Μέρες επανάστασης
Στις θέσεις που ανέπτυξε ο Β. Ι. Λένιν χαράζοντας την τακτική του μπολσεβίκικου κόμματος από τον Φλεβάρη του 1917 ως την Οχτωβριανή Επανάσταση,
Οι οκτώ μήνες από τον Φλεβάρη του 1917 με την πτώση του τσαρισμού, τον σχηματισμό της προσωρινής αστικοδημοκρατικής κυβέρνησης και κυρίως με τη δημιουργία των Σοβιέτ των εργατών, ως τον Οχτώβρη του 1917, όπου κάτω από την καθοδήγηση του μπολσεβίκικου κόμματος αποφασίστηκε η έφοδος στα Χειμερινά Ανάκτορα, η σύλληψη της προσωρινής κυβέρνησης και η μεταβίβαση όλης της εξουσίας στα Σοβιέτ, ήταν μια περίοδος πλουσιότατη σε γεγονότα και απότομες «στροφές» της Ιστορίας.
Η επανάσταση του Φλεβάρη βρήκε τον Λένιν στην «καταραμένη ξενιτιά», όπως σημείωνε ο ίδιος. Γεμάτος ενθουσιασμό - και επιδιώκοντας να επιστρέψει όσο το δυνατόν γρηγορότερα στη Ρωσία - καταπιάστηκε αμέσως με την εκτίμηση της κατάστασης και τον καθορισμό των καθηκόντων που έμπαιναν μπροστά στο προλεταριάτο και το μπολσεβίκικο κόμμα. Γράφει τα πέντε «Γράμματα από μακριά», ενώ ήδη στο πρώτο από αυτά (7 Μάρτη 1917) τονίζει ότι «η πρώτη αυτή επανάσταση δε θα είναι, ασφαλώς, η τελευταία».
Τη νύχτα της 3ης Απρίλη 1917 στον σιδηροδρομικό σταθμό της Πετρούπολης σε μια αδύνατα φωτισμένη εξέδρα με παρουσία τιμητικής φρουράς ναυτών-αντιπροσώπων του Σοβιέτ, από το πέμπτο βαγόνι του τρένου κατεβαίνει ο Β.Ι. Λένιν. Μέσα σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη συγκίνηση, ο μπολσεβίκος Ι. Ντ. Τσουγκούριν τού δίνει το κομματικό βιβλιάριο αρ. 600 της Αχτιδικής Επιτροπής του Βίμποργκ.
Η 4η Απρίλη ήταν η πρώτη εργάσιμη μέρα του Λένιν στην επαναστατημένη Πετρούπολη. Αφού πρώτα επισκέφθηκε τους τάφους της μητέρας του και της αδελφής του στο νεκροταφείο του Βολκόφ, ο μεγάλος επαναστάτης που είχε ήδη μπει άμεσα επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος και της εφημερίδας «Πράβντα», ρίχτηκε στη δουλιά. Μιλώντας στη συνέλευση των μπολσεβίκων που συμμετείχαν στην Πανρωσική Σύσκεψη των Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών αντιπροσώπων, ανέπτυξε τις περίφημες - δέκα τον αριθμό - «Θέσεις του Απρίλη», εξοπλίζοντας το Κόμμα με ένα επιστημονικά θεμελιωμένο σχέδιο πάλης για το πέρασμα από την αστικοδημοκρατική επανάσταση στη σοσιαλιστική.
Οι θέσεις που ανέπτυξε ο Β. Ι. Λένιν όλη αυτήν την περίοδο, χαράζοντας την τακτική του μπολσεβίκικου κόμματος, αποτελούν υπόδειγμα του τι σημαίνει αφομοίωση του μαρξισμού και του τι σημαίνει μαρξιστική πολιτική σκέψη.
Κάτω από μια τέτοια καθοδήγηση, με τη χάραξη μιας τέτοιας επαναστατικής τακτικής, το προλεταριάτο ανέβηκε νικηφόρο με το όπλο στο χέρι τα 117 σκαλιά των Χειμερινών Ανακτόρων, ανοίγοντας ταυτόχρονα μια νέα σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας, τη σελίδα των προλεταριακών επαναστάσεων, της οποίας επανάστασης η αναγγελία έγινε με συγκλονιστικά απλό τρόπο από τον Β. Ι. Λένιν στη συνεδρίαση του Σοβιέτ Πετρούπολης στις 25 Οκτώβρη 1917: «Σύντροφοι! Η εργατοαγροτική επανάσταση, για την αναγκαιότητα της οποίας μιλούσαν συνεχώς οι μπολσεβίκοι, πραγματοποιήθηκε».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
21/1/2007
-- ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΙΛΙΤΣ ΟΥΛΙΑΝΟΦ ΛΕΝΙΝ
6/11/2005
-- Η Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση
8/11/1998
-- Από το Φλεβάρη στον Οχτώβρη
4/11/1997
-- Οι μπολσεβίκοι στη νέα κατάσταση
3/9/1997
-- Το γενικό φόντο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου