5 Μαΐ 2017

7 χρόνια από το συλλαλητήριο και την προβοκάτσια στις 5 Μαη


Πριν 7 χρόνια σαν σήμερα έγινε το μεγαλύτερο συλλαλητήριο στα χρόνια της κρίσης.
Ηταν 5 Μαη 2010. 
Το συλλαλητήριο εκείνη τη μέρα ήταν η κορύφωση προηγούμενων τεράστιων συλλαλητήριων  που ερχόντουσαν σαν κύματα το ένα μετά το άλλο.
Ποτάμια λαού ξεκινούσαν από την Ομόνοια με το ΠΑΜΕ, από το Πολυτεχνείο όπου γινόταν η συγκέντρωση άλλων συνδικαλιστικων οργανώσεων και αριστερών κομμάτων( ΣΥΡΙΖΑ, Μ-Λ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ) αλλά και από το πεδίο του Άρεως όπου γινόταν η συγκέντρωση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που ήταν από τις ελάχιστες φορές που ήταν μαζική. 
Όταν ξεκίνησε η πορεία όλο το κέντρο ήταν μπλοκαρισμένο. Ξεχειλισμένη η Σταδίου και η Παν/μίου από το ΠΑΜΕ, η Πατησίων και η 3ης Σεπτεμβρίου από τις άλλες οργανωσεις που περίμεναν για να μπουν στη Σταδίου για το Σύνταγμα!
Λίγο μετά και η Ακαδημίας ήταν κι αυτή πλημμυρισμένη με μπλοκ διαδηλωτών που προσπαθούσαν να πορευτούν προς τη Βουλή!
Είναι φανερό πως εκείνη τη μέρα το σύστημα είχε ανάγκη από νεκρούς για να τρομοκρατήσει το λαό.
Σε μια άγρια δολοφονική προβοκάτσια που έγινε στη διάρκεια της πορείας 3 άνθρωποι δολοφονήθηκαν σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε υποκατάστημα της ΜΑΡΦΙΝ στη Σταδίου λίγο πριν το Σύνταγμα. 
Ηταν εργαζόμενοι στην τράπεζα ΜΑΡΦΙΝ που υποχρεώθηκαν να παραμείνουν μέσα στο κτήριο, ενω όλα τα άλλα γύρω κ όλες οι επιχειρήσεις είχαν κλείσει! 
Ηταν η Παρασκευή Ζούλια (35 ετών), η Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών και έγκυος) και ο Επαμεινώνδας Τσακάλης (36 ετών).
 Εχει ενδιαφερον και η πρόταση της εισαγγελέως στη δικη των υπευθυνων της ΜΑΡΦΙΝ όπου λέει: "...οι κατηγορούμενοι (στελέχη της ΜΑΡΦΙΝ) μπορούσαν να προβλέψουν και να αποτρέψουν το αποτέλεσμα, αλλά εκείνοι δεν έλαβαν κανένα μέτρο πυροπροστασίας ή εκκένωσης του κτιρίου".
Η εισαγγελέας μάλιστα τόνισε ότι οι κατηγορούμενοι "ακόμη και την ύστατη στιγμή δεν εκκένωσαν το κατάστημα το οποίο ήταν γυμνό και απροστάτευτο. Έπρεπε να εκκενωθεί, όπως εκκενώθηκαν άλλες τράπεζες στην περιοχή εκείνη την ημέρα"." (οι πληροφορίες από το ΑΠΕ)


Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωνε: «Οι μηχανισμοί του συστήματος και όλοι οι υποστηρικτές της άγριας επίθεσης της πλουτοκρατίας κατά του λαού τρόμαξαν από τις μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις και τις πορείες του ΠΑΜΕ που μαζί με την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, γυναικείες και άλλες οργανώσεις συντάραξαν την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, την Πάτρα και όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Τρόμαξαν, γι' αυτό έβαλαν εμπρός το μηχανισμό της προβοκάτσιας με στόχο να ανακόψουν τη λαϊκή αντεπίθεση.

Η πυρπόληση της τράπεζας στη Σταδίου με τρεις νεκρούς και των κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας είναι έγκλημα με στόχο την τρομοκράτηση του λαού, τη συκοφάντηση του αγώνα για την ανατροπή των βάρβαρων μέτρων, της αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτές οι ενέργειες είναι χρήσιμες σε αυτούς που επιχειρούν με το ψέμα και τη συκοφαντία να υποτάξουν το λαό. (...) Οι μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις και πορείες του ΠΑΜΕ έδειξαν ότι το οργανωμένο, περιφρουρημένο λαϊκό κίνημα μπορεί να εκφράσει και να μετατρέψει σε πολιτική ταξική δύναμη τη λαϊκή αγανάκτηση και να αποκρούσει τα σχέδια προβοκάτσιας, εκφοβισμού του λαού, από όπου και αν προέρχονται»
Εχει σημασία να θυμίσουμε την προβοκατόρικη επίθεση Καρατζαφέρη στο ΚΚΕ που το κατηγορούσε ότι καλούσε το λαό που ήταν στο δρόμο να εισβαλει στη Βουλή και να την κάψει!
Όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια το γνωστό σύνθημα "να καεί να καεί το μπουρδέλο η Βουλή", είχε προέλευση χρυσαυγίτικη και αποδοχή σε όλα τα μπλοκ από συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μέχρι την άλλη πλευρά ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Αναρχικούς, αριστεριστες κλπ και το μόνο που "πρόσφερε" ήταν η εκτόνωση του θυμού. Από την άλλη η υπηρεσία του στο σύστημα που έψαχνε τρόπους για να συκοφαντήσει το κίνημα που φούντωνε ήταν ανεκτίμητη.
Θυμάμαι τον φοβερό ενθουσιασμό όλων κάπου κοντά στη 1.30μμ για το απίστευτο σε όγκο συλλαλητήριο και αμέσως τη φρίκη και την απογοήτευση όταν μαθαμε για νεκρους λίγο πιο πέρα στη ΜΑΡΦΙΝ.
Ειχαμε μεινει να κοιταζουμε από μακριά, κάπου μέσα στη Φιλελλήνων με τα ΜΑΤ να οργώνουν το κέντρο, τον μαυρο καπνό με τόση λύπη και αηδία γι αυτούς που το σχεδίασαν κ το έκαναν

2 σχόλια:

TOP READ