9 Μαρ 2019

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Από την απαξίωση στα «δίχτυα» του αθλητικού τζόγου


Μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο Αγγελος Σκιαδάς, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ερασιτεχνών Παικτών Αχαΐας, με αφορμή την ένταξη τοπικών αγώνων στο στοίχημα

Aίσθηση προκάλεσε η πρόσφατη ανακοίνωση του Συνδέσμου Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών Αχαΐας (ΣΕΠΑ) με την οποία καταδίκαζε την ένταξη παιχνιδιών για τα προημιτελικά του τοπικού Κυπέλλου στη στοιχηματική αγορά μέσω της υπαγωγής τους σε διεθνείς αλλά και ελληνικές εταιρείες στοιχήματος. Παράλληλα, ο ΣΕΠΑ εξέφραζε τις ανησυχίες του για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από αυτήν την εξέλιξη, π.χ. αυξημένες πιθανότητες χειραγώγησης, ενώ έκανε αναφορά και στη σημερινή πραγματικότητα του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Πλευρές αυτής της κατάστασης είναι: Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ερασιτεχνικά σωματεία, απειλώντας ακόμα και την ύπαρξή τους και υποχρεώνοντάς τα να κλείνουν τις ακαδημίες τους ή να επιβάλλουν χαράτσια στις συμμετοχές των παιδιών. Η ελλιπής ιατρική περίθαλψη και ασφάλεια που παρέχεται στους ερασιτέχνες. Οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, που έχουν ως αποτέλεσμα να διεξάγονται αγώνες κάτω από επικίνδυνες συνθήκες, χωρίς γιατρό κ.λπ.
Τα παραπάνω είναι απόρροια των πολιτικών απαξίωσης του ερασιτεχνικού αθλητισμού που εφάρμοσαν τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και συνέχισε να εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την ανύπαρκτη χρηματοδότηση και την έλλειψη στήριξης σε βασικούς τομείς. Οι πολιτικές αυτές είχαν ως προτεραιότητα μόνο τα ζητήματα του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου και την ικανοποίηση των «θέλω» των επιχειρηματιών και των πολυεθνικών του χώρου.
Ετσι, σήμερα, με ευθύνη της πολιτείας και των αρμόδιων ποδοσφαιρικών φορέων, το ήδη απαξιωμένο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο τείνει μέσω του αθλητικού τζόγου να μετατραπεί σε ένα νέο πεδίο κερδοφορίας για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά, φυσικά με τραγικές συνέπειες για τους εμπλεκόμενους σε αυτό.
Τόσο για το ζήτημα του τζόγου στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο όσο και γενικότερα για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χώρο, ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με τον Αγγελο Σκιαδά, αντιπρόεδρο του ΣΕΠΑ.
Αποτέλεσμα της γενικότερης απαξίωσης
-- Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν στο να εκδώσετε αυτήν την ανακοίνωση;
-- Η οργή που το χόμπι μας γίνεται προϊόν εκμετάλλευσης στοιχηματικών εταιρειών και η αγωνία για το μέλλον του αθλήματος. Επιπλέον, επικρατεί σιγή στην Αχαΐα για τον στοιχηματισμό, με την ΕΠΣΑ και τους εμπλεκόμενους φορείς στον Αθλητισμό να κάνουν «τα στραβά μάτια» και να υποβαθμίζουν το ζήτημα, ενώ αντίστοιχες Ενώσεις σε Μακεδονία και Ηράκλειο ανέβαλαν τα παιχνίδια τους σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Εμείς ως φορέας των αθλητών τοποθετηθήκαμε δημόσια, ώστε να πληροφορήσουμε τα μέλη μας και όλο τον κόσμο που ασχολείται με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο για την κατάσταση που επικρατεί, και να πιέσουμε τους φορείς ώστε να πάρουν πρωτοβουλίες κόντρα σε αυτήν τη σήψη.
-- Ποιες ενέργειες έχει κάνει μέχρι τώρα ο Σύνδεσμος για το συγκεκριμένο ζήτημα;
-- Ο ΣΕΠΑ έβγαλε ανακοίνωση στον τοπικό Τύπο, κάλεσε όλους τους φορείς να τοποθετηθούν δημόσια. Στείλαμε επιστολή στην ΕΠΟ ώστε να μας δοθούν απαντήσεις για ποιο λόγο επιτρέπει την ένταξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στο στοίχημα. Τις επόμενες μέρες θα στείλουμε επιστολή και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Κάνουμε προσπάθεια να καταδικαστεί - στη συνείδηση και στην πράξη - από όλους τους αθλητές και φορείς ο τζόγος στον αθλητισμό.
-- Τι κινδύνους εγκυμονεί για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο η ένταξή του στη στοιχηματική αγορά;
-- Κατά τη γνώμη μας υπάρχει σχέδιο διαχρονικό το οποίο θέλει να διαλύσει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και να τον μετατρέψει σε πεδίο κερδοφορίας μιας ολιγαρχίας παραγόντων. Κόβοντας την κρατική στήριξη στις ομάδες και δημιουργώντας οικονομική ασφυξία, μετατρέπονται η μία ομάδα πίσω από την άλλη σε επιχειρήσεις για να επιβιώσουν. Το επόμενο βήμα ήταν να μετατρέψουν και τις Ενώσεις σε εισπρακτικούς μηχανισμούς, πράγμα που έχει γίνει στην περιοχή μας - η Ενωση εισπράττει 25 ευρώ το κεφάλι για κάθε πιτσιρίκι που θέλει να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα. Το τελικό βήμα είναι ο τζόγος, που θα τα τινάξει όλα στον αέρα - μόνο να σκεφτούμε ότι στον επαγγελματικό αθλητισμό η χειραγώγηση παιχνιδιών είναι κάτι που συμβαίνει συχνά, ας κάνουμε μια εικόνα τι θα συμβεί στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.
-- Αθλητισμός και τζόγος μπορούν να έχουν σχέση;
-- Ο τζόγος είναι απόρροια της εμπορευματοποίησης του αθλήματος. Τα «κεφάλια» του εποικοδομήματος του επαγγελματικού αθλητισμού προσπαθούν να φτιάξουν κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση τον ερασιτεχνικό αθλητισμό - δηλαδή υποτάσσοντας κάθε δραστηριότητα στο κυνήγι του κέρδους. Αυτή η προσπάθεια, αν την αφήσουμε να συνεχιστεί, θα διαφθείρει υγιείς παράγοντες και αθλητές, θα κληροδοτήσει διαφθορά, ανομία και φυσικά το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο θα γίνει ένα θέατρο, με πρωταγωνιστές τους παράγοντες που θα κινούνται στο παρασκήνιο.
-- Ποια η κατάσταση στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο σήμερα;
-- Η κατάσταση στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είναι θλιβερή. Επικίνδυνα γήπεδα, αθλητές εκτεθειμένοι, χωρίς ιατρική περίθαλψη, με το ρίσκο, αν τραυματιστούν, να χαλάσουν μια περιουσία ώστε να καλύψουν τα έξοδα νοσηλείας και αποκατάστασης, μέχρι και να χάσουν τη δουλειά τους. Οι συνοικιακές ομάδες μειώνονται, επειδή δεν τα βγάζουν πέρα, και πλέον η πρόσβαση στο άθλημα γίνεται δύσκολη για όλους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ