11 Σεπ 2018

Αμερικανική «απόβαση» σε όλους τους τομείς



Ευκαιρία να (ξανα)ξεπλύνει τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό αποτέλεσαν για τον πρωθυπουργό τα εγκαίνια του περιπτέρου των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ, στην οποία είναι «τιμώμενη χώρα», το πρωί του Σαββάτου. «Μας ενώνουν κοινές αξίες, αγώνες για κοινές αξίες και κοινούς στόχους για την ελευθερία και τη δημοκρατία», ισχυρίστηκε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ περνώντας στο «παρασύνθημα» εξήρε τις ΗΠΑ για τη βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν στην ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου.
Οπως είπε, στην Ελλάδα «μπορούμε να επικεντρωθούμε στην παραγωγή νέου πλούτου (...) Οι ΗΠΑ, μία πρωτοπόρος δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας και της παγκόσμιας παραγωγής (...) θέλουμε να είναι και πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι αρωγός της προσπάθειάς μας να δώσουμε μια νέα πνοή στην ελληνική οικονομία...», ενώ βέβαια δεν παρέλειψε να σταθεί και στους «χρήσιμους ρόλους» που παίζει η κυβέρνηση στα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή σπεύδοντας να προσθέσει ότι η Ελλάδα «μπορεί να παίξει και παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο (...) ως πυλώνας σταθερότητας, ως πυλώνας ασφάλειας και ως μία χώρα που μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο στην περιοχή (...) η 83η ΔΕΘ, και με την παρουσία της τιμώμενης χώρας και σε υψηλό επίπεδο σήμερα, σηματοδοτεί τις μεγάλες δυνατότητες της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας, της Βόρειας Ελλάδας να παίξει καθοριστικό ρόλο, να είναι η καρδιά της βαλκανικής συνανάπτυξης και η ατμομηχανή της παραγωγικής ανασυγκρότησης για την ελληνική οικονομία».
Ζητά και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας - Σκαραμαγκά η ONEX
Στο πλαίσιο αυτό, πρόταση εξαγοράς των Ναυπηγείων Ελευσίνας και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά διατύπωσε επίσημα προς την ελληνική κυβέρνηση η αμερικανικών συμφερόντων «ΟΝΕΧ Shipyards», σε μία ακόμα εξέλιξη που επιβεβαιώνει την ταχύτητα με την οποία προχωρούν οι πολιτικοστρατιωτικοί σχεδιασμοί των ΗΠΑ για τον έλεγχο και την αξιοποίηση κρίσιμων υποδομών της χώρας, σε ανταγωνισμό με άλλα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα (Ρωσία, Κίνα κ.ά.) και προς στήριξη των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδίων και επιχειρήσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή.
Την πρόταση εξαγοράς έκανε το πρωί του Σαββάτου στη ΔΕΘ ο επικεφαλής της ΟΝΕΧ, Π. Ξενοκώστας, στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γ. Ρος, του Αμερικανού πρέσβη Πάιατ και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Στ. Πιτσιόρλα.
Οπως διευκρίνισε μάλιστα ο επικεφαλής της ΟΝΕΧ, σε ό,τι αφορά τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η εταιρεία εκδήλωσε ενδιαφέρον τόσο για το εμπορικό όσο και για το στρατιωτικό τμήμα των ναυπηγείων.
Την είδηση έσπευσε να χαιρετίσει ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, ο οποίος σε σχετική διαδικτυακή ανάρτησή του αναφέρει ότι είναι «θαυμάσιο να βλέπουμε μια ανακοίνωση αμερικανικής επένδυσης».
Να σημειωθεί ότι στον έλεγχο της ΟΝΕΧ έχουν περάσει ήδη τα Ναυπηγεία Σύρου, με τις σχετικές αναφορές να κάνουν λόγο για σχέδια μετατροπής του νησιού σε «μικρογραφία της Σούδας», ενώ δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» για την πρόταση εξαγοράς των δύο ναυπηγείων, το οποίο αναδημοσίευσε στον διαδικτυακό λογαριασμό του ο Αμερικανός πρέσβης, κάνει λόγο για πληροφορίες για επικείμενο μεγάλο ναυπηγικό πρόγραμμα φρεγατών.
Στα διαδικαστικά της υπόθεσης, η πρόταση για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αναμένεται να προχωρήσει μέσω της διαδικασίας του ειδικού διαχειριστή που έχει τοποθετηθεί στα ΕΝΑΕ. Οσον αφορά τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, συμφερόντων του ομίλου Ν. Ταβουλάρη, η πρόταση εξαγοράς αναμένεται να προχωρήσει μέσω διαδικασίας «εξυγίανσης», με τη συναίνεση των πιστωτών, την οποία ήδη «τρέχει» η κυβέρνηση.
Με «κομβικό ρόλο» στα σχέδια ΗΠΑ για Ενέργεια και μεταφορές
Από το «μενού» δεν θα μπορούσαν να λείπουν φυσικά και τα σχέδια των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την ενεργειακή και μεταφορική διασύνδεση της περιοχής, και ενώ οι Αμερικανοί παράγοντες διαμηνύουν σε όλους τους τόνους τη σημασία της Αλεξανδρούπολης στα σχέδια αυτά.
Στην ομιλία του στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα έργα που ιεραρχούν οι ΗΠΑ, όπως οι αγωγοί TAP και IGB, ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη κ.ά., ως έργα «εμβληματικής» σημασίας για την ενεργειακή στρατηγική της χώρας, όπως είπε. Αντίστοιχες ήταν και οι επισημάνσεις στους χαιρετισμούς του υφυπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ, Μαρκ Μενέζες, στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργάνωσε το Σάββατο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), με θέμα «Η Ελλάδα μπροστά στις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης», αλλά και στο Southeast Europe Energy Forum, το οποίο διοργάνωσε την Παρασκευή το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την ελληνική «δεξαμενή σκέψης» για την «ενεργειακή οικονομία» (ΗΑΕΕ) και με στρατηγικό εταίρο το Atlantic Council (βλέπε αναλυτικότερα και σημερινά «Αποκαλυπτικά», σελ. 24).
Να σημειωθεί ότι στο περιθώριο του φόρουμ πραγματοποιήθηκε και πενταμερής συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Ενέργειας της Ελλάδας, Γιώργο Σταθάκη, του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτς, της Βουλγαρίας, Τεμενούτσκα Πέτκοβα, της Σερβίας, Αλεξάνταρ Αντιτς, και τον υφυπουργό των ΗΠΑ Μ. Μενέζες, με περιεχόμενο - σύμφωνα με δημοσιεύματα - και το ζήτημα της «εναλλακτικής όδευσης» του αγωγού «EastMed» μέσω Σερβίας.
Παράλληλα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε το αμερικανικό ενδιαφέρον για τη διαδικασία υποπαραχώρησης λειτουργιών του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, που «έχει μια ιδιαίτερη στρατηγική σημασία. Βρίσκεται σε μια τοποθεσία κρίσιμη από την άποψη της επικοινωνίας και δίνει τη δυνατότητα μετά από τη δημιουργία και της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Αλεξανδρούπολης - Μπουργκάς να παρακάμπτεται ο Βόσπορος και να επιταχύνεται η δυνατότητα διακίνησης του εμπορίου αλλά και των επιβατών. Αρα το λιμάνι αυτό αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία».
Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον και για το έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης κρατών της Βαλκανικής, λέγοντας ότι πρόκειται για έργο που «αναβαθμίζει και τη γεωπολιτική σημασία της χώρας (...) εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα, εξυπηρετεί την προοπτική η χώρα μας να είναι μια χώρα - ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή των Βαλκανίων (...) για τα μεγάλα αυτά project της διασυνδεσιμότητας, οδικής ή σιδηροδρομικής, δείχνουν πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και επενδυτές από τρίτες χώρες έξω από την ΕΕ, όπως για παράδειγμα η Κίνα».
Χτίζουν την εμπλοκή στα θεμέλια του «Σχεδίου Μάρσαλ»
Χαρακτηριστικά ...απόβασης έχει λάβει και η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη ΔΕΘ. Πέρα από τους πράκτορες που αλωνίζουν στην πόλη, χτες κατέπλευσε στη Θεσσαλονίκη η ναυαρχίδα του 6ου Στόλου των ΗΠΑ (περιπολεί σε Ευρώπη και Αφρική), «USS Mount Whitney».
Επίσης, το Σάββατο, ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Ρος Τζόνσον, μέλος της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ και πρόεδρος της υποεπιτροπής για την Ευρώπη στην αμερικανική Γερουσία, επισκέφθηκε το στρατηγείο του Γ' Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη, που έχει λάβει την ιδιότητα και του Σώματος Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ (NATO Rapid Deployable Corps - Greece, NRDC-GR). Τον γερουσιαστή υποδέχτηκε στο NRDC-GR ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης. Επισήμως, ο γερουσιαστής ξεναγήθηκε στους χώρους του στρατηγείου και ενημερώθηκε για την αποστολή, την οργάνωση και την επιχειρησιακή δραστηριότητά του.
Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες μέρες ο Πάιατ, προαναγγέλλοντας σε συνέντευξή του την επίσκεψη αυτή, έλεγε ότι ο γερουσιαστής είχε επισκεφτεί παλιότερα τη Σούδα, ενώ φέτος θα πήγαινε στο NRDC, το οποίο, όπως εξηγούσε ο Πάιατ, αυτήν τη χρονική περίοδο «έχει αναλάβει την ευθύνη των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ (LANDCOM), ώστε να πάρει μια γεύση για το τι κάνει η Ελλάδα ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο και το Νότιο Αιγαίο, στο οποίο επικεντρώνεται η Σούδα, αλλά επίσης στο Βορρά, με την αυξανόμενη συνεργασία με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, τη Βουλγαρία και τη μακρά εμπλοκή (σ.σ. των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων) στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», π.χ. με τη διαρκή συμμετοχή στις ασκήσεις «Sea Breeze».
Σε αυτό το φόντο, από το περίπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων στη ΔΕΘ, ο Π. Καμμένος, υποδεχόμενος τον Πάιατ, δήλωνε: «Εξοχότατε πρέσβη κ. Πάιατ, θυμάμαι την τελευταία επίσκεψή σας στη Σούδα και τη συζήτησή μας στην Ουάσιγκτον με τον πρωθυπουργό. Μαζί χτίσαμε, ανανεώσαμε και ενισχύσαμε αυτήν τη συμμαχία. Για εμάς οι ΗΠΑ είναι παρούσες τώρα, αλλά ήταν παρούσες και σε δύσκολες στιγμές. Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε ότι στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, οι ΗΠΑ ήταν σύμμαχος και όχι δανειστής».
Αφού έσπευσε να ευχαριστήσει τις ΗΠΑ για το Σχέδιο Μάρσαλ, πρόσθεσε ότι «μαζί θα προχωρήσουμε στο μέλλον. Η στρατιωτική συμφωνία επεκτείνεται και αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να είναι ένας στρατηγικός εταίρος σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου», διαβεβαιώνοντας παράλληλα την Ουάσιγκτον πως «η Ελλάδα και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα είναι πάντα πραγματικός σύμμαχος», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει προμετωπίδα την προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή και με την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων.
Τα «καλύτερα λόγια» επιφύλαξε και προσωπικά στον Αμερικανό πρέσβη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εξοχότατε, πολλοί πρέσβεις πέρασαν από την Αθήνα. Θέλω να σας πω ότι είστε ο καλύτερος πρέσβης των τελευταίων 50 ετών και να σας ευχαριστήσω θερμά γιατί πιστεύετε σε αυτήν τη φιλία και συμμαχία»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ