3 Οκτ 2016

Η κοινωνική εξαθλίωση μεγαλώνει την νοσταλγία για τον Σοσιαλισμό !!!

 Η κοινωνική εξαθλίωση μεγαλώνει την νοσταλγία για τον Σοσιαλισμό !!!

Τα Χριστούγεννα του 1989, με συνοπτικές διαδικασίες, η "στρατιωτική ηγεσία" της Ρουμανίας, εκτελούσε τον Νικολάε Τσαουσέσκου και την σύζυγό του Έλενα, κλείνοντας έτσι έναν σοσιαλιστικό κύκλο που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, και ανοίγοντας παράλληλα το παράθυρο της καπιταλιστικής παλινόρθωσης !!! Ο ρουμανικός λαός, ο οποίος ήδη πριν απο την εκτέλεση Τσαουσέσκου, επιζητούσε μεταρρυθμίσεις στο σοσιαλιστικό σύστημα και όχι την αλλαγή κοινωνικού συστήματος, δεν έδειξε ιδιαίτερα ενοχλημένος απο την εκτέλεση του πρώην ηγέτη τους ..... καθώς επίσης δεν έδειχνε να αντιδρά ιδιαίτερα στον καπιταλιστικό μετασχηματισμό της Ρουμανίας !!!

Με την αλλαγή όμως του κοινωνικού - οικονομικού συστήματος της χώρας, η οποία επέφερε την βίαιη σμίκρυνση του κοινωνικού κράτους και των εργατικών κεκτημένων τους (εργασία, ασφάλιση, υγεία, μόρφωση), οι Ρουμάνοι αναγκάστηκαν την διετία 1990-91 κατα χιλιάδες να αναζητήσουν ένα καλύτερο αύριο εκτός Ρουμανίας..... καθώς η χώρα τους γινόταν βορά στα καπιταλιστικά όρνεα, ενώ παράλληλα τα κομμουνιστικά κόμματα έβγαιναν εκτός νόμου!!! Παρα αυτά όμως η σοσιαλιστική πολιτική παιδεία που υποτίθεται πως είχαν αποκτήσει .... δεν έφερε παρά ελάχιστες αντιδράσεις, και το καπιταλιστικό μέλλον περισσότερο τους έλκυε παρά τους απωθούσε !

Κι όμως , 20 χρόνια μετά, μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε απο το Ρουμανικό Ινστιτούτο Εκτίμησης και Στρατηγικής (IRES) μεταξύ 21 και 23 Ιουλίου, έδειξε το πως η κοινωνική εξαθλίωση που έχει επιφέρει το ΔΝΤ στην χώρα με την νέα σμίκρυνση του κοινωνικού κράτους και την πλήρη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων τους, μπορεί να αλλάξει το σκηνικό, και να επιφέρει ανακατατάξεις στις θεσμικές προτεραιότητες των Ρουμάνων !!!


Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα αυτή :

Το 41% των Ρουμάνων, δηλώνει πως θα ψήφιζε σήμερα για πρόεδρο της Ρουμανίας τον Νικολάε Τσαουσέκου (!!!!), το 52% δεν θα τον ψήφιζε, ενώ ένα 5% δηλώνει αναποφάσιστο !

Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει το 57% να δηλώνει αντίθετο με την απαγόρευση των κομμουνιστικών κομμάτων, ενώ το επίσης 57% δηλώνει πως ζούσε πολύ καλύτερα πριν από το 1989, επί σοσιαλισμού (αυτόν που είχαν τελωσπάντων) !!

Μάλιστα το 52% δηλώνει πως οι απόψεις και οι κρίσεις, των περισσοτέρων ιστορικών και πολιτικών της Ρουμανίας και της υπόλοιπης Ευρώπης, υπήρξαν υποκειμενικές απεναντι στο σοσιαλιστικό παρελθον της Ρουμανίας, διαστρεβλώνοντας σε πολλές περιπτώσεις την πραγματικότητα.

Φυσικά και δεν προσπαθούμε μέσω της δημοσκόπησης αυτής, να προβάλλουμε ως κοινωνικό πρότυπο, το σοσιαλιστικό παρελθόν της Ρουμανίας, ή να υπερασπιστούμε τις πράξεις του Νικολάε Τσαουσέσκου !!! Εξάλλου άλλες είναι οι αντικειμενικές συνθήκες του σήμερα, άλλος είναι και ο Σοσιαλισμός που ονειρευόμαστε, ... επιστημονικά οργανωμένος, πιο ώριμος απο ποτέ, τεχνολογικά αναβαθμισμένος, και φυσικά πιο ουμανιστικός ..... αυτό που δηλαδή είναι και η ουσία της μαρξιστικής-λενινιστικής θεωρίας  !!! Δεν έχουμε καμία βλέψη για μεταπολεμικά νόθα σοσιαλιστικά παιδιά, όπως υπήρξαν τα Σοσιαλιστικά καθεστώτα της Ανατολικής Ευρώπης, ειδικά μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο !

Αλλά η ουσία της δημοσκόπησης βρίσκεται αλλού ......
Η νοσταλγία, αυτού του Σοσιαλισμού, ενός Σοσιαλισμού στρεβλού,  ρεβιζονιστικού και γραφειοκρατικού, που δημιούργησε ναι μεν έναν ισχυρό και ΜΗ ΧΡΕΩΜΕΝΟ κοινωνικό κρατικό μηχανισμό αλλά ξέφυγε της σοσιαλιστικής διαδρομής όσον αναφορά τις ατομικές ελευθερίες και την χλιδή που απολάμβανε η κρατική νομενκλατούρα, .... δείχνει πως ο ρουμάνικος λαός αρχίζει να αντιλαμβάνεται πάνω στην απόλυτη σύγκριση .... πως ένας "αποτυχημένος" σοσιαλισμός περασμένων δεκαετιών, είναι προτιμότερος από την οποιαδήποτε καπιταλιστική προοπτική !!

Και αυτό παρά την αστική προπαγάνδα μιας ολόκληρης 20ετίας (την οποία πλέον αναγνωρίζει το 52%), η οποία εφήυρε προβλήματα εκεί που δεν υπήρχαν ενώ φούσκωσε υπερβολές και λάθη, ώστε να συγκινήσει με χολλυγουντιανό τρόπο τα πλήθη (όλοι θυμόμαστε τους λόφους νεκρών που ουδέποτε υπήρξαν).....

Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς εύκολα, και τους λόγους που οδήγησαν την αστική τάξη, να κυρήξει παράνομα τα ΚΚ σε αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ! Ξέρουν πολύ καλά, πως αυτοί οι λαοί, οι οποίοι ζήσανε και ζούνε, και τα δύο κοινωνικά συστήματα, θα αποφανθούνε συνολικά υπέρ του Σοσιαλισμού, αργά ή γρήγορα ! Και αυτό το βλέπουμε και απο άλλες παρόμοιες δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί κατα καιρούς στην Ανατολική Ευρώπη :


ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Στην Βουλγαρία άρχισαν να πραγματοποιούνται οι πρώτες δημοσκοπησεις "περι νοσταλγίας του Σοσιαλισμού" το 2004, όταν περίπου το 29% δήλωνε πως θα προτιμούσε την επιστροφή στον Σοσιαλισμό και οι αστικές βουλγαρικές φυλλάδες υποστήριζαν πως μέσω της ένταξης της χώρας στην Ε.Ε. στις αρχές του 2007 και την επερχόμενη καπιταλιστική ανάπτυξη, αυτό το ποσοστό με τα χρόνια θα μειώνεται....... Κι όμως τον Δεκέμβρη του 2007 σε μια ακόμα δημοσκόπηση απο Βουλγαρική εφημερίδα, το ποσοστό των Βούλγαρων που δήλωναν πως επιθυμούν επιστροφή στον Σοσιαλισμό και τον κομμουνιστικό τρόπο παραγωγής και ανάπτυξης, είχε ανέβει στο 38%.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2009 απο το περιοδικό "Der Spiegel", βρέθηκε πως το 57% των Ανατολικογερμανών υπερασπίζεται το σοσιαλιστικό παρελθόν της DDR και μάλιστα το 49% υποστηρίζει πως παρά τα προβλήματα, η ζωή του ήταν σίγουρα πιο άνετη πριν από το 1989, καθώς δεν υπήρχε ανεργία, τα βασικά προϊόντα ήταν εξασφαλισμένα για όλους, ενώ το κράτος φρόντιζε για την κοινωνική προστασία !

ΠΟΛΩΝΙΑ
Ακόμα και στην Πολωνία όπου ο αντικομμουνισμός βρίσκεται ιδιαίτερα ψηλά στην ατζέντα της αστικής διακυβέρνησης, με δημοσκόπηση που έγινε τον Ιανουάριο του 2009, διαπιστώθηκε πως το 44% του πολωνικού λαού, έχει περισσότερες θετικές παρά αρνητικές απόψεις για το σοσιαλιστικό παρελθόν της χώρας ! Ένα ακόμα εύρημα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης, είναι πως οι αρνητικές απόψεις των Πολωνών δεν συγκεντρώνονται τόσο στο ίδιο το κοινωνικό σύστημα, όσο στην επιρροή που ασκούσε η Σοβιετική Ένωση στο εσωτερικό της χώρας !!! Παρόμοια ευρήματα έχουν βρεθεί και στην Ουγγαρία και την Τσεχία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ