ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Παζαρεύει το «κούρεμα» με τράπεζες και ΕΚΤ
Ευθύνες στην κυβέρνηση επειδή δεν προνόησε για μια «δίκαιη ρύθμιση των χρεών μας» (!) αποδίδει ο Αλ. Τσίπρας
Συστάσεις για την άσκηση αποτελεσματικότερης διαχείρισης απηύθυνε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΝ, στο πλαίσιο συνέντευξής του χτες στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1. Ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση που προσέφυγε στο ΔΝΤ γιατί «διόγκωσε το χρέος» (!), αντί του σωστού, που κατά τους ισχυρισμούς του θα ήταν «να κερδίσουμε χρόνο, να οργανώσουμε ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, να κάνουμε συμμαχίες με τις χώρες της ΕΕ (...) να σχεδιάζουμε από τότε ένα σχέδιο για την επίλυση της κρίσης του χρέους, για μια δίκαιη ρύθμιση των χρεών μας».
Στο ίδιο πνεύμα, ο Αλ. Τσίπρας συνέχισε: «Θα έπρεπε να ροκανίσουμε το χρόνο και όχι να δώσουμε το χρόνο στους πιστωτές μας να ξεφορτωθούν τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, να κερδίσουμε όσο χρόνο μπορούσαμε ούτως ώστε να διαπραγματευτούμε σκληρά μια ρύθμιση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Καταλήγοντας, δεν παρέλειψε να συμβουλέψει τον πρωθυπουργό «να παραδεχτεί τα λάθη του», σαν να μην έχουν οι κυβερνητικές επιλογές για υπόβαθρο την κρίση και σαν η κυβέρνηση να έχει φιλολαϊκές εναλλακτικές επιλογές στην αποστολή της να τη διαχειριστεί προς όφελος της πλουτοκρατίας.
Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε την πρόταση «να βγούμε από το μνημόνιο», παραμένοντας όμως στη στρατηγική υπέρ των μονοπωλίων που εφαρμόζεται παντού ανεξαρτήτως «μνημονίων» και «να αναζητήσουμε εναλλακτικές πηγές δανειοδότησης», ώστε να τροφοδοτείται απρόσκοπτα το κεφάλαιο με ζεστό χρήμα στις πλάτες του λαού. Ζήτησε ακόμα «κούρεμα του χρέους», αλλά «κάθετο και όχι οριζόντιο», συμμετέχοντας στη σχετική συζήτηση που έχουν ανοίξει μερίδες της πλουτοκρατίας, αναζητώντας τρόπους ώστε να ζημιωθούν το λιγότερο δυνατό από την αναπόφευκτη υποτίμηση κεφαλαίου.
Εκεί όμως που έδωσε τα ρέστα του, ήταν όταν πρότεινε διαπραγμάτευση του «κουρέματος» με τους τραπεζικούς ομίλους που κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, με αντάλλαγμα «τη δυνατότητα να παίρνουν με 1% επιτόκιο από την ΕΚΤ, ενεχυριάζοντας ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Να, λοιπόν, ένας τρόπος, αν ήθελε και η ΕΚΤ και η ΕΕ βεβαίως, να δώσει λύση, να αναγκάσει αυτούς τους μεγάλους τραπεζικούς ομίλους να πάνε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης δίχως να επιφορτίσουν νέα δεινά στον ελληνικό λαό». Αυτό που δε λέει ο Αλ. Τσίπρας, είναι ότι και σήμερα, η ΕΚΤ δανειοδοτεί τις τράπεζες με επιτόκιο 1% και ενέχυρο τα ομόλογα υπερχρεωμένων κρατών, χωρίς βέβαια τίποτα να αλλάζει για το λαό, που αγκομαχάει, όταν οι τράπεζες μπουκώνουν από επιδοτήσεις και κρατικές εγγυήσεις.
Τέλος, δείχνοντας την αδυναμία του κόμματός του να αντιπαρατεθεί πολιτικά με το ΚΚΕ, το κατηγόρησε ότι «δεν προτείνει τίποτα» και ότι «μάλλον παρακαλάει να μην ανέβουν τα ποσοστά του και βρεθεί στη δύσκολη θέση να πρέπει να δώσει απάντηση στο τι θα γίνει με τη διακυβέρνηση της χώρας», κρύβοντας συνειδητά ότι το ΚΚΕ έχει επιθετικές προτάσεις για κάθε λαϊκό πρόβλημα, παλεύει καθημερινά μαζί με το λαό σε όλα τα μέτωπα και η πρότασή του για διέξοδο υπερβαίνει τις αλλαγές σε επίπεδο της διακυβέρνησης, όπου είναι στρατηγικά εγκλωβισμένος ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, σαν κόμμα - εφεδρεία στην καπιταλιστική διαχείριση.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
8/7/2011
-- Προτάσεις που αντικειμενικά στηρίζουν την πλουτοκρατία
28/6/2011
-- Ιδια τα ψευτοδιλήμματα από κυβέρνηση και ΕΕ
22/5/2011
-- Τους ζορίζουν τα αδιέξοδα στη διαχείριση της κρίσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου