ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Στην υπηρεσία των συμφερόντων που το δημιούργησαν
Icon
|
Οπως και τα προηγούμενα χρόνια, γίναμε μάρτυρες μιας ιλαροτραγωδίας, ενός θεάτρου του παραλόγου, με μόνιμα και έκτακτα στοιχεία αλλά πάντα ταυτόσημο μοτίβο. Με τους ίδιους (είτε ως ιδιότητα, είτε ως πρόσωπα) πρωταγωνιστές και το ίδιο τέλος. Παρανομίες, παρατυπίες, αλισβερίσι, καταπάτηση κάθε έννοιας ισονομίας και εφαρμογής των προβλεπομένων που οι συνειδητά καταστρατηγούντες «ταγοί» (κυβερνώντες, επιχειρηματίες και αθλητικοί παράγοντες) θέσπισαν.
Ολα - κατά την προπαγάνδα τους - γίνονται για το καλό του αθλήματος και των ομάδων (που έχουν ταυτιστεί με την επιχειρηματική δραστηριότητα...), αποτελούν εξαιρέσεις, «επείγουσες καταστάσεις» κ.ά.
Η αλήθεια είναι πως εφαλτήριο και στόχος τους είναι η προστασία του μοντέλου και η διαφύλαξη των συμφερόντων που διακυβεύονται. Το εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο είναι κομμάτι του καπιταλισμού, κουβαλάει το... DNA του και εμφορείται από τις αγοραίες «αξίες» του.
Σ' αυτό το πλαίσιο κινήθηκε, κινείται και θα κινείται. Με ή χωρίς καπιταλιστική κρίση. Ωστε να αυγατίζουν τα κέρδη μερίδας των κεφαλαιοκρατών που ασχολούνται με αυτό, να εξυπηρετηθούν (ανάλογα την συγκυρία) συγκεκριμένα συμφέροντα και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη διαιώνιση της διαδικασίας και του συστήματος.
Νόμος είναι οι απαιτήσεις των ΠΑΕ
Βασική επιδίωξη, λοιπόν, των εμπλεκομένων ήταν τα αδιέξοδα και τα συστημικά προβλήματα να μην υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο το - κατ' αυτούς - προϊόν και την καπιταλιστική αξία του. Επίσης, να αποφευχθεί η κλιμάκωση του επιχειρηματικού πολέμου ανάμεσα στις ΠΑΕ, αλλά και με άλλες εταιρείες.
Οι ίδιοι λοιπόν «ταγοί», που στα λόγια παρουσιάζονται σαν διαπρύσιοι κήρυκες της τήρησης νόμων και διατάξεων, επιδόθηκαν σ' ένα κρεσέντο παρανομιών και παρατυπιών. Ας θυμηθούμε, σταχυολογικά, μερικές.
Βάσει των προβλεπομένων, για το σε εξέλιξη πρωτάθλημα της Super League, η διαδικασία αδειοδότησης στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το αργότερο δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου. Τέσσερις μέρες πριν την πρεμιέρα, 8 ΠΑΕ δεν είχαν πιστοποιητικό συμμετοχής και τους δόθηκε παράταση τακτοποίησης των εκκρεμοτήτων τους, ως την προηγούμενη της αυλαίας...
Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό. Ετσι η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία - «σωσίβιο». Παρατείνοντας κατά 1 μήνα την προθεσμία προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας... Αξιοσημείωτη «λεπτομέρεια». Η διάταξη ορίστηκε να έχει ισχύ από τις 23 Αυγούστου. Οχι συμπτωματικά. Ετσι καλύπτονταν οι προβληματικές ΠΑΕ και ακυρώθηκε, στην πράξη, η ΕΕΑ...
Από την πλευρά της, η Επιτροπή Ιδιότητας και Μετεγγραφών στην ΕΠΟ εξέδωσε προσωρινά δελτία... Ενώ ο Συνεταιρισμός (παρά τη ρητή πρόβλεψη ότι αυτό απαγορεύεται) άλλαξε μεσούσης της προηγούμενης περιόδου την προκήρυξη και τις κείμενες διατάξεις. Ωστε οι ΠΑΕ, που δεν εξασφαλίζουν άδεια, να μην υποβιβάζονται αλλά να τους απαγορεύονται μετεγγραφές και ανανεώσεις συμβολαίων για παίχτες άνω των 22 ετών...
Εφαλτήριο της παράτυπης αλλαγής, όπως δημοσίως έχει αναφερθεί, το γεγονός ότι στη Football League δεν υπάρχουν ισάριθμες ομάδες που να πληρούν τις προϋποθέσεις. Επιπλέον, ακόμα και αποδυναμωμένες κάποιες ΠΑΕ (π.χ. ΑΕΚ, Αρης) είναι πιο εμπορικές από τις εν δυνάμει αντικαταστάτριές τους. Αρα (το βασικό ζητούμενό τους) η εμπορευματοποίηση - ευελπιστούν ότι - εξυπηρετείται καλύτερα...
«Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»
Για την πραγματικότητα στη... βιτρίνα του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου, μίλησε (ρ/σ «Αθλητικό Metropolis») τον Οκτώβρη, ένας από τους βασικούς συνεταίρους στην Super League και υποστηρικτής του συστήματος. Ο μεγαλομέτοχος της Ξάνθης, Χρ. Πανόπουλος: «Θα έπρεπε ομάδες να μην είχαν παραμείνει στο πρωτάθλημα αν υπήρχε αξιοκρατία. Εξι με επτά ομάδες δεν θα έπρεπε να συμμετέχουν. Το πρωτάθλημα αυτό δεν μπορεί να τελειώσει με 16 ομάδες, εκτός και αν θέλουμε να είμαστε... καραγκιόζηδες. Αν εφαρμοστούν οι νόμοι αποκλείεται να τελειώσουμε με 16. Αν χώνεται ο κάθε πικραμένος μπορεί να τελειώσει με 18 και με 20 ομάδες. Οι περισσότερες ομάδες χρωστούν σε όποιον μιλάει ελληνικά»...
Σχεδόν κάθε Κυριακή υπήρξαν διαιτητικά λάθη. Οι ισχυρισμοί δύο «παροικούντων την Ιερουσαλήμ» δημιούργησαν έντονα ερωτηματικά για το ανθρώπινο σ' αυτά και έβαλαν πολλά ερωτηματικά μετά τη λέξη.
Ο τότε αναπληρωτής πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, Χρ. Σάββας, κατήγγειλε (ρ/σ ΝΕΤ) πέρισυ τον Αύγουστο: «Ολα ήταν στημένα, οι πίνακες έχουν βγει εδώ και δέκα μέρες. Εμαθα ότι ξεπληρώθηκαν γραμμάτια και άλλα πολλά. Εγινε μια διαδικασία εξπρές». Στην επιστολή παραίτησής του, προς το ΔΣ της ΕΠΟ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε «διαδικασία - παρωδία, που αγγίζει τα όρια του σκανδάλου».
Τις καταγγελίες Σάββα επιβεβαιώνει και ο (τότε μέλος της ΚΕΔ) Κύρος Βασσάρας. Σ' επιστολή του με τον ίδιο παραλήπτη - αποσπάσματα της οποίας αποκάλυψε η εφημερίδα «Live Sport» - αναφέρεται σε «φάκελο με ήδη αναγραφόμενους στους πίνακες όλων των κατηγοριών πλην των εκπαιδευτών διαιτησίας». Σε σχετική ερώτησή του, η απάντηση που έλαβε ήταν: «Αυτά είναι και δεν αλλάζει τίποτα. Είναι φτιαγμένοι οι πίνακες 100%».
Και βέβαια από το παζλ δε θα μπορούσαν να λείπουν και οι επικοινωνιακές διαμάχες στον πόλεμο των αντιτιθέμενων συμφερόντων. Πριν την έναρξη, λοιπόν, του πρωταθλήματος, αλλά και στη διάρκειά του, επιχειρηματίες/παράγοντες αλληλοκατηγορούνται για διάφορα. Μπροστάρηδες οι επικεφαλής επιχειρηματίες σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό - όπως ήταν αναμενόμενο - που συνέχισαν την (και σε άλλα πεδία) διαμάχη τους. Βάζοντάς της - στη συγκεκριμένη περίσταση - ποδοσφαιρικό μανδύα. Εκατέρωθεν «χαρτοπόλεμος» ανακοινώσεων και τοποθετήσεις... κύκλων, δημιούργησαν μια εκρηκτική πραγματικότητα με το... καλημέρα. «Φυσικά», όλα αυτά στο όνομα του καλού για το ποδόσφαιρο, της ισονομίας κ.λπ κ.λπ.
Αναδιάρθρωσης το ανάγνωσμα
Οργιο παρανομιών, παρατυπιών και αλισβερισιού είχαμε και στο περιβόητο θέμα της αναδιάρθρωσης. Η Football League δέχτηκε (από 18) να γίνουν 21 οι ομάδες που συμμετέχουν στη διοργάνωσή της (προστέθηκαν Ηρακλής, Ολυμπιακός Βόλου, Καβάλα), αφού ικανοποιήθηκαν (κυρίως οικονομικά) αιτήματά της. Ο νομικός σύμβουλός της, Αντ. Βουγίδης, είχε παραδεχτεί το προφανές («δεν υπάρχει νομικό έρεισμα»), αλλά το κλειδί για την κατάληξη ήταν σε άλλη αναφορά, κατά τη σχετική ΓΣ: «... μην ξεχνάτε ότι έχουμε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα»...
Οταν, λοιπόν, δόθηκαν τα ανταλλάγματα η Football League προχώρησε σε τροποποίηση της προκήρυξης του πρωταθλήματος, παρουσιάζοντας επιστολή/προτροπή της ΕΠΟ σαν απόφαση της ομοσπονδίας. Ο - εκ των προσωρινά αντιδρούντων - μεγαλομέτοχος της Καλλιθέας, Ν. Σαλευρής, είχε αναφέρει ότι «διάφοροι επιτήδειοι και εντολοδόχοι εκτελούν ομάδες κι αποφασίζουν για τις τύχες τους ακυρώνοντας κάθε έννοια ισονομίας και δικαιοσύνης». Ενώ ο διδάκτορας αθλητικού Δικαίου, Ανδ. Μαλάτος, δήλωσε (21/9/2012, ρ/σ Σκάι): «H αναδιάρθρωση γίνεται χωρίς να υπάρχει απόφαση! Παραβιάζεται ο νόμος 2725/99 και δεν μιλάει κανείς». Οσο για την - με τα ίδια χαρακτηριστικά - αναδιάρθρωση στην Super League (έγιναν 18 από 16 οι ΠΑΕ), προσφυγή έχει καταθέσει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός.
Το πάρε - δώσε για την αναδιάρθρωση στην Football League, δημιούργησε καθυστέρηση και στην έναρξη του πρωταθλήματος. Με αποτέλεσμα οι παίχτες να αγωνίζονται σε εξοντωτικούς ρυθμούς, αλλά οι ιθύνοντες να αδιαφορούν για τους κινδύνους.
Ο (μέχρι τις 18 Δεκέμβρη) προπονητής της Καλλιθέας, Ν. Παντέλης, είχε επισημάνει (στον ρ/σ Sentra): «Το πρωτάθλημα έχει 40 παιχνίδια, υπάρχει και το Κύπελλο και αν παίξεις και στα πλέι οφ, θα φτάσεις τα 50. Θα παίζουμε τρία παιχνίδια την εβδομάδα. Υπάρχουν και τα ταξίδια, καθώς λίγες είναι οι ομάδες που θα πάνε με αεροπλάνο. Θα ταξιδεύουμε με πούλμαν 6-7 ώρες να πας και άλλες τόσες να γυρίσεις και αμέσως μετά θα έχεις παιχνίδι»...
Από την πλευρά του, ο συνάδελφος του στον Θρασύβουλο, Στ. Σταθόπουλος, έχει δηλώσει (ρ/σ «NovaΣΠΟΡ FM»): «Ούτε ο Ολυμπιακός δεν θα φτάσει σε τόσους αγώνες. Θα υπάρχει πρόβλημα τόσο για τους προπονητές, όσο και για τους παίκτες για το πώς θα αντεπεξέλθουν. Οι παίκτες είναι κυρίως σε καθεστώς μισθοδοσίας, που έχουν κάνει σύμβαση. Αυτό όμως είναι και πρόβλημα, γιατί ζητάς πολλά πράγματα από τους παίκτες, όταν δεν αμείβονται ανάλογα»...
Γ. Κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου