Γράφει ο Νίκος Μόττας //
Ζεχρά, Φατμά, Σενέμ. Τρεις γυναίκες, κομμουνίστριες, αγωνίστριες στη ζωή και τον πολιτικό στίβο, είναι οι υποψηφιότητες του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (TKP) για τους τρεις μεγαλύτερους δήμους της χώρας (Κωνσταντινούπολης, Άγκυρας, Σμύρνης), ενόψει των τοπικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 31 Μάρτη.
Η Ζεχρά Γκιουνέρ, υποψήφια του ΚΚ Τουρκίας για το μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης, πιστεύει ότι οι εργαζόμενοι οφείλουν να είναι ενεργοί στην πολιτική. Μιλώντας στο πόρταλ του κόμματος soL news, η Ζεχρά σημείωνει τα εξής: «Παρουσιάζουν τις εκλογές ως “δημοκρατία”. Όμως γνωρίζουμε πως σε αυτό το σύστημα δεν υπάρχει, ούτε θα μπορούσε να υπάρξει, δημοκρατία. Οι εκλογικοί κανονισμοί έχουν τεθεί έτσι ούτως ώστε να ασκούν πολιτική τα αφεντικά».
Η Γκιουνέρ υπενθυμίζει το γεγονός ότι το ΚΚ Τουρκίας είναι το μόνο κόμμα που έχει δώσει μάχες, σε όλη την επικράτεια, ενάντια στη μικρή μειοψηφία εκείνων που κατέχουν τον πλούτο. «Το ΚΚ Τουρκίας πολιτεύεται χωρίς να καλύπτει την ταυτότητα του» σημειώνει και προσθέτει πως «αγωνίζεται για μια χώρα όπου θα κυβερνά η εργατική τάξη».
Η υποψήφια του ΚΚ Τουρκίας για το δήμο της Άγκυρας, Φατμά Κορούρ, κάνει λόγο για μια πόλη όπου όλοι οι κάτοικοι της, χωρίς διακρίσεις, πρέπει να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε μια σειρά υπηρεσίες, όπως οι μεταφορές, το νερό, η υγεία και η παιδεία. Στο ερώτημα «γιατί κατεβαίνει υποψήφια με το Κομμουνιστικό Κόμμα», η ίδια απαντά με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο: «Διότι είναι το κόμμα που αγωνίζεται για τον σοσιαλισμό».
Από την πλευρά της η Σενέμ Ντορούκ, υποψήφια για το δήμο Σμύρνης, υπογραμμίζει ότι επιθυμεί να ακουστεί η φωνή του λαού, σε μια εκλογική διαδικασία όπου οι ψηφοφόροι εξαναγκάζονται να διαλέξουν μεταξύ δεξιών υποψηφίων. «Είμαι μια νέα γυναίκα, μια κομμουνίστρια, η οποία δεν τα παρατάει. Πιστεύω ότι δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε σε μια τάξη πραγμάτων που συνεχώς αγνοεί τον άνθρωπο, θεοποιεί το χρήμα και στερεί το μέλλον από τους νέους ανθρώπους και τα δικαιώματα των γυναικών». Αναφορικά με την απόφαση της να κατέβει υποψήφια δήμαρχος με το ΚΚ Τουρκίας, η Ντορούκ σημειώνει: «Πρόκειται για τη μοναδική αληθινή επιλογή ενάντια σε όλους όσους έχουν καταδικάσει το λαό μας στη λογική του μικρότερου κακού».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκλογές της 31ης Μάρτη, το ΚΚ Τουρκίας συμμετέχει με δεκάδες γυναίκες υποψήφιες. Συνολικά, το κόμμα συμμετέχει με υποψηφιότητες σε 81 πόλεις σε όλη την επικράτεια.