ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ
Ο εφιάλτης επιστρέφει...
Μετά από μια περίοδο ύφεσης τα φαινόμενα της βίας τα τελευταία χρόνια συνεχώς αυξάνουν, «μαστίζοντας» για μια ακόμη φορά τα γήπεδα της Ευρώπης
Associated Press |
Τα «φαντάσματα» από το παρελθόν...
Η τραγωδία στο στάδιο Χέιζελ το 1984 πριν τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών μεταξύ της Γιουβέντους και της Λίβερπουλ, που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο 39 ανθρώπων, έκανε την ΟΥΕΦΑ να δει πολύ σοβαρά το θέμα της βίας. Η βαριά τιμωρία των αγγλικών και ιταλικών ομάδων με τον πολυετή αποκλεισμό τους από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, οδήγησε τις δυο χώρες να βρουν νέες μεθόδους αντιμετώπισης της βίας. Ιδιαίτερα μάλιστα η Αγγλία, που η μοίρα το έφερε πριν βγει η δεκαετία του '80 να θρηνήσει ακόμα μια τραγωδία, αυτή τη φορά στο Χίλσμπορο, όπου από συνωστισμό στην ξύλινη κερκίδα των ορθίων που κατέρρευσε, βρήκαν το θάνατο 96 οπαδοί της Λίβερπουλ. Στις αρχές τις δεκαετίας του 1990 τα φαινόμενα βίας φάνηκαν να ανήκουν στο μακρινό παρελθόν, ενώ κάποιες φορές ήταν απλά μεμονωμένα περιστατικά, που ευτυχώς δεν έπαιρναν μεγάλες διαστάσεις.
Το 1996 κατά τη διάρκεια του αγώνα Αγγλίας - Γερμανίας για τα προκριματικά του ΕΥΡΩ '96 συλλαμβάνονται από την αστυνομία 200 άτομα που συμμετείχαν σε επεισόδια. Οι σκηνές από το «μαύρο παρελθόν» άρχισαν να επαναλαμβάνονται.
Στο Μουντιάλ της Γαλλίας το 1998 είχαμε ένα άλλο σοβαρό περιστατικό με θύμα Γάλλο αστυνομικό. Στη Μασσαλία Γερμανοί χούλιγκαν συναντιούνται με «ομολόγους» τους από την Αγγλία. Στα επεισόδια που ακολουθούν τραυματίζεται σοβαρά ο Γάλλος αστυνομικός Νιβέλ που μέχρι σήμερα παραμένει ακόμα σε κώμα.
Από την έναρξη του καινούριου χρόνου τα περιστατικά βίας ολοένα και πληθαίνουν. Αυστρία, Ρωσία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Τουρκία, αλλά και Ελλάδα μια μια οι χώρες της Ευρώπης καλούνται να αντιμετωπίσουν σοβαρά περιστατικά, που αμαυρώνουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και σε πολλές περιπτώσεις αφήνουν πίσω τους θύματα...
Ο ρόλος των υπευθύνων...
Ολα αυτά τα περιστατικά φαντάζουν σαν ένα γερό χαστούκι στους υπευθύνους που απ' ότι έδειξαν μάλλον είχαν επαναπαυτεί νομίζοντας ότι οι εποχές αλλάζουν. Οσο όμως και εάν αλλάξουν οι εποχές πάντα θα υπάρχουν οι ασυνείδητοι αυτοί που ένα ποδοσφαιρικό αγώνα θα τον βλέπουν οτιδήποτε άλλο εκτός από αθλητισμό. Οι αποφάσεις των αρμοδίων οι ποινές που θεσπίζουν τα μέτρα που λαμβάνουν ίσως σήμερα να είναι πιο αυστηρά από ποτέ. Ομως δε στάθηκαν ικανά να σώσουν τις ζωές των Αγγλων φιλάθλων στην Κωνσταντινούπολη, του Γάλλου αστυνομικού στη Μασσαλία, του οπαδού της Διναμό Μόσχας στο Λένινγκραντ. Το μαχαίρι δεν έχει μπει ποτέ βαθιά μέσα στο... κόκαλο. Η ΟΥΕΦΑ μιλάει για ποινές χρηματικές ή που έχουν να κάνουν με την τιμωρία της ομάδας. Πιστεύει ότι εάν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ελαττώσει τα έσοδα μιας ομάδας οι παράγοντες τότε θα σκεφθούν σοβαρά το φαινόμενο της βίας. Κανείς ποτέ δε μίλησε για τα χιλιάδες κλαμπ οργανωμένων οπαδών που υπάρχουν διάσπαρτα σε όλη την Ευρώπη. Βλέπετε, ο «μισθοφορικός στρατός» σε πολλές περιπτώσεις χρησιμεύει στους προέδρους για να τους βγάλει από τη δύσκολη θέση. Τουλάχιστον ο πρώην πρόεδρος της Μαρσέιγ, Μπερνάρ Ταπί, και ο ομόλογός του της Μίλαν, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το ξέρουν καλά αυτό. Για αυτό και όταν αποκαλύφθηκε ότι έμπλεξαν σε οικονομικά σκάνδαλα και δωροδοκίες, ο πέλεκυς της δικαιοσύνης απλά τους... χάιδεψε.
Η Ευρώπη ματώνει...
Καλά καλά δεν έχει συμπληρωθεί ο τέταρτος μήνας του νέου αιώνα και η βία έδωσε βροντερό «παρών» στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου της «πολιτισμένης» Ευρώπης μοιάζουν... νάνοι μπροστά της και ανίκανοι να τη δαμάσουν. Πόσο άλλωστε τώρα που με το... ξύπνημα του 2000 ήδη έχει κάνει δυναμικά την παρουσία της. Ας δούμε μερικά από τα πιο σημαντικά περιστατικά που έγιναν από την έναρξη του χρόνου μέχρι σήμερα.
ΙΤΑΛΙΑ. ΡΟΜΑ - ΛΙΝΤΣ, 2/3/00: Η βία, όπως διακρίνεται από τη συμπλοκή που πραγματοποιήθηκε έξω από το γήπεδο της Ρόμα, δεν έκανε ηλικιακές διακρίσεις. Λίγο πριν την έναρξη της αναμέτρησης μεταξύ της ιταλικής ομάδας και του αγγλικού συλλόγου, περίπου 200 οπαδοί των γηπεδούχων και 50 των φιλοξενουμένων συνεπλάκησαν. Η αρχή έγινε όταν οι συγκεκριμένοι Ιταλοί οπαδοί σαν να είχαν πάθει αμόκ, κινήθηκαν προς το μέρος των «αντιπάλων» οπαδών και άρχισαν να τους επιτίθενται, εκτοξεύοντας σπασμένα μπουκάλια και πέτρες. Στη συνέχεια και καθώς οι Αγγλοι οπαδοί ήταν απροστάτευτοι, οι Ιταλοί προέβησαν και σε γρονθοκοπήματα. Το αποτέλεσμα ήταν ένας πατέρας και ο 16χρονος γιος του να ξυλοκοπηθούν άγρια.
ΙΤΑΛΙΑ. ΜΙΛΑΝ - ΒΕΡΟΝΑ, 24/3/00: Μετά τη λήξη της αναμέτρησης περίπου 300 οπαδοί της Μίλαν περίμεναν τους φίλους της Βερόνα να βγουν από το στάδιο. Οι Βερονέζοι προσπάθησαν να σπάσουν το αστυνομικό μπλόκο για να επιδοθούν σε συμπλοκές. Ενας αστυνόμος τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Μιλάνου.
ΚΡΟΑΤΙΑ. ΔΥΝΑΜΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ- ΒΕΚΕΡΝΙ, 24/3/00: Εφτά αστυνομικοί και 2 οπαδοί τραυματίστηκαν. Ολα αυτά συνέβησαν όταν το άταχτο πλήθος, που απαρτιζόταν από οργισμένους χούλιγκαν που αυτοαποκαλούνται ως φίλοι της ομάδας της Διναμό, επιδίδονταν σε πολύμορφες καταστροφές στο κέντρο της πόλης, σπάζοντας βιτρίνες μαγαζιών, καφετεριών, άλλων καταστημάτων, αλλά και τζάμια αυτοκινήτων.
ΑΥΣΤΡΙΑ. ΙΝΣΜΠΟΥΡΓΚ- ΣΑΛΤΣΜΠΟΥΡΓΚ, 1/4/00: Στο «κόλπο» των συμπλοκών που έλαβαν χώρα στην αυστριακή πόλη, οι πρωταγωνιστές ήταν αστυνομικοί. Υστερα από το τέλος της αναμέτρησης για το αυστριακό κύπελλο, 100 χούλιγκαν της γηπεδούχου ομάδας και 50 της φιλοξενούμενης έδωσαν... μάχη έξω από το γήπεδο. Τρεις από αυτούς τραυματίστηκαν, ενώ γρήγορα γρήγορα τα επεισόδια επεκτάθηκαν και στο κέντρο του Ινσμπουργκ.
ΤΟΥΡΚΙΑ. ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ- ΛΙΝΤΣ, 5/4/00: Το πρόσωπο της βίας σε όλο του το μεγαλείο. Η ωμή και στυγνή συμπεριφορά κάποιων ουσιαστικά εχθρών του ποδοσφαίρου, στιγμάτισε με αίμα ακόμα μία ευρωπαϊκή αναμέτρηση. Μια μέρα πριν τον αγώνα για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, μεταξύ της τουρκικής και της αγγλικής ομάδας, οι οπαδοί των ομάδων συγκρούστηκαν στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Δεκάδες Τούρκοι οπαδοί ξεχύθηκαν στο δρόμο και περίμεναν τους φιλάθλους της Λιντς. Από τις τερατώδεις συμπλοκές που πραγματοποιήθηκαν 2 Αγγλοι φίλαθλοι βρήκαν τραγικό θάνατο όταν μαχαιρώθηκαν από κάποιους αφιονισμένους χούλιγκαν. Παράλληλα, κάμποσοι άλλοι κατέληξαν σε νοσοκομεία της τουρκικής πόλης, ενώ ο αγώνας που διεξήχθη την επόμενη μέρα πέρασε- όπως ήταν αναμενόμενο- σε δεύτερη μοίρα.
ΟΥΓΓΑΡΙΑ. ΦΕΡΕΝΤΣΒΑΡΟΣ- ΟΥΙΠΕΣΤ, 15/4/00: Περίπου 1.800 οπαδοί της Ουίπεστ σταμάτησαν στο σταθμό του μετρό της ουγγρικής πόλης, έξω από το στάδιο της Φερεντσβάρος. Στο μέρος υπήρχε ισχυρή αστυνομική παρουσία. Κάποιοι οπαδοί της Ουίπεστ προσπάθησαν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, με σκοπό να επιτεθούν σε μερίδα φιλάθλων της γηπεδούχου. Ορισμένα αστυνομικά όργανα, χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και γκλομπ για να αναγκάσουν τους εκτός εαυτού οπαδούς των φιλοξενουμένων να εισέλθουν πρόωρα στο γήπεδο. Παράλληλα, οι αστυνομικοί συνέχισαν να επιτίθενται προς πάσα... οπαδική κατεύθυνση και μάλιστα με τέτοιο μένος και ορμή που πρώτη φορά στην ιστορία της γνώρισε η Ουγγαρία λίγο πριν από ένα αθλητικό γεγονός. Κάποιοι, «φίλοι» της Ουίπεστ χτυπήθηκαν από πέτρες, άλλοι ποδοπατήθηκαν από τον πανικό που είχε δημιουργηθεί, ενώ μερικοί άλλοι ξυλοκοπήθηκαν από «σεκιουρητάδες» του γηπέδου. Τα δραματικά επεισόδια συνεχίστηκαν και μετά το ματς όπου και τραυματίστηκαν αρκετοί αθώοι περαστικοί. Η αστυνομία της πόλης συνέλαβε 24 άτομα.
ΡΩΣΙΑ. ΖΕΝΙΘ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ- ΔΥΝΑΜΟ ΜΟΣΧΑΣ, 15/4/00: Το μίσος των οπαδών των δύο ομάδων, έχει τις ρίζες του στο 1999, όπου και συνέβη ένα καταλυτικό για τη δημιουργία του, περιστατικό. Συγκεκριμένα, οι οπαδοί της Διναμό είχαν δεχτεί επίθεση από ορισμένους «λυκόφιλους» των γηπεδούχων. Τον τέταρτο μήνα του 2000, οι οπαδοί της Πετρούπολης θέλησαν να πάρουν την «εκδίκησή» τους. Διάλεξαν, όμως, τον πιο απάνθρωπο και φριχτό τρόπο. Πριν την αναμέτρηση του Πέτερσμπουρκ, υποστηριχτές των γηπεδούχων επιτέθηκαν σε 15χρονο μαθητή και τον ξυλοκόπησαν με κλοτσιές και γροθιές μέχρι θανάτου. Το αίμα του αθώου μικρού έβαψε τα χέρια κάποιων σαδιστών που για να ικανοποιήσουν τα άγρια ένστικτά τους μετατράπηκαν χωρίς ενδοιασμό σε φονιάδες. Οι παραπάνω, συμπλοκές πήραν έκταση και πολλοί ανάμεικτοι οπαδοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία ύστερα από χτυπήματα που δέχτηκαν στο κεφάλι από σπασμένα μπουκάλια και σιδερένιες βέργες.
ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ, 20/4/00: Σε μια απίστευτη κτηνωδία προέβησαν τρεις οπαδοί της Γαλατάσαράϊ. Οι συγκεκριμένοι έβαλαν διά της βίας σε αυτοκίνητο έναν από τους αρχηγούς των οργανωμένων της- επίσης τούρκικης- Φενερμπαχτσέ και του έκοψαν τ' αυτιά! Ο άνδρας που βασανίστηκε ονομάζεται Οκάν Γκιουλέρ και όπως διαπιστώθηκε από τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, έχασε οριστικά το αριστερό του αυτί.
Μπ. ΤΖΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ - Μυρτώ ΒΟΣΣΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου