Κοράλλι» στο Κερατσίνι, παρέα νεαρών, μεταξύ αυτών και δύο γυναίκες, παρακολουθούσε ποδοσφαιρικό αγώνα. Στον ίδιο χώρο βρίσκονταν τρεις φασίστες με στρατιωτική αμφίεση, άρβυλα, στρατιωτικής παραλλαγής παντελόνι, ξυρισμένοι στο κεφάλι. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ανάμεσά τους υπήρχε και άτομο που είχε επισκεφτεί τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και εμφανίζεται σε βίντεο. Ενας τους στοχοποίησε την παρέα όπου καθόταν ο Παύλος Φύσσας, γνωστός στην περιοχή για τις αντίθετες απόψεις του προς τη ναζιστική Χρυσή Αυγή.
Ο χρυσαυγίτης ειδοποίησε τους ομοϊδεάτες του να σπεύσουν στην περιοχή. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες με άλλους επιβεβαιώνονται από αυτόπτες μάρτυρες που κάνουν λόγο για ειδοποίηση, με κάποιο τρόπο, του χρυσαυγίτη που μαχαίρωσε τον Παύλο, αλλά και από αναλυτική καταγραφή των κλήσεων.
Μετά από το τέλος του ποδοσφαιρικού αγώνα, όταν η παρέα κατευθύνθηκε προς την οδό Τσαλδάρη, έπεσε πάνω στην ενέδρα των φασιστών ναζιστών, που άλλοι ήταν πεζοί και άλλοι σε μηχανές. Ο μαφιόζικος τρόπος που έδρασαν, θυμίζει τη δολοφονική επίθεση ενάντια στα μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα, που είχε προηγηθεί της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Οι νεαροί έτρεξαν να ξεφύγουν, όταν από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας της Π. Τσαλδάρη εμφανίστηκε ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Γ. Ρουπακιάς. Κατέβηκε από το αυτοκίνητο και επιτέθηκε στον Π. Φύσσα, που είχε μείνει πιο πίσω από την παρέα του. Ο δράστης έβγαλε μαχαίρι και χτύπησε το νεαρό μουσικό επανειλημμένα στην καρδιά. Σύμφωνα με μαρτυρία του πατέρα του, που ήταν μέλος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και μεταλλεργάτης της Ζώνης, «το χτύπημα ήταν επαγγελματικό», όπως τον ενημέρωσαν οι γιατροί στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας.
Το τάγμα εφόδου που συμμετείχε στην επίθεση, γύρω στα 40 - 50 άτομα, ήταν ντυμένοι με παντελόνια παραλλαγής, μαύρες μπλούζες, ξυρισμένα κεφάλια και ορισμένοι έφεραν τα διακριτικά της Χρυσής Αυγής, κάποιοι είχαν σκεπασμένα πρόσωπα. Χαρακτηριστικές ήταν οι μαρτυρίες, «είδαμε να είναι παρατεταμένοι σαν τάγμα, εκτός ότι φώναζαν προσπαθώντας να μας προκαλέσουν φόβο, δεν ήθελαν να μας αφήσουν να διαφύγουμε. Ηταν όλοι σαν τάγμα, οπλισμένοι, φορώντας κράνη, είχαν σιδερογροθιές και ρόπαλα».
Να τονιστεί ότι στην κινητοποίηση του τάγματος εφόδου ακολουθήθηκε η ιεραρχική δομή για να εκτελεστεί η αποστολή. Οπως προκύπτει από τη δικογραφία, από την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών έχουμε, ανάμεσα σε άλλα, τον πυρηνάρχη της τοπικής, Πατέλη, να καλεί τον Ι. Λαγό, υπεύθυνο όλης της Περιφέρειας Πειραιά και βουλευτή Β' Πειραιά, τον Ι. Λαγό να καλεί Πατέλη, τον Πατέλη να στέλνει sms προς τους άντρες του τμήματος ασφαλείας στην τοπική της Νίκαιας, τον Λαγό να στέλνει sms στον Πατέλη και πίσω και τον Ι. Λαγό να καλεί τον αρχηγό της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκο. Να επισημανθεί ότι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ των χρυσαυγιτών και της ηγεσίας τους διακόπτονται το χρονικό διάστημα της επίθεσης και της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και συνεχίζονται μετά, με κύρια την κλήση μεταξύ Ι. Λαγού και αρχηγού της ΧΑ. Να υπενθυμίσουμε ότι από τη δικογραφία για τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, προκύπτει ότι υψηλόβαθμο στέλεχος του Αστυνομικού Τμήματος Νίκαιας δρούσε ως συνεργάτης και πληροφοριοδότης της τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου