ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Εντείνονται τα σημάδια γενίκευσης
Καθημερινές έχουν γίνει οι συζητήσεις από παράγοντες των μονοπωλίων γύρω από το μέλλον της Ευρωζώνης και το ενδεχόμενο διάσπασής της ή αποχώρησης χωρών. Το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Bundesbank Otmar Issing, αποκαλούμενος «αρχιτέκτονας του ευρώ», επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ μεταξύ 1999-2006, σε συνέντευξή του στο CNBC.com, αναφέρει ότι «η Ευρωζώνη θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει με λιγότερα μέλη και όσα κράτη - μέλη δεν τα καταφέρνουν, θα πρέπει να αποχωρούν». Για να προσθέσει: «Τώρα έχουμε αυτή τη σύνθεση, και η ιδέα να έχουμε μια πολιτική όπου καμία χώρα δεν θα αποχωρεί ποτέ, είναι κάτι σαν πρόσκληση για εκβιασμό. (...) Ενδεχόμενη διάσπαση της Ευρωζώνης θα ήταν μεγάλη καταστροφή, αναμφισβήτητα. Αλλά η εναλλακτική σε αυτό θα ήταν μια νομισματική ένωση στην οποία η φήμη της ΕΚΤ θα υπονομευόταν, ή ακόμη θα καταστρεφόταν». Ο ίδιος διεκδικώντας για τους εκπροσώπους του τραπεζικού κεφαλαίου άμεσο πολιτικό ρόλο, προτρέπει τους πολιτικούς που αντιτίθενται στην πολιτική Μέρκελ «να βγάλουν το σκασμό». «Αυτοί οι πολιτικοί, λέει, δίνουν πάντα την εντύπωση ότι έχουν το κατάλληλο φάρμακο, το οποίο είναι περισσότερα λεφτά, και οι αγορές πάντα θα ζητούν περισσότερα. Επομένως, πρόκειται για ένα παιχνίδι χωρίς τέλος και οι πολιτικοί θα θεωρούνται πάντα εγκλωβισμένοι αυτής της διαδικασίας. Αυτή η αμοιβαιοποίηση του χρέους είναι κάτι που δεν πρέπει να συμβεί».
Παράλληλα, υπάρχουν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η ΕΚΤ ετοιμάζεται να παρέμβει πολύ σύντομα, με αγορές κρατικών ομολόγων χωρών με προβλήματα, κυρίως της Ισπανίαςκαι της Ιταλίας. Επίσης εκτιμούν ότι η Ισπανία βρίσκεται πολύ κοντά στο να ζητήσει βοήθεια, ενώ η Ιταλία φέρεται να έχει συζητήσει, σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου, εάν η χώρα θα πρέπει να ζητήσει επίσημα από τα ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης να παρέμβουν με αγορές ομολόγων. Πάντως, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη της Γαλλίας και μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ, Κριστιάν Νουαγιέ, στο γαλλικό περιοδικό «Le Point», η Τράπεζα αναμένεται σύντομα να είναι έτοιμη να παρέμβει στις αγορές ομολόγων για να ρίξει το κόστος δανεισμού χωρών του ευρώ. Και δεν παραλείπει να πει ότι «δεν υπάρχει απόκλιση ανάμεσα στους Γάλλους, στους Γερμανούς και στην Κομισιόν για το θέμα αυτό, όλοι λένε το ίδιο: Δεν είμαστε αντίθετοι σε παρέμβαση της ΕΚΤ για να διορθωθούν ανωμαλίες στις αγορές». Μια τέτοια κίνηση της ΕΚΤ αναμένεται εδώ και μέρες από Ιταλία και Ισπανία που ήδη το κόστος δανεισμού τους έχει ανέβει στα ύψη, ενώ όπως ο ίδιος είπε, «δεν υπάρχουν σχέδια για έξοδο οποιασδήποτε χώρας από την Ευρωζώνη», εννοώντας έμμεσα την Ελλάδα.
Στο μεταξύ, ιδιαίτερης προβολής, από τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, έτυχε δημοσίευμα του περιοδικού «Economist», που εκφράζει τα μεγάλα καπιταλιστικά κέντρα, όπου εμφανίζει στο εξώφυλλό του φωτομοντάζ με την Γερμανίδα καγκελάριο μ' ένα ποτήρι ουίσκι, στα χέρια ένα χαρτοφύλακα στον οποίο αναγράφεται: «Απολύτως Εμπιστευτικό: "Πώς να διαλύσεις το ευρώ"». Ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι: «Είσαι σε πειρασμό Angela; Η συντεταγμένη διάλυση της Ευρωζώνης θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη και ακριβή. Το ίδιο όμως είναι και το να περιμένει κανείς να εμφανιστεί κάποια λύση». Στο κύριο άρθρο του, το περιοδικό καλεί την Γερμανίδα καγκελάριο να δράσει άμεσα και να κάνει πράξη όλα αυτά που σκέφτεται. Για την Ελλάδα, ο συντάκτης δε συμμερίζεται την άποψη ότι μια έξοδός της είναι σωστή και μάλιστα υπογραμμίζει πως «οι αγορές θα πάθαιναν πανικό» και η Γερμανίδα καγκελάριος δε θα είχε χρόνο να διαπραγματευτεί το δημοσιονομικό σύμφωνο, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να δώσει λευκή επιταγή για τη διάσωση της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Κύπρου και της Ισπανίας, γεγονός που θα ήταν σαφέστατα εξαιρετικά ακριβό.
Μ Βρετανία: Στο κατώφλι της κρίσης
Στο κατώφλι της καπιταλιστικής κρίσης βρίσκεται η Μ. Βρετανία, η οποία δεν ανήκει στη ζώνη του ευρώ. Τελευταία εντείνεται ο προβληματισμός για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και γι' αυτό ακούγεται η άποψη για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι. Στο μεταξύ, η ύφεση της βρετανικής οικονομίας δείχνει για τα καλά τα δόντια της. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, που παραδοσιακά συνδέονται με ενίσχυση των δεικτών ανάπτυξης τους μήνες πριν από την έναρξή τους, κάτι τέτοιο δε φάνηκε στη Βρετανία. Αντίθετα η Τράπεζα της Αγγλίας υποβάθμισε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, ρίχνοντας εμμέσως ευθύνες στην Ευρωζώνη και στην απειλή εξάπλωσης της κρίσης. Η στατιστική αρχή της χώρας ανακοίνωσε ότι η Μ. Βρετανία εμφάνισε το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα από την έναρξη καταγραφής των στοιχείων πριν 15 χρόνια.
Στο μεταξύ, το βρετανικό τραπεζικό σύστημα προσπαθεί να κινηθεί ανάμεσα σε διάφορα σκάνδαλα που διαρκώς εκδηλώνονται. Αρνητικό κλίμα υπάρχει και στις ΗΠΑ. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της «Moody's Analytics», Mark Zandi, σε έκθεσή του προβλέπει πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα παραμείνει στάσιμος, κοντά στο 2%, και η ανεργία πάνω από το 8%. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο οι προβλέψεις είναι καθοδικές. «Είναι δύσκολο να δούμε πώς η δημιουργία θέσεων εργασίας μπορεί να επιταχυνθεί ή πώς η ανεργία μπορεί να υποχωρήσει μέχρι το δημοσιονομικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη επιλυθούν».
Εντείνεται η ύφεση
Την ίδια ώρα η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας καταγράφεται καθημερινά στους διάφορους οικονομικούς δείκτες. Ετσι έχουμε δύο ακόμα καταγραφές.
-- Ο «σκληρός πυρήνας» της καπιταλιστικής οικονομίας στην Ελλάδα, που είναι η Ναυτιλίακαι η «ναυτιλιακή βιομηχανία», δείχνει σαφή σημάδια ύφεσης που εκδηλώνεται με λουκέτα σε δεκάδες ελληνόκτητες εταιρείες. Αυτό βέβαια δε συνδέεται ευθέως με την κατάσταση στον εμπορικό στόλο και τους Ελληνες εφοπλιστές που διαρκώς αυξάνουν τα κεφάλαιά τους. Η παραπάνω εξέλιξη στον τομέα της ναυτιλίας που δραστηριοποιείται εντός Ελλάδας, είτε με την παροχή υπηρεσιών, είτε με τη μεταποίηση, αποδίδεται στην κρίση στις ναυλαγορές, στο πάγωμα των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων, στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και στην «πολιτική αβεβαιότητα» του προηγούμενου διαστήματος. Το αποτέλεσμα που καταγράφεται είναι το κλείσιμο 44 εταιρειών διαχείρισης ελληνικών συμφερόντων με παρουσία στην Ελλάδα, με τον αριθμό των ναυτιλιακών εταιρειών να διαμορφώνεται σε 718. Η μείωση αυτή είναι της τάξης του 6% με βάση τα στοιχεία που είδαν το φως τη δημοσιότητας, τα οποία επεξεργάστηκε η συμβουλευτική ναυτιλιακή «Petrofin SΑ». Οπως αναφέρεται, το 1998 υπήρχαν στην Ελλάδα 926 ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, δηλαδή αθροιστική μείωση σε 15 χρόνια κατά 22% και περιλαμβάνει τόσο συγχωνεύσεις εταιρειών όσο και κλείσιμο κυρίως των μικρότερων επιχειρήσεων.
-- Αύξηση 2,4% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία τον Ιούνη του 2012, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του 2011, έναντι αύξησης 6,7% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του έτους 2011 προς το 2010. Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιούλη 2011 - Ιούνη 2012, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιούλη 2010 - Ιούνη 2011, παρουσίασε αύξηση 6,9%, έναντι αύξησης 6,2%, που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων. Σημειώνεται πως η αύξηση των τιμών στις εισαγωγές της βιομηχανίας λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στην ύφεση και βέβαια η πολυσυζητημένη «ανταγωνιστικότητα», στο όνομα της οποίας σφαγιάζονται μισθοί και εργασιακά δικαιώματα, πάει περίπατο.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
11/8/2012
-- Εντείνονται τα σημάδια γενίκευσης
5/8/2012
-- Περιπλέκονται οι αντιθέσεις και εντείνεται η επίθεση στους λαούς
1/8/2012
-- Παγκόσμιος ο χαρακτήρας της καπιταλιστικής κρίσης
3/1/2012
-- Σαρώνουν τα πάντα τους επόμενους μήνες
7/5/2010
-- Βαθαίνει η κρίση, έρχονται νέα μέτρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου