Τα χημικά αίτια της δράσης των μέσων καθαρισμού
Γιατί καθαρίζει το σαπούνι; Γιατί στο σκληρό νερό χρειάζεται απορρυπαντικό; Πώς λευκαίνει η χλωρίνη και πώς το λουλάκι;
Ο καθαρισμός των ρούχων, των πιάτων, αλλά και των μαλλιών μας θα ήταν εύκολος, αν οι διάφοροι ρύποι και λεκέδες διαλύονταν στο νερό, γιατί τότε δε θα χρειαζόταν τίποτα άλλο παρά ένα ξέβγαλμα. Αλλά οι διαλύτες, όπως το νερό, επιδείχνουν επιλεκτικότητα στις ουσίες που διαλύουν. Είναι θέμα έλξης: Αν τα μόρια του διαλύτη ελκύονται πιο ισχυρά μεταξύ τους απ' ό,τι με τα μόρια των ρύπων, τότε δεν μπορούν να τους διαλύσουν εύκολα. Δυστυχώς, πολλές από τις βρωμιές που θέλουμε να ξεφορτωθούμε δεν είναι υδατοδιαλυτές.
Το νερό είναι εξαίρετος διαλύτης για πολικές ουσίες, όπως τα άλατα, που διασπώνται σε ηλεκτρικά φορτισμένα ιόντα, ή τα σάκχαρα, που επίσης έχουν φορτισμένες περιοχές. Το ίδιο το νερό είναι πολική χημική ένωση: Τα δύο άτομα υδρογόνου που περιέχει το μόριό του έχουν ένα μικρό θετικό φορτίο και το άτομο του οξυγόνου ένα ισομέγεθες αρνητικό φορτίο. Οταν τα μόρια του νερού συναντήσουν ένα μόριο κάποιας πολικής ουσίας, η ηλεκτροστατική έλξη τα κάνει να «αγκαλιάσουν» το μόριο και να το παρασύρουν μαζί τους. Αλλά οι μη πολικές ουσίες, όπως τα λίπη και τα έλαια, δεν έχουν φορτισμένες περιοχές που να ελκύουν το νερό. Αυτοί οι ρύποι μπορούν να διαλυθούν μόνο από μη πολικούς διαλύτες, που συχνά είναι τοξικές και βλαβερές για το περιβάλλον οργανικές ενώσεις.
Απάντηση στο πρόβλημα αυτό έρχονται να δώσουν τα σαπούνια και τα απορρυπαντικά. Τα μόριά τους είναι πολικά στο ένα άκρο και μη πολικά στο άλλο. Γι' αυτό κινούνται με την ίδια άνεση τόσο σε πολικά, όσο και σε μη πολικά περιβάλλοντα. Στο νερό, τα μόρια των σαπουνιών και των απορρυπαντικών σχηματίζουν μικροσκοπικά σφαιρίδια, τα μικκύλια, που έχουν τα φορτισμένα άκρα στραμμένα προς τα έξω και τα μη φορτισμένα προς το εσωτερικό του μικκυλίου. Τα μη πολικά άκρα διαλύουν τα λίπη εγκλωβίζοντας και παρασύροντας τα μόριά τους.
Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: Αρθρο του Λούις Μπλούμφιλντ στο «Scientific American»
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: Αρθρο του Λούις Μπλούμφιλντ στο «Scientific American»
Ξέρατε ότι...
Οταν βρέχονται τα μαλλιά, αλλά και πολλά υφάσματα αποκτούν ένα ασθενές αρνητικό φορτίο. Αυτό το φορτίο απωθεί τα αρνητικά φορτισμένα μικκύλια σαπουνιού ή απορρυπαντικού και δεν τους επιτρέπει να εναποθέσουν και πάλι τα μόρια λιπαρής βρωμιάς που μεταφέρουν. Αντίθετα τα μοριακά ιόντα στα περισσότερα μαλακτικά και κοντίσιονερ έχουν θετικά φορτισμένα άκρα, που τα έλκουν στα μαλλιά και τα υφάσματα, επιτρέποντάς τους να παραμείνουν εκεί καθώς το νερό εξατμίζεται. Στη συνέχεια εκδηλώνουν τη μαλακτική ή ενυδατική συμπεριφορά τους.
Δύο σε ένα
Είναι δύσκολο να συνδυαστεί σαμπουάν και κοντίσιονερ σε ένα δοχείο, ακριβώς γιατί τα αρνητικά φορτισμένα ιόντα του σαμπουάν και τα θετικά φορτισμένα ιόντα του κοντίσιονερ τείνουν να εμποδίζουν το ένα το άλλο. Γι αυτό τα καθαριστικά μαλλιών που περιέχουν και τα δύο, εγκλωβίζουν τα μόρια του κοντίσιονερ σε κρυσταλλικά κελύφη ή συμπλέγματα μορίων που ανοίγουν μόνο όταν εκτεθούν σε περίσσεια νερού. Ετσι τα μόρια του κοντίσιονερ είναι κρυμμένα όσο σαπουνίζεστε και απελευθερώνονται στο ξέβγαλμα.
Στεγνό καθάρισμα
Πολλά υφάσματα φέρουν πολωμένες χημικές ομάδες στις οποίες τα μόρια του νερού προσκολλώνται σθεναρά, κάνοντάς τα να ξεχειλώνουν όταν βρέχονται. Οταν οι ίνες του υφάσματος στεγνώσουν επιστρέφουν στο αρχικό τους μέγεθος, αλλά όχι στο αρχικό τους σχήμα. Το αποτέλεσμα είναι η αλλαγή της μορφής του ρούχου. Για να αποφευχθεί το φαινόμενο αυτό, στα συγκεκριμένα υφάσματα πρέπει να γίνεται στεγνό καθάρισμα με μη πολωμένους, αλλά, δυστυχώς, τοξικούς διαλύτες. Συχνά, στους διαλύτες αυτούς προστίθενται απορρυπαντικά για να δημιουργήσουν αντίστροφα μικκύλια (με τα φορτισμένα άκρα των μορίων στο κέντρο του μικκυλίου) που μπορούν να διαλύσουν βρωμιές πολικών ουσιών (συνήθως υδατοδιαλυτών).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου