16 Ιαν 2012



Κόντρα Εκκλησίας - Πατριαρχείου με φόντο τις «νέες αγορές»
Λίγες μέρες πριν συνεδριάσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, η οποία αναμένεται να πάρει θέση απέναντι στο επιφαινόμενο «νομικό ζήτημα» μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδας και τουΟικουμενικού Πατριαρχείου, παρέμβαση στο θέμα έκανε και η κυβέρνηση. «Να σκεφτούμε πώς θα δώσουμε δύναμη στην ενότητα της Ελλαδικής Αυτοκεφάλου Εκκλησίας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να φερθούμε επιπόλαια και να ραγίσουμε την Ελλαδική Εκκλησία, ερμηνεύοντας γραφές που δεν ανταποκρίνονται στη ζώσα πραγματικότητα της ελληνικής Επικράτειας», δήλωσε από την Τήνο ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Πασχαλίδης που εκπροσωπούσε την κυβέρνηση, στις εορταστικές εκδηλώσεις της 15ης Αυγούστου.
Το πρόβλημα προέκυψε όταν ο πατριάρχης Βαρθολομαίος ζήτησε τη λίστα με τους υποψήφιους για τη χηρεύουσα θέση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, κάνοντας για πρώτη φορά χρήση σχετικού δικαιώματος που του δίνει η λεγόμενη Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928, που ρυθμίζει τις σχέσεις του Πατριαρχείου με τις λεγόμενες «νέες χώρες», δηλαδή περιοχές της Ελλάδας που απελευθερώθηκαν με τους βαλκανικούς πολέμους.
Ενώ διάφοροι κύκλοι και πληροφορίες έκαναν λόγο για σκληρή τοποθέτηση του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στην Τήνο ή στο μνημόσυνο του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης για την επιστολή Βαρθολομαίου και την «ανάμειξή του» στα διοικητικά της Εκκλησίας της Ελλάδας, η «απάντηση» ήρθε από πλευράς υπουργού Ναυτιλίας, έστω και ως... δημοσιοποίηση των προσωπικών του απόψεων, για να επιβεβαιωθεί και με αυτόν τον τρόπο η διαπλοκή της Εκκλησίας της Ελλάδας με το ελληνικό κράτος.
Ουσία του προβλήματος είναι η διαμάχη για μεγαλύτερο και καλύτερο μερίδιο στο«παγκάρι» με τ' όνομα Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, με ό,τι σημαίνει η θέση της πόλης στα Βαλκάνια, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στην καπιταλιστική πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή, (Βαλκάνια, Παρευξείνια), με δεδομένη και την τάση μοιράσματος των αγορών, αλλά και εξαγωγής κεφαλαίων από την Ελλάδα, η Εκκλησία, μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο. Αυτόν διεκδικεί και το Πατριαρχείο αλλά και η Εκκλησία της Ελλάδας, που θέλει ν' αναβαθμίσει τη θέση της, όπως το ίδιο επιδιώκουν και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου τα δύο ορθόδοξα κέντρα διεκδικούν χωριστά την πρωτοκαθεδρία της Ορθοδοξίας.
Με αφορμή τη «χηρεύουσα θέση», το μεν Πατριαρχείο (με το οποίο συνδέονται διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα) διεκδικεί μεγαλύτερο ρόλο στην περιοχή, η δε Εκκλησία της Ελλάδας διεκδικεί επίσης ανάλογο ρόλο και αυξημένα προνόμια σε αντιπαράθεση με το Πατριαρχείο, γεγονός που θα της δώσει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη επίδρασης στην περιοχή αλλά και στην ΕΕ, συμβάλλοντας έτσι σε κάθε «δραστηριότητα» για επιχειρηματική επέκταση στις νέες αγορές.
Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου μετά την τελευταία συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, έδειχνε προσπάθεια «εξισορρόπησης» για την καλύτερη εξυπηρέτηση των «κατακτητών των νέων αγορών», γνωρίζοντας την επίδραση που μπορεί να ασκήσει η Ορθοδοξία, αλλά και να υποστηρίξει την ελληνική Εκκλησία ως θεσμό, έχοντας υπόψη την επίδρασή της στο εσωτερικό μέτωπο. Αν η δήλωση Πασχαλίδη σηματοδοτεί αλλαγή θέσης, θα φανεί τις επόμενες μέρες.
Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι πάγια θέση του ΚΚΕ είναι ο διαχωρισμός Εκκλησίας και Κράτους, και η αλλαγή του αντιδημοκρατικού Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας (νόμος 590/1777).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ