28 Ιουλ 2012

Η συγκυβέρνηση εμπαίζει τους απεργούς προς όφελος του Μάνεση


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η συγκυβέρνηση εμπαίζει τους απεργούς προς όφελος του Μάνεση
Στιγμιότυπο από την είσοδο των μελών του ΔΣ του Σωματείου της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στο γραφείο του υπουργού Εργασίας
Η συγκυβέρνηση συνεχίζει να εμπαίζει αισχρά τους απεργούς χαλυβουργούς, τις οικογένειες και τα παιδιά τους για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του βιομήχανου Μάνεση. Χτες, στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση με το ΔΣ του Σωματείου, ο πρώτος λειτούργησε ουσιαστικά σαν ...ταχυδρόμος του Μάνεση, αφού είπε στους εργάτες ότι θα μεταφέρει στον επιχειρηματία τις προτάσεις του ΔΣ του σωματείου και στη συνέχεια θα μεταφέρει στο Σωματείο την απάντησή του. Οι ευθύνες της συγκυβέρνησης είναι τεράστιες και με την τακτική της παίζει το παιχνίδι του Μάνεση. Εχει χρησιμοποιήσει τα ΜΑΤ για να χτυπήσει τους απεργούς, με αστυνομικές δυνάμεις φυγαδεύει τα εμπορεύματα για να πουληθούν και, τώρα, ακολουθεί μια παρελκυστική τακτική για να κερδίσει κι άλλο χρόνο ο βιομήχανος.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το ΔΣ του Σωματείου της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» παρουσίασε τα βασικά του αιτήματα και τις ξεκάθαρες προτάσεις του, προκειμένου να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα των 120 απολύσεων που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της εργοδοσίας.
Συγκεκριμένα, οι προτάσεις - αιτήματα των απεργών - χαλυβουργών είναι οι εξής:
  • Αμεση απομάκρυνση των ΜΑΤ από την πύλη του εργοστασίου και των λοιπών αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται μέσα σε αυτό.
  • Αμεση επαναπρόσληψη τουλάχιστον 40 χαλυβουργών.
  • Σταδιακή επαναπρόσληψη των υπολοίπων μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.
  • Μέχρι τότε, δέσμευση της εταιρείας ότι δε θα προχωρήσει σε καμία νέα πρόσληψη.

Από την πλευρά του, ο υπουργός σε κάθε αίτημα, πρόταση, επισήμανση ή καταγγελία των μελών του ΔΣ, ουσιαστικά απέφευγε να τοποθετηθεί και το μόνο που απαντούσε ήταν πως «θα το δω, θα το εξετάσω». Συνέχισε δηλαδή την ίδια παρελκυστική τακτική που έχει υιοθετήσει από την αρχή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, με προφανή στόχο να κερδίσει χρόνο για λογαριασμό του Μάνεση, προκειμένου μέσω του απεργοσπαστικού μηχανισμού και των κατασταλτικών δυνάμεων να κάμψει τον αγώνα των απεργών.
Στο τέλος της συνάντησής τους είπε πως θα μιλήσει με την πλευρά της εργοδοσίας, τον Ν. Μάνεση και θα τους μεταφέρει - αργά το βράδυ της ίδιας μέρας - τόσο τι λέει η άλλη πλευρά όσο και ο ίδιος από την πλευρά της κυβέρνησης. Γύρω στις 10 το βράδυ, επικοινώνησε ο γγ του υπουργείου Εργασίας με στέλεχος του ΔΣ του Σωματείου και του μετέφερε πως στην επικοινωνία που είχε ο υπουργός με τον Ν. Μάνεση, ο τελευταίος του ανέφερε σχετικά με την επαναπρόσληψη αρχικά των 40 απολυμένων ότι λόγω των οικονομικών συγκυριών δεν μπορεί να προσλάβει κανέναν εργαζόμενο. Πρόσθεσε πως όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες τότε θα το δούμε, χωρίς να διευκρινίσει αν θα επαναπροσλάβει από τους απολυμένους ή όχι. Από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, συνεχίζοντας να παίζει το παιχνίδι του Μάνεση, δεν απάντησε για το αν θα αποσύρει τις δυνάμεις των ΜΑΤ, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την παραμονή τους εντός κι εκτός εργοστασίου αλλά και τον εμπαιγμό προς τους απεργούς εργάτες.
Το ΔΣ του Σωματείου απέναντι στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται συγκαλεί νέα Γενική Συνέλευση, σήμερα Σάββατο 28 Ιούλη, στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, στις 11 το πρωί.
Η συγκυβέρνηση συνεχίζει να εμπαίζει τους απεργούς
Μετά το τέλος της συνάντησης, μόνο η πλευρά των απεργών έκανε δηλώσεις, καθώς ο υπουργός διεμήνυσε στα ΜΜΕ πως δεν θα προβεί σε καμία δήλωση, ούτε καν σε ανεπίσημη ενημέρωση. Σε γραπτή δήλωσή του, ο πρόεδρος του Σωματείου Γιώργος Σιφωνιός τόνισε:
«Ο υπουργός Εργασίας της συγκυβέρνησης, για άλλη μια φορά, εμπαίζει τους απεργούς της Χαλυβουργίας. Στη συνάντηση με το ΔΣ του Σωματείου, το μόνο που δεσμεύτηκε είναι να μεταφέρει τις προτάσεις στον κ. Μάνεση και στις 10 το βράδυ να μεταφέρει την απάντηση του Μάνεση στο ΔΣ του Σωματείου.
Μαζί με τα ΜΑΤ που έχει στείλει για να περιφρουρήσει τον απεργοσπαστικό μηχανισμό του Μάνεση, λειτουργεί και ως ταχυδρόμος του, για να μην έρχεται ο ίδιος στη συνάντηση και κουράζεται.
Είναι καθαρό ότι με την τακτική του αυτή προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για τον Μάνεση, για να χτυπήσει το σωματείο και τον αγώνα μας.
Χρειάζεται όλοι οι χαλυβουργοί να συσπειρωθούμε γύρω από το σωματείο μας, να το περιφρουρήσουμε και να συμμετάσχουμε μαζικά στην αυριανή μας συνέλευση για να αποφασίσουμε τα παραπέρα βήματά μας».
Οι αστυνομικές δυνάμεις στην υπηρεσία του Μάνεση
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί στο εργοστάσιο της «Χαλυβουργίας Ελλάδας», αυτό εξακολουθεί να είναι «ζωσμένο», εντός κι εκτός εργοστασίου, από όλων των ειδών αστυνομικές δυνάμεις (ΜΑΤ, ΥΜΕΤ, αστυφύλακες, ασφαλίτες, τροχονόμους, περιπολικά). Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να κάμψει τον αγώνα των απεργών - χαλυβουργών υλοποιεί για λογαριασμό του Μάνεση όλες τις απαιτήσεις του. Από τη μια μεριά δεν τους επιτρέπει να περιφρουρήσουν την απεργία τους και από την άλλη εξυπηρετεί και σε άμεσο επιχειρησιακό επίπεδο τον ίδιο τον μεγαλοβιομήχανο Ν. Μάνεση αφού, όταν χρειαστεί, εξυπηρετεί την απρόσκοπτη κυκλοφορία των φορτηγών που στέλνει ο Μάνεσης στο εργοστάσιο, προκειμένου να παραλάβουν υλικό που βρίσκεται στις αποθήκες.
Από ό,τι φαίνεται, οι ανάγκες παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων του στην αγορά είναι μεγαλύτερες από αυτές που μπορούν να παράξουν όλο το 24ωρο τα δύο εργοστάσια που έχει στη Μαγνησία. Το αποτέλεσμα είναι ότι για να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πελατών του χρειάζεται κι άλλο εμπόρευμα το οποίο παίρνει από το εργοστάσιο και τις αποθήκες του Ασπροπύργου. Η αξία του εμπορεύματος που βρίσκεται στις αποθήκες υπολογίζεται πως ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ