11 Μαΐ 2017

Καλύπτουν με θράσος την εργοδοτική ανταπεργία

Καλύπτουν με θράσος την εργοδοτική ανταπεργία
Σε νέα ψέματα καταφεύγει η κυβέρνηση, προκειμένου να συγκαλύψει το γεγονός ότι ανάμεσα στα άλλα αντεργατικά μέτρα που προβλέπει η συμφωνία με το κουαρτέτο, ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει από την πίσω πόρτα και το «λοκ άουτ», δηλαδή την ανταπεργία. Προσπαθώντας να αποκρούσουν αυτόν τον αυταπόδεικτο ισχυρισμό, πηγές του υπουργείου Εργασίας ισχυρίζονταν χτες με άτυπη ενημέρωση ότι οι αλλαγές που προωθεί η συμφωνία είναι προς όφελος των εργαζομένων και όχι του εργοδότη! Θυμίζουμε ότι το «λοκ άουτ» συνίσταται στο «δικαίωμα» του εργοδότη, σε περίπτωση απεργίας, να αρνηθεί τις υπηρεσίες (άρα και να καταβάλει μισθό) των εργαζομένων που δεν δηλώνουν απεργοί. Για να το πετύχει αυτό και για να εκβιάσει το σταμάτημα μιας απεργίας, φέρνοντας ανοιχτά σε αντιπαράθεση τους απεργούς με όσους δεν κάνουν το βήμα να απεργήσουν, η εργοδοσία διεκδικεί να κλείνει το εργοστάσιο σε περίπτωση κήρυξης μιας απεργιακής κινητοποίησης. Στην πραγματικότητα, κάθε διευκόλυνση της εργοδοσίας να απαντήσει με «λοκ άουτ» συμπληρώνει τα υπόλοιπα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση ενάντια στην απεργία, για λογαριασμό της εργοδοσίας.
***
Τι λέει το υπουργείο στο «non paper» που διένειμε χτες το απόγευμα; «Για όσους "βλέπουν" ανταπεργίες από το παράθυρο, υπενθυμίζουμε ότι στο νόμο 1264/82 απαγορεύεται ρητά η ανταπεργία και αυτό δεν αλλάζει. Αυτό που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή, είναι η επίσπευση της εκδίκασης των διαφορών εργαζομένων και εργοδοτών, όταν οι εργοδότες, επικαλούμενοι απεργία στην επιχείρηση, δεν καταβάλλουν μισθούς σε εργαζόμενους που δεν απήργησαν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ήδη οι εργαζόμενοι προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων αποδοχών τους. Η καθιέρωση μιας σύντομης δικαστικής διαδικασίας για την επίλυση της σχετικής διαφοράς θα αποβεί σε όφελος των εργαζομένων, όσο και αν κάποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν αρνητικές εντυπώσεις». Οι επισημάνσεις που κάνει η κυβέρνηση για να υπερασπιστεί τη συμφωνία με το κουαρτέτο έχουν μεγάλη «ουρά». Και για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της κοροϊδίας που επιχειρείται σε βάρος των εργαζομένων, χρειάζεται να ανατρέξει κανείς στο πόρισμα της «Επιτροπής των ειδικών» για τα Εργασιακά, που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβρη. Τις προτάσεις αυτού του πορίσματος ενσωματώνει τώρα η κυβέρνηση στη συμφωνία.
***
Το πόρισμα επιχειρηματολογούσε υπέρ του να μην υπάρξει νομική θεσμοθέτηση του «λοκ άουτ», όχι για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι από την εργοδοτική επιθετικότητα, αλλά επειδή υπάρχει ήδη το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει στον εργοδότη να μην πληρώνει όσους δεν απεργούν, εφαρμόζοντας στην πράξη την κήρυξη της ανταπεργίας. Ας δούμε τι έλεγε το πόρισμα: «Για τους εργοδότες δεν υπάρχει ανάγκη να ασκήσουν ένα "λοκ άουτ", λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς που υπάρχουν στο δικαίωμα της απεργίας (σ.σ. αφού εννιά στις δέκα κρίνονται έτσι κι αλλιώς παράνομες από τα δικαστήρια). Υπάρχει, ωστόσο, ένα επιπλέον πρόβλημα που σχετίζεται με τη θέση του εργοδότη στην περίπτωση μιας απεργίας, καθώς δεν διευκρινίζεται αν επιβαρύνεται να πληρώνει τους μισθούς σε μη απεργούς εργαζόμενους, αν αυτοί δεν μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται λόγω της απεργίας». Σε τέτοιες περιπτώσεις, αναφέρει το πόρισμα, «τα ελληνικά δικαστήρια αποδέχονται το δικαίωμα του εργοδότη να αρνηθεί τις υπηρεσίες των μη απεργών και να μην πληρώσει τους μισθούς τους, με βάση την αρχή της αντικειμενικής αδυναμίας».
***
Προς επίρρωση των παραπάνω, η επιτροπή παραθέτει και μια απόφαση του Εφετείου Πατρών, που επικαλείται το άρθρο 656 του Αστικού Κώδικα για να δικαιώσει έναν εργοδότη, ο οποίος αρνούνταν να πληρώσει τους μη απεργούς εργαζόμενους και καταγγέλθηκε ότι προβαίνει σε «λοκ άουτ». Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο εργοδότης δικαιώνεται, αρκεί «να αποδείξει ότι η λειτουργία της επιχείρησης δεν είναι δυνατή, όχι για προσωπικούς λόγους, αλλά ως αποτέλεσμα της απεργίας ενός μέρους των εργαζομένων». Στην περίπτωση αυτή επιλαμβάνεται το άρθρο 656 του Αστικού Κώδικα. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, «η λύση αυτή δεν είναι αδιαμφισβήτητη» και για να ενισχυθεί το φιλοεργοδοτικό πλαίσιο, το πόρισμα συστήνει: «Ο Ελληνας νομοθέτης μπορεί να διευκρινίσει ότι ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να μην πληρώσει μη απεργούς εργάτες, αν δεν μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται επειδή μια απεργία βρίσκεται σε εξέλιξη στην επιχείρηση ή στις εγκαταστάσεις της». Αυτή η θέση περνάει στη συμφωνία, κλείνοντας το μάτι στην εργοδοσία ότι η υπάρχουσα νομοθεσία, με τη σχετική «διευκρίνιση», μπορεί κάλλιστα να της αποδώσει «ισοδύναμα» αποτελέσματα με την επαναφορά της ανταπεργίας! Κι αυτό το υπουργείο προσπαθεί να το παρουσιάσει ως βελτίωση τάχα της νομοθεσίας υπέρ των εργαζομένων!
***
Αλλωστε, ακριβώς το ίδιο νόημα δίνει στο συγκεκριμένο ζήτημα και η επίτροπος Απασχόλησης, απαντώντας σε πρόσφατη Ερώτηση ευρωβουλευτή του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα η Μ. Τίσεν έλεγε: «Η Επιτροπή κατανοεί ότι, παρόλο που στην Ελλάδα οι ανταπεργίες (λοκ άουτ) επισήμως απαγορεύονται, οι εργοδότες έχουν ήδη τη δυνατότητα να αρνηθούν τις υπηρεσίες μη απεργούντων εργαζομένων και να μην καταβάλλουν τις αμοιβές τους σε περίπτωση αντικειμενικής ανικανότητας εκτέλεσης εργασιών στην επιχείρηση λόγω της απεργίας. Το δικαίωμα αυτό αναπτύχθηκε στην ελληνική νομολογία βάσει συγκεκριμένης διάταξης του ελληνικού Αστικού Κώδικα. Η Επιτροπή θεωρεί ευπρόσδεκτες θετικές αλλαγές που θα βελτιώσουν τη σαφήνεια και θα συμβάλουν στη διασφάλιση της ομοιόμορφης ερμηνείας των συναφών κανόνων και της εφαρμογής των διαδικασιών». Ετσι, η αλλαγή της νομοθεσίας αναφορικά με το «λοκ άουτ» ή η «αποσαφήνισή» της (όπως αναφέρει το πόρισμα των «εμπειρογνωμόνων») μετατρέπεται στην πραγματικότητα σε όχημα για την παραπέρα υπονόμευση του δικαιώματος της απεργίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση σπρώχνουν από κοινού κυβέρνηση, κεφάλαιο και ΕΕ, επιχειρώντας να υπονομεύσουν βήμα - βήμα τη μέχρι τώρα, στην πραγματικότητα τυπική, απαγόρευση του «λοκ άουτ», έχοντας ήδη δώσει στην εργοδοσία επαρκή εργαλεία για να πετύχει ισοδύναμα αποτελέσματα προς όφελός της, και μόνο με την προσφυγή στα δικαστήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ