3 Ιουλ 2020

Σκοταδισμός: Εκπαιδευτικοί «σέρνονται» στην Αστυνομία λόγω των Θρησκευτικών

                 


Στην αστυνομική διεύθυνση Νάουσας κλήθηκαν οι διευθυντές των Γυμνασίων της πόλης προκειμένου να καταθέσουν εάν διδάσκουν ή όχι το μάθημα των Θρησκευτικών από τα εγκεκριμένα βιβλία του υπουργείου Παιδείας!
Οι εκπαιδευτικοί κλήθηκαν στο τμήμα επειδή διδάσκεται στα σχολεία τους το μάθημα των Θρησκευτικών, σύμφωνα με τα προγράμματα που είχαν εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας, επί υπουργείας Κώστα Γαβρόγλου. Το πρωτοφανές περιστατικό πυροδοτήθηκε έπειτα από καταγγελία που κατέθεσε στην Εισαγγελία Βέροιας η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Νάουσας, που έβαλε στο στόχαστρο τα βιβλία των Θρησκευτικών, καθώς θεώρησε αξιόποινα τα πολυθρησκειακά προγράμματα Γαβρόγλου.
Με την απαράδεκτη και σκοταδιστική καταγγελία της, η Ένωσης Γονέων Νάουσας, υποστήριξε ότι «όποιος διευθυντής ή εκπαιδευτικός διδάσκει το πρόγραμμα Γαβρόγλου παραβιάζει πρόδηλα το σύνταγμα της χώρας και ως εκ τούτου πρέπει να διωχθεί για παράβαση καθήκοντος». Μάλιστα, κάλεσαν όλους τους εκπαιδευτικούς να «συμμορφωθούν» και να σταματήσουν να διδάσκουν το μάθημα των Θρησκευτικών με βάση τα υπάρχοντα εγχειρίδια, καθώς είχε βγει απόφαση του ΣτΕ, η οποία έκρινε αντισυνταγματική την υπουργική απόφαση Γαβρόγλου, με την οποία είχαν εκδοθεί τα βιβλία.
Συγκεκριμένα, στην καταγγελία της η Ένωση Γονέων, αναφερόμενη στην απόφαση του ΣτΕ, σημείωσε ότι «κρίθηκε ότι με τα νέα πολυθρησκειακά Προγράμματα Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών διαπράττεται αξιόποινη πράξη» και ότι «η μη συμμόρφωση και επιμονή κάθε αρμοδίου να διδαχθεί το μάθημα μέσα από τα σχολικά αυτά εγχειρίδια συνιστά πράξη άδικη, παράνομη και αξιόποινη και γεννά λόγο αποζημιώσεως για ηθική βλάβη…». Κάλεσε δηλαδή τους γονείς των παιδιών να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να διεκδικήσουν από τους παραβάτες αποζημίωση για ηθική βλάβη!
Μάθημα με το …«χωροφύλακα» 
Με βάση αυτή την καταγγελία, η οποία είχε διατυπωθεί ήδη από τον Φεβρουάριο, η Εισαγγελία Βέροιας διέταξε προκαταρκτική εξέταση και έτσι εκλήθησαν να δώσουν κατάθεση ως μάρτυρες οι τρεις πρώτοι διευθυντές Γυμνασίων της περιοχής. Όπως είναι φυσικό, αρνήθηκαν να ανταποκριθούν στο αίτημα των αρχών και ζήτησαν εξηγήσεις για ποιο πράγμα κατηγορούνται. Μάλιστα, η ΕΛΜΕ Ημαθίας προσήλθε στο Τοπικό Τμήμα, προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά για ποιο λόγο εγκαλούνται οι εκπαιδευτικοί και από πού προέκυψε η καταγγελία, αλλά δεν έλαβαν καμία επίσημη απάντηση.
«Τι δουλειά έχει η αστυνομία με την εκπαιδευτική διαδικασία;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας Αλέκος Μόσχος. Παράλληλα, έκανε λόγο για μια ενέργεια η οποία «ανοίγει επικίνδυνους δρόμους» καθώς «για το παραμικρό θέμα θα καλούνται οι διευθυντές των σχολικών μονάδων στην αστυνομία, σαν να έχουν κάνει κάποιο έγκλημα». Ο ίδιος κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς Παιδείας, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη να παρέμβουν άμεσα, για να σταματήσουν τέτοιου είδους ενέργειες εναντίον των εκπαιδευτικών.
Δηλητηριάζουν ψυχές
«Οι ενέργειες αυτές, εκ μέρους της Ένωσης Γονέων Νάουσας, δεν συνάδουν ούτε με τον ρόλο που θα έπρεπε ως συλλογικό όργανο των γονέων να διαδραματίζουν ούτε πολύ περισσότερο με τις ανάγκες για μία πολύπλευρη και ουσιαστική μόρφωση των παιδιών μας και τους αναγκαίους αγώνες προς μία τέτοια κατεύθυνση. Αντίθετα, αποτελούν συνέχεια και είναι εναρμονισμένες με κατά καιρούς παρεμβάσεις τους, χαρακτηριστικές για τη μισαλλόδοξη και ρατσιστική ρητορική τους, που δηλητηριάζουν ψυχές και δεν τις ανυψώνουν ‘ηθικά’, όπως διατείνονται και σίγουρα δεν εκφράζουν το αίσθημα της πλειοψηφίας των γονέων…» Τα παραπάνω αναφέρει από την πλευρά του ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Ημαθίας, καλώντας εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και κάθε δημοκράτη πολίτη να καταδικάσει τη στάση της Ένωσης και να την απομονώσει.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η ΕΛΜΕ Ημαθίας:

Να πάρουν θέση κυβέρνηση, υπουργείο Παιδείας, Μητροπολίτης για το σκοταδισμό 
ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ: ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΕΝΟΡΚΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ  ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ – ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ
Σε άλλες εποχές που -νομίζαμε πως- αφήσαμε πίσω με την μεταπολίτευση, μας γύρισε η κλήση για ένορκη κατάθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Νάουσας όλων των Διευθυντών- Διευθυντριών των Δημοτικών – Γυμνασίων-Λυκείου του Δήμου Νάουσας επειδή διδάσκεται στα σχολεία τους, όπως προβλέπουν  τα “νέα  αναλυτικά προγράμματα” και οι φάκελοι μαθήματος 2018-2019, το μάθημα των θρησκευτικών.
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Νάουσας, κατέθεσε επιστολή – καταγγελία στην εισαγγελία Βέροιας με αναφορά τους Διευθυντές των σχολείων και κατ’ επέκταση και τους συνάδελφους – συναδέλφισσες καθηγητές θεολόγους και δασκάλους που διδάσκουν το μάθημα των Θρησκευτικών, όπως περιέχεται στο αναλυτικό πρόγραμμα  που το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων τους απέστειλε, για διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος δημοσίου υπαλλήλου!!!
Με βάση αυτή την επιστολή η Εισαγγελία Βέροιας διέταξε προκαταρκτική εξέταση. Έτσι κλήθηκαν να καταθέσουν οι τρεις πρώτοι διευθυντές Γυμνασίων -ευτυχώς ως μάρτυρες κι όχι ως κατηγορούμενοι. Οι ίδιοι δεν πήγαν να καταθέσουν αναμένοντας τα αποτελέσματα από τις παρεμβάσεις της ΕΛΜΕ.
Το αναλυτικό πρόγραμμα όπως είναι ευρύτατα γνωστό, αποφασίζεται από το Υπουργείο και κανέναν άλλον θεσμό ή πρόσωπο. Ως εκ τούτου, αν κάποιος κρίνει ή θέλει να διερευνήσει τυχόν παράβαση νόμου, πρέπει να στραφεί προς το Υπουργείο Παιδείας κι όχι στους διδάσκοντες που κάνουν ευσυνείδητα τη δουλειά τους.
Η καταγγελία προς την Εισαγγελία των ίδιων των εκπαιδευτικών και των Διευθυντών των σχολικών μονάδων από την ανωτέρω Ένωση, δημιουργεί ακούσια ή εκούσια αίσθημα εκφοβισμού στους συναδέλφους με στόχο την ποινικοποίηση της σχολικής ζωής και μάλιστα για ένα θέμα που υπεύθυνο είναι το υπουργείο. Η ΕΛΜΕ Ημαθίας από την πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκε το γεγονός επικοινώνησε (Σάββατο 27\7\2020) με την Διεύθυνση Β\θμιας Εκ\σης, επισκέφθηκε (Κυριακή 28\7) το ΑΤ Νάουσας με συνοδεία δικηγόρου και μετά από έκτακτη συνεδρίαση της, έκανε παράσταση διαμαρτυρίας με δικηγόρο στην αρμόδια Αντιεισαγγελέα Βέροιας (29/6/2020) ζητώντας να αξιοποιηθούν στοιχεία από το Υπουργείο και τις αρμόδιες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης προκειμένου να μην αναστατωθεί η σχολική κοινότητα και να αρχειοθετηθεί η  καταγγελία κατά των συναδέλφων Διευθυντών και διδασκόντων.
Τέλος θέλουμε να επισημάνουμε πως με την επιστολή της η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Νάουσας αλλά και με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της καλεί φορείς όπως οι βουλευτές του Νομού μας, ο Δήμαρχος της πόλης, ο Μητροπολίτης κτλ  να πάρουν θέση για το θέμα. Καλούμε κι εμείς λοιπόν την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, τους βουλευτές, τους Δημάρχους, τα δημοτικά συμβούλια, τον Μητροπολίτη, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των σχολείων να πάρουν θέση και να μας πουν αν συμφωνούν με την ποινικοποίηση της σχολικής ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ