14 Φεβ 2018

Σχέδιο Τραμπ για «εκσυγχρονισμό» και ιδιωτικοποιήσεις

       


Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε χτες το βράδυ το πολυαναμενόμενο σχέδιο «εκσυγχρονισμού» υποδομών των ΗΠΑ, που χαρακτηρίζεται από τη μετάθεση των περισσότερων οικονομικών βαρών σε τοπικές και πολιτειακές κυβερνήσεις και ένα ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αεροδρομίων, λιμανιών, μεγάλων αυτοκινητόδρομων, πάρκων αλλά και εθνικών μνημείων ή μουσείων.
Πριν καλά – καλά όμως παρουσιάσει το σχέδιο ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, ζήτησε από το Κογκρέσο την έγκριση νέας ομοσπονδιακής χρηματοδότησης ύψους 200 δισ. δολαρίων για την επόμενη δεκαετία, προκειμένου να δοθεί το έναυσμα για τις «επενδύσεις». Το σχέδιο αυτό, που κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην έγκρισή του, επιδιώκει να αναδιαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο το αστικό κράτος θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή νέων δρόμων, γεφυρών και άλλων υποδομών. Αν υλοποιηθεί, αναμένεται ότι εκατομμύρια Αμερικανοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλότερους τοπικούς φόρους και διόδια.

Το σχέδιο δεν παρέχει τόση ομοσπονδιακή χρηματοδότηση όση επιθυμούσαν οι Δημοκρατικοί, ούτε διευκρινίζει ευθέως πώς θα βρει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τα χρήματα που απαιτούνται. Ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει την πρόταση «αφετηρία» για διαπραγμάτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ