11 Αυγ 2012


Η ΚΟΒ και η σημασία της για το Κόμμα
Στο προηγούμενο άρθρο, και με βάση τη λενινιστική θεωρία για το Κόμμα Νέου Τύπου, το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι οργανωτικά διαρθρωμένο έτσι που διαθέτει υποχρεωτικά ενιαίο καθοδηγητικό κέντρο, (Κεντρική Επιτροπή) και Κομματικές Οργανώσεις Βάσης ως κρίκους σύνδεσης του Κόμματος με ολόκληρη την τάξη και τους συμμάχους της. Τα ενδιάμεσα καθοδηγητικά όργανα, τα επίπεδα των οποίων μπορούν να αλλάζουν προσαρμοζόμενα στις συγκεκριμένες κάθε φορά ανάγκες τής πιο αποτελεσματικής κομματικής δράσης, (Αχτιδικά όργανα, Νομαρχιακά, Επιτροπές Περιοχών), αποτελούν τους καθοδηγητικούς ενδιάμεσους κρίκους από την ΚΕ προς στις ΚΟΒ. Και έχει τέτοια οργανωτική διάρθρωση, γιατί χωρίς ενιαίο καθοδηγητικό κέντρο δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η ενιαία καθοδήγηση της κομματικής δουλιάς σε όλη την κλίματα του Κόμματος, με βάση το Πρόγραμμά του. Αρα, δεν μπορεί να εκπληρώνει το ρόλο του και την αποστολή του ως επαναστατικό υποκείμενο ταξικής συνειδητοποίησης και καθοδήγησης της ταξικής πάλης της εργατικής τάξης για την εκπλήρωση της ιστορικής της αποστολής, για το πέρασμα από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Που σημαίνει τη δράση για την ωρίμανση της πολιτικής συνείδησης της εργατικής τάξης, ώστε να κατανοεί και να κατευθύνει την ταξική πάλη έως την ανατροπή της αστικής εξουσίας, να οργανώνει τις δικές της συμμαχίες για την εκπλήρωση αυτού του σκοπού. Και χωρίς ΚΟΒ το Κόμμα δεν μπορεί να συνδέεται με την εργατική τάξη, τις άλλες λαϊκές δυνάμεις και δεν μπορεί να έχει συμβολή στην προετοιμασία του υποκειμενικού παράγοντα, που αποτελεί θεμελιακό καθήκον του Κομμουνιστικού Κόμματος, και το εκπληρώνει δρώντας καθημερινά με βάση την πολιτική του γραμμή, για την οργάνωση και καθοδήγηση των ταξικών αγώνων.
Και σ' αυτό το ζήτημα της σύνδεσης του Κόμματος με τις λαϊκές δυνάμεις, ο ρόλος της ΚΟΒ είναι ένα από τα θεμέλια της δράσης του Κόμματος. Το Κόμμα ως συνένωση της επαναστατικής κοσμοθεωρίας της εργατικής τάξης με το εργατικό κίνημα, συνενώνει στις γραμμές του τα πιο πρωτοπόρα επαναστατικά στοιχεία της τάξης. Τα πιο συνειδητοποιημένα και αποφασισμένα να αγωνιστούν έως το τέλος για τη διεξαγωγή και επικράτηση της επανάστασης. Που σημαίνει ότι πρώτ' απ' όλα δρουν οργανωμένα μέσα από τις γραμμές του Κόμματος, αφοσιωμένα, ολοκληρωτικά, για την ωρίμανση του υποκειμενικού παράγοντα.
Ωρίμανση της πολιτικής συνείδησης της εργατικής τάξης σημαίνει χειραφέτησή της από την αστική ιδεολογία και πολιτική, πάλη με βάση το Πρόγραμμα, την πολιτική του Κόμματος. Επομένως, το Κόμμα δρα καθημερινά με κάθε πρόσφορη μορφή, ζύμωση, προπαγάνδα, διαφώτιση και προβολή στόχων πάλης στην εργατική τάξη και τους συμμάχους της, ανάληψη διεκδικητικών πρωτοβουλιών, (συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις κλπ.), με βάση τη στρατηγική και ταχτική του Κόμματος.
Στόχος να γίνει κτήμα των λαϊκών δυνάμεων η πολιτική του ΚΚΕ, δηλαδή η εργατική τάξη, τα σύμμαχα λαϊκά στρώματα να συσπειρώνονται στο Πρόγραμμα και την πολιτική του, να διεκδικούν την ικανοποίηση των αναγκών τους με βάση την πολιτική του, να συνειδητοποιούν την αναγκαιότητα να εφαρμοστεί στην πράξη η πολιτική του και ότι αυτές οι κοινωνικές δυνάμεις θα την επιβάλουν.
Ετσι, το Κόμμα αυτοτελώς το ίδιο αναπτύσσει ολόκληρη αυτή τη δράση. Αλλά δρα και στο οργανωμένο μαζικό λαϊκό κίνημα, στα διάφορα μέτωπα πάλης, που είναι μοχλοί ανάπτυξης διεκδικητικών αγώνων και έχουν το δικό τους μερίδιο συμβολής στη χειραφέτηση και ταξική συνειδητοποίηση πλατιών και ανώριμων πολιτικά τμημάτων των λαϊκών δυνάμεων. Και δρα με κατεύθυνση, και μέσω της ανάπτυξης των μαζικών λαϊκών αγώνων, τα διάφορα τμήματα του μαζικού λαϊκού κινήματος να δρουν συσπειρωμένα, να διαμορφώνουν συμμαχίες, (εργατικό συνδικαλιστικό, κίνημα της φτωχής αγροτιάς, των ΕΒΕ κλπ.), για τη διεκδίκηση ικανοποίησης όλων των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
Η κομματική δράση, ξεκινώντας από το γενικό, που είναι και ο τελικός σκοπός, δηλαδή από το σοσιαλισμό έως την κοινωνία που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις ικανοποίησης όλων των σύγχρονων αναγκών του λαού, προβάλλει το μερικό, (διεκδικήσεις για λύση όλων των λαϊκών προβλημάτων, ανάπτυξη της πάλης για κατακτήσεις και βελτίωση της θέσης του λαού στον καπιταλισμό), ξεδιπλώνοντας ολόκληρη την πολιτική του Κόμματος. Οχι μόνο ποια λύση στο πρόβλημα, αλλά και σε ποιες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες μπορεί να δοθεί η λύση και πώς θα επιβληθούν.
Με βάση όλα τα παραπάνω, η ΚΟΒ αποτελεί το βασικό κρίκο περάσματος της πολιτικής, της ιδεολογίας και των θέσεων του ΚΚΕ στην εργατική τάξη και τις άλλες λαϊκές δυνάμεις.
Επομένως, όλα τα παραπάνω αποτελούν πρωταρχικό βασικό περιεχόμενο στη λειτουργία και τη δράση των ΚΟΒ και κάθε μέλους του Κόμματος. Μ' όλα αυτά συνδέονται διαλεχτικά και όλα τ' άλλα, φαινομενικά διαφορετικά, καθήκοντα,(π.χ., ιδεολογική δουλιά, εσωκομματική μόρφωση, μελέτη και διάδοση του Κομματικού Τύπου, αύξηση της πολιτικής επιρροής του Κόμματος, δράση στο μαζικό λαϊκό κίνημα, στρατολογία κλπ.).
Στο Καταστατικό υπογραμμίζεται ως εξής η σημασία της ΚΟΒ: «Η ΚΟΒ είναι το θεμέλιο του Κόμματος, είναι το Κόμμα στο χώρο δράσης της». Η κατανόηση αυτού του ζητήματος συμβάλλει και στη συνειδητοποίηση του ρόλου της ΚΟΒ. Γιατί; Μα γιατί η ολοκληρωμένη, σωστή λειτουργία και δράση της ΚΟΒ είναι συνεχώς καθήκον προς εξασφάλιση. Η εμπειρία δείχνει ότι όχι μόνο ψηφοφόροι ή χαλαροί οπαδοί, αλλά και ορισμένα μέλη του Κόμματος υποτιμούν τη δράση της ΚΟΒ μέσα στο λαό και τη συμβολή της στην αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων. Εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να γίνεται αποτελεσματικά από τα πάνω, με κεντρικές παρεμβάσεις, ιδιαίτερα την προεκλογική περίοδο (ΚΕ, ενδιάμεσα καθοδηγητικά όργανα, ή όπως μερικές φορές λένε, από τα στελέχη). Είναι άποψη βαθιά λαθεμένη και επικίνδυνη, γιατί υποτιμά την καθημερινή δράση πριν τη μεγάλη πολιτική - εκλογική αναμέτρηση ως παράγοντα που συμβάλλει ποσοτικά και ποιοτικά, για να απεγκλωβίζονται συνειδήσεις από την κυρίαρχη ιδεολογία και πολιτική, γεγονός που θα εκφραστεί ως βαθμός πολιτικής ωριμότητας με την ψήφο στο Κόμμα.
Ενα σημαντικό ζήτημα, το οποίο αποτελεί κρίκο μέσω του οποίου μπορεί να συνδεθεί το Κόμμα με την τάξη, με τις μάζες είναι η προσωπική πείρα του εργάτη, του αγρότη, του ΕΒΕ, από τη θέση του στην παραγωγική διαδικασία, από την ίδια του τη ζωή.
Τα προβλήματα δεν τα βιώνουν όλοι με τον ίδιο τρόπο, επομένως η πείρα τους αποτελεί κρίσιμο ζήτημα στη σχέση τους με το Κόμμα, το τράβηγμα στους αγώνες, τη συνειδητή αποδοχή της πολιτικής του ΚΚΕ έως την προοπτική του σοσιαλισμού. Είναι η βάση απ' όπου μπορεί να ξεκινά και να αναπτύσσεται ο δεσμός του Κόμματος με καθέναν από τους λαϊκούς ανθρώπους, ή ομοιογενείς ομάδες ανθρώπων.
Αντικειμενικά, οι κοινωνικές τάξεις και στρώματα αποτελούν ενιαίες, με βάση τα κριτήρια για τις τάξεις, μεγάλες ομάδες ανθρώπων, αλλά στο εσωτερικό τους αποτελούνται από πολλά διαφορετικά τμήματα, υπάρχει εσωταξική διαστρωμάτωση που απορρέει από τον καταμερισμό εργασίας στην κοινωνική παραγωγή. Για να μπορεί το Κόμμα να δρα αποτελεσματικά σε κάθε τμήμα συνενώνοντάς τα σε ενιαία ταξική πάλη, χρειάζεται ΚΟΒ που θα πιάνει το «σφυγμό» σε κάθε τέτοιο ξεχωριστό, ιδιαίτερο τμήμα, παρ' όλο που αυτή η ιδιαιτερότητα αντικειμενικά αποτελεί δευτερεύον στοιχείο, μπροστά στο πρωτεύον που είναι ότι ανήκουν στην ίδια κοινωνική τάξη, π.χ. εργάτες διαφορετικών κλάδων και ειδικοτήτων ή ΕΒΕ διαφορετικών δραστηριοτήτων.
Χωρίς ΚΟΒ δεν μπορεί να επιτυγχάνεται το ανέβασμα της διαφορετικής και ανώριμης συνείδησης έως την ενιαία συνειδητή ταξική πάλη, να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η δράση της κυρίαρχης αστικής τάξης για καλλιέργεια εσωταξικών αντιθέσεων, προκειμένου να διαιωνίζεται η διάσπαση της εργατικής τάξης, της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.
Οι πολλές διαφορετικές ΚΟΒ, λειτουργώντας και δρώντας κάθε μια στο χώρο της και με δεδομένο ότι αποτελούν το ενιαίο οργανωμένο σύνολο του Κόμματος, διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στη συνένωση ανομοιογενών, από άποψη πείρας και ταξικής συνείδησης, δυνάμεων στο κοινωνικό επίπεδο πάνω σε συγκεκριμένη πολιτικο-ιδεολογική βάση και δράση, με βάση την πολιτική του Κόμματος.
(Συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ