20 Δεκ 2015

Παζάρια για νέους συμβιβασμούς μεταξύ ανταγωνιστών

Παζάρια για νέους συμβιβασμούς μεταξύ ανταγωνιστών



Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση της «Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας» στη Ν. Υόρκη, όπου συμμετείχαν ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν (αριστερά) και προέδρευσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι (δεξιά)
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση της «Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας» στη Ν. Υόρκη, όπου συμμετείχαν ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν (αριστερά) και προέδρευσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι (δεξιά)
Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνταν από το πρωί της Παρασκευής ως χτες τα ξημερώματα, εντός και εκτός της έδρας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με βασικό θέμα τις προσπάθειες διεθνών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την έκδοση μίας κοινής ανακοίνωσης, ενός «οδικού χάρτη» από τους υπουργούς Εξωτερικών που θα τροχοδρομεί την έναρξη μίας διαπραγμάτευσης ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και τη συριακή αντιπολίτευση, ενδεχομένως υπό τη μεσολάβηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία, Στέφαν ντε Μιστούρα, μέσα στον ερχόμενο μήνα.
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γκενάντι Γκατίλοφ, πριν ξεκινήσει η επίσημη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας πως έχει ήδη επιτευχθεί μία προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των πέντε χωρών - μόνιμων μελών (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία) σχετικά με έναν «οδικό χάρτη» που θα χαράζει την ειρηνευτική διπλωματική διαδικασία που θα τερματίσει τον πόλεμο στη Συρία. Η συμφωνία αυτή φαίνεται πως επήλθε, μεταξύ άλλων, και γιατί διαφάνηκε σύγκλιση πάνω στο ζήτημα της κατάρτισης μίας κοινής λίστας τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στη Συρία και την οποία ανέλαβε να ετοιμάσει και να παρουσιάσει την Παρασκευή ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών, Νάσερ Τζούντεχ. Σύμφωνα, μάλιστα, με άλλες διπλωματικές πηγές, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, ανέλαβε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τις άλλες 10 χώρες - μη μόνιμα μέλη του ΣΑ, για να τις ενημερώσει σχετικά.
Η εξέλιξη αυτή εκδηλώνεται μετά την απόφαση των υπουργών Οικονομικών του 15μελους ΣΑ του ΟΗΕ τα ξημερώματα της Παρασκευής, σε σχέση με την επιβολή κυρώσεων και μέτρων κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ), που θα «ξεράνουν» υποτίθεται τις ροές κεφαλαίων από τα λαθρεμπόρια πετρελαίου, αρχαιοκαπηλίας, από τα λύτρα της βιομηχανίας απαγωγών και δουλείας που έχουν στήσει οι ισλαμιστές μισθοφόροι στις περιοχές που ελέγχουν...
Βέβαια, παρόμοια απόφαση με στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου πετρελαίου από τους τζιχαντιστές και την επιβολή κυρώσεων σε χώρες που συνεργάζονταν μαζί τους, είχε εγκριθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον περασμένο Φλεβάρη με πρωτοβουλία της Ρωσίας, ωστόσο έμεινε ανενεργή, όπως χιλιάδες άλλες αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών που λαμβάνονται για τα μάτια του κόσμου. Αλλωστε, ο ανταγωνισμός μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και στην περίπτωση της Συρίας και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, δεν πρόκειται να «παγώσει» με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και η διαπάλη για ενεργειακούς πόρους, δρόμους μεταφοράς, αγορές και γεωστρατηγικές σφαίρες επιρροής είναι διαχρονική.
Παρ' όλα αυτά, μετά τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του ΣΑ του ΟΗΕ, ακολούθησε σε ξενοδοχείο της Ν. Υόρκης κοντά στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών η συνεδρίαση της 20μελούς «Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας» (απαρτίζεται από ΟΗΕ, ΕΕ, Αραβικό Σύνδεσμο και 17 χώρες, διεθνείς και περιφερειακές δυνάμεις όπως το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία). Παρά τη σύγκλιση θέσεων που φέρεται πως έγινε στο ζήτημα της λίστας των τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στη Συρία, στελέχη της επιτροπής που εξέλεξε την προπερασμένη βδομάδα πλειάδα ένοπλων οργανώσεων και πολιτικών κομμάτων της συριακής αντιπολίτευσης στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, εκτίμησαν ότι είναι «πολύ φιλόδοξος» ο στόχος ΗΠΑ - Ρωσίας και άλλων δυνάμεων για έναρξη της ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε συριακή κυβέρνηση και αντιπολίτευση την Πρωτοχρονιά.
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, από την πλευρά του, σημείωσε ότι τα πιο σημαντικά ζητήματα είναι η έναρξη πολιτικών διαπραγματεύσεων στη Συρία και η εφαρμογή μίας συμφωνίας εκεχειρίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, τονίζοντας: «Χωρίς ειρηνευτικές συνομιλίες, δεν μπορεί να υπάρξει εκεχειρία. Χωρίς εκεχειρία, δεν μπορούν να συνεχιστούν και να καρποφορήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες...».

Δ.Ο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ