ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Νέα αντιλαϊκή επέλαση υπέρ του κεφαλαίου
Κυβέρνηση, ΔΝΤ και ΕΕ προωθούν περικοπές, απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις
Από τον περασμένο Νοέμβρη, ωστόσο, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας εμφανιζόταν να «κοντράρεται» με την Ευρωπαϊκή Ενωση σε ό,τι αφορά σε νέο δανεισμό, ενώ στη συνέχεια οι συνομιλίες «κατέρρευσαν» για να ξαναρχίσουν αργότερα, στις αρχές του Γενάρη. Παρά τις όποιες «κόντρες» ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ΕΕ, τελικά, η ντόπια και η ξένη πλουτοκρατία «τα βρήκαν» ώστε να χτυπήσουν ακόμα πιο βάρβαρα τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα.
Κατά την τελευταία επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΔΝΤ και της ΕΕ στη χώρα υπογραμμίστηκε πως χρειάζονταν νέα αντιλαϊκά μέτρα ώστε να διασφαλιστούν τα υπερκέρδη για το κεφάλαιο. Για δημαγωγικούς λόγους, αλλά και για να λειτουργήσει ως εργαλείο εκτόνωσης της λαϊκής αγανάκτησης και δυσαρέσκειας, ο πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, επέμεινε στις αρχές του Σεπτέμβρη πως η χώρα δεν αντέχει άλλες θυσίες...
Απολύσεις, περικοπές, νέες ιδιωτικοποιήσεις
Σύμφωνα με την κυβέρνηση θα υπάρξει μείωση των δαπανών σε ορισμένα υπουργεία με στόχο να εισπραχθούν για το 2012 466 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το 2013 θα εφαρμοστεί ένα νέο «πρόγραμμα συγκράτησης των δαπανών», που θα εξοικονομήσει 1,39 δισεκατομμύρια ευρώ. Ανακοινώθηκε πως θα σταματήσει η ταυτόχρονη καταβολή συντάξεων και μισθών σε ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, πως δε θα υπάρξουν αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών και πως δε θα αντικαθίστανται μέσω προσλήψεων οι δημόσιοι υπάλληλοι που συνταξιοδοτούνται.
Νωρίτερα, εξάλλου, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Magyar Mirlap» είχε δημοσιεύσει πως θα υπάρξουν μαζικές απολύσεις, κυρίως στο δημόσιο τομέα, ενώ όσοι παραμείνουν θα υποστούν σημαντικές περικοπές στους μισθούς. Επιπλέον, σχεδιάζονται σημαντικές περικοπές θέσεων εργασίας στην τοπική διοίκηση, ενώ «παγώνουν» έως και το 2015 οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. Νέες περικοπές σχεδιάζονται στις συντάξεις και στα επιδόματα τέκνων, με επιπλέον αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και του φόρου εισοδήματος. Οι κρατικές επιδοτήσεις για τις δημόσιες συγκοινωνίες περικόπτονται και θα συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή, θα χρηματοδοτηθούν οι τράπεζες, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταργήσει την όποια μηδαμινή φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων το 2013.
Σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια αυθόρμητη μαζική λαϊκή αντίδραση στα μέτρα αυτά, η κυβέρνηση προχωρά σε σειρά συνομιλιών με συνδικαλιστικές ηγεσίες. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας συνάντησης, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης συνομίλησαν με τον Ιστβάν Γκάσκο, πρόεδρο της Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας «LIGA», όπου ανάμεσα στα άλλα γνωστοποίησαν πως θα υπάρξουν παρόμοιες συναντήσεις και με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ζητώντας τους να παρακολουθήσουν τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το ΔΝΤ και την ΕΕ. Ξεκαθάρισαν πάντως πως οι περικοπές των μισθών και οι απολύσεις δεν έμπαιναν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οσον αφορά στα όποια «αντιπολιτευόμενα» κόμματα, όπως το Σοσιαλιστικό Κόμμα, παρά τις δημαγωγικές εξαγγελίες και τη διοργάνωση ορισμένων διαμαρτυριών κατά της κυβέρνησης Ορμπαν με σκοπό την άνοδο των ποσοστών του στις εκλογές του 2014, ακολουθούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Εξάλλου, το 2008, η κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος ήταν αυτή που άνοιξε το δρόμο για τη δανειοδότηση της χώρας από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Από το 2008, οπότε απευθύνθηκε η Ουγγαρία στην τρόικα για το δάνειο των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέχρι και σήμερα, ο ουγγρικός λαός πληρώνει ακριβά το «μάρμαρο» της καπιταλιστικής κρίσης, με κατάργηση συγκεκριμένων εργατικών κατακτήσεων, περιορισμό των δικαιωμάτων και ελευθεριών, με «πάγωμα» των μισθών του Δημοσίου, περικοπή του 13ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, απολύσεις χιλιάδων δημοτικών υπαλλήλων, αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 χρόνια (όταν το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες είναι μόλις τα 71 χρόνια και για τις γυναίκες τα 78 χρόνια), περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, μείωση κατά 10% των επιδομάτων ασθενείας και αναπηρίας, αύξηση των φόρων και δραστική επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών στρωμάτων.
Στο μεταξύ, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν πως προετοιμάζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 23 Οκτώβρη, μέρα εθνικής γιορτής στη χώρα. Την πρωτοβουλία παίρνουν διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις, μεμονωμένες προσωπικότητες, που καλούν - μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης - τους Ούγγρους να πάρουν ενεργά μέρος. Οπως δημοσιεύεται, τη στήριξή τους αναμένεται να δώσουν και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ωστόσο, τόσο εξαιτίας της υποταγής των συμβιβασμένων ηγεσιών των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που για χρόνια παίρνουν μέρος στο λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» και έχουν εξαναγκαστεί - λόγω της οργής και της αγανάκτησης του λαού - να οργανώσουν συγκεκριμένες διαμαρτυρίες, όσο και εξαιτίας της ανυπαρξίας ενός ισχυρού αγωνιστικού ταξικού κινήματος, τέτοιου είδους κινητοποιήσεις λειτουργούν ως μέσο εκτόνωσης του λαού.
Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας: Πάλη για το σοσιαλισμό
Μέσα σε αυτή την κατάσταση το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας συνεχίζει να παλεύει μέσα στις δύσκολες συνθήκες της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης. Ερχεται αντιμέτωπο με μια σειρά από αντικομμουνιστικές εκφράσεις, όπως τους νόμους που απαγορεύουν το σφυροδρέπανο και το κόκκινο αστέρι, την προσπάθεια εξίσωσης του σοσιαλισμού με το φασισμό. Αντιπαλεύει τους νόμους που απαγορεύουν την ύπαρξη κομμουνιστικών οργανώσεων στους χώρους δουλειάς. Παρ' όλες όμως τις δυσκολίες, συνεχίζει να αγωνίζεται για να δυναμώσει την παρέμβασή του, αντιπαλεύοντας την πολιτική των κομμάτων που στηρίζουν τον καπιταλισμό και αντιπροτείνοντας το σοσιαλισμό ως τη μόνη λύση για το λαό και τους εργαζόμενους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου