6 Απρ 2016

Συνεχίζονται τα «πιασάρικα» ονόματα για να κρυφτεί η σαπίλα

Συνεχίζονται τα «πιασάρικα» ονόματα για να κρυφτεί η σαπίλα
Συνεχίστηκαν και χτες οι «αποκαλύψεις» για τη «μεγαλύτερη διαρροή», το «μεγαλύτερο σκάνδαλο του αιώνα», που αφορά στην υπόθεση των λεγόμενων «Εγγράφων του Παναμά» («Panama Papers») τα 11,5 εκατ. αρχεία που υποκλάπηκαν από τη δικηγορική εταιρεία του Παναμά «Mossack - Fonceca» (MF). Τα έγγραφα αυτά δείχνουν τις δαιδαλώδεις διαδρομές που ακολουθεί η πλουτοκρατία του πλανήτη (μεγαλοεπιχειρηματίες και αστοί πολιτικοί, όπως και διάφοροι «σταρ» της μπίζνας του αθλητισμού και του κινηματογράφου), για να σιγουρεύουν την περιουσία τους σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες και να τα «παρκάρουν» σε φορολογικούς παραδείσους.
Φυσικά, τα εκτενή ρεπορτάζ σε όλα τα αστικά ΜΜΕ που δημοσιοποιούν τις αποκαλύψεις με τα πιασάρικα ονόματα πολιτικών και άλλων της λεγόμενης «Διεθνούς Κοινοπραξίας της Διερευνητικής Δημοσιογραφίας» (International Consortium of Investigative Journalists - ICIJ, που έχει για χορηγούς ανάμεσα σε άλλους τα Ιδρύματα «Σόρος» και «Φορντ»), κόπτονται δήθεν για την παρανομία και αδιαφάνεια. Ομως αυτό που κρύβουν είναι ότι η μεγάλη «αποκάλυψη», δηλαδή οι φοροαπαλλαγές, το «ξέπλυμα χρήματος» είναι ίδιον του σάπιου συστήματος που υπερασπίζονται όπου ο αμύθητος πλούτος των λίγων προέρχεται από την εκμετάλλευση και το ξεζούμισμα των πολλών.
Μετά την τεράστια δημοσιοποίηση του θέματος έχουν αρχίσει από τους εμπλεκόμενους οι διαβεβαιώσεις ότι δεν έκαναν κάτι παράνομο. Τέτοιες δηλώσεις έγιναν από τον εκπρόσωπο του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου φιλικά του πρόσωπα εμφανίζονταν να ξεπλένουν ασύλληπτα ποσά και δηλώθηκε ότι θα υπάρξει δικαστική έρευνα. Επίσης, από τον Πρόεδρο της Αργεντινής Μάκρι, από τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, από την κινέζικη ηγεσία που θεωρεί ότι η εμπλοκή ανώτερων κρατικών στελεχών, μέσω στενών συγγενών τους είναι συκοφαντίες. Επίσης και η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν διέψευσε ότι έχει offshore εταιρείες.
Παραίτηση του Ισλανδού πρωθυπουργού
Την ίδια γραμμή ακολούθησε και ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον, που φαίνεται να έχει μαζί με τη σύζυγό του εταιρείες όπου ξέπλενε χρήμα. Αρχικά ζήτησε διάλυση του Κοινοβουλίου, ενώ στη συνέχεια ανακοίνωσε την παραίτησή του. Το βράδυ της Δευτέρας είχαν γίνει μεγάλες διαδηλώσεις στο Ρέικιαβικ που ζητούσαν την παραίτησή του και περισσότερο «ηθικούς» και «διάφανους πολιτικούς». Ο εν λόγω αστός πολιτικός είχε εμφανιστεί ως ο μέγας τιμωρός της διαφθοράς μετά τη χρεοκοπία το 2009.
Δικαστικές αγωγές δηλώνουν ότι θα κάνουν και διάφοροι αστοί πολιτικοί, αλλά και ο άσος της Μπαρτσελόνα Λιονέλ Μέσι, που επίσης φέρεται να έκρυβε τα τεράστια ποσά που εισέπραττε από την διαφήμιση της εικόνας του.
Το όλο θέμα της «αποκάλυψης» γίνεται ευκαιρία για τους αστούς πολιτικούς που δήθεν παλεύουν για ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, με ...κανόνες και καλύτερους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Δηλαδή, πώς θα ...μερεμετίσουν το σάπιο σύστημά τους. Τέτοιες ενδεικτικές περιπτώσεις η ανακοίνωση από την γερμανική κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός νέου εθνικού μητρώου διαφάνειας, προκειμένου να αναγκάσει τις offshore εταιρείες να αποκαλύψουν την ταυτότητα των ιδιοκτητών τους, ή οι δηλώσεις της γαλλικής κυβέρνησης ότι τώρα πρέπει να ενταθεί η «μάχη με τη φοροδιαφυγή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ