MAΛΙ
Ακονίζουν τα μαχαίρια για την επέμβαση
Μέσα στη βδομάδα που πέρασε, η Γαλλία, που πρωτοστατεί εδώ και πολύ καιρό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την έκδοση αποφάσεων που θα εξουσιοδοτούν τη λήψη στρατιωτικής δράσης στο Μάλι, ανακοίνωσε την αποστολή μη επανδρωμένων στρατιωτικών και κατασκοπευτικών αεροσκαφών στη δυτικοαφρικανική χώρα στο πλαίσιο παροχής «επιμελητειακής βοήθειας». Η γαλλική «αρωγή» ετοιμάζεται, ενόψει της επέμβασης που θα πραγματοποιήσει στο Βόρειο Μάλι δύναμη-βιτρίνα της «Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας» (ECOWAS). Το ίδιο διάστημα ανακοινώθηκε πως το Παρίσι ξανάρχισε τη στρατιωτική «βοήθεια» στο μαλινέζικο στρατό και γνωστοποιήθηκε πως οι Γάλλοι αξιωματούχοι πραγματοποιούν απανωτές συναντήσεις με Αμερικανούς ομολόγους τους προκειμένου να συντονίσουν τη στρατηγική τους στην περιοχή...
Το ίδιο διάστημα στη Γερμανία η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εξέφραζε την υποστήριξή της στην εξαπόλυση στρατιωτικής επέμβασης στο Μάλι, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν επιθυμεί την άμεση εμπλοκή και συμμετοχή Γερμανών στρατιωτών στις χερσαίες επιχειρήσεις, αλλά την αποστολή Γερμανών στρατιωτικών εκπαιδευτών που θα «βοηθήσουν» το μαλινέζικο στρατό έναντι των ισλαμιστών στο βορρά. Η Μέρκελ επιχείρησε να εκφράσει το σύνολο της ΕΕ, δηλώνοντας με νόημα ότι «ελεύθερες και δημοκρατικές χώρες δεν μπορούν να δεχθούν να αποκτήσουν διεθνείς τρομοκράτες ασφαλές καταφύγιο στο Βόρειο Μάλι». Κοντολογίς η Μέρκελ είπε με άλλα λόγια αυτό που υποστηρίζουν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, Ευρω-ενωσιακοί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες το τελευταίο διάστημα: Η ισλαμοποίηση του Μάλι στο κατώφλι της Ευρώπης δεν αρέσει στην ΕΕ.
Παράλληλα, δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού και αμερικανικού Τύπου έκαναν εκτενείς αναφορές στα λαθρεμπόρια όπλων, ναρκωτικών, ακόμη και ανθρώπων από τους «γκάνγκστερς- ισλαμιστές» οργανώσεων-παρακλάδια της Αλ Κάιντα στην Αφρική («Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ» ή AQIM, «Κίνημα για την Ενότητα και την Τζιχάντ στη Δυτική Αφρική» ή MUJAO)...
Η στάση των ΗΠΑ
Οι Αμερικανοί βέβαια δεν πήγαν πίσω... Παρά το γεγονός πως η Ουάσιγκτον έχει ρίξει το μεγαλύτερο βάρος στις επικείμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές, η κυβέρνηση του προέδρου Μπάρακ Ομπάμα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση στο Μάλι. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έχει από καιρό χαρακτηρίσει την κατάσταση στο μαλινέζικο βορρά «πυριτιδαποθήκη» της ευρύτερης περιοχής, ενώ την περασμένη Τρίτη ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λίον Πανέτα χαρακτήρισε «αναπόφευκτο τον πόλεμο για την αποκατάσταση της τάξης στο Βόρειο Μάλι» και αρνήθηκε να διαψεύσει την ύπαρξη Αμερικανών κομάντος στο Μάλι ή τη διενέργεια άλλων επιχειρήσεων από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ενόψει της επέμβασης, αν και την ίδια ώρα στελέχη του Πενταγώνου υπό καθεστώς ανωνυμίας τροφοδοτούσαν τον Τύπο με πληροφορίες που συνδέουν τους ισλαμιστές της AQIM με τους δράστες της δολοφονίας του Αμερικανού πρέσβη στη Βεγγάζη Κρίστοφερ Στίβενς...
Η παρέμβαση της Αφρικανικής Ενωσης
Απ' την άλλη, η Αφρικανική Ενωση (ΑΕ) αποφάσισε μεσοβδόμαδα να ενεργοποιήσει τη συμμετοχή του Μάλι στους κόλπους της, εγκρίνοντας στη συνέχεια ένα «σχέδιο δράσης» (δηλαδή στρατιωτικής επέμβασης) μέσω της στρατιάς που θα στείλει η Δυτικοαφρικανική Οικονομική Κοινότητα «ECOWAS» στην περιοχή και στη συνέχεια ...έναν «πολιτικό οδικό χάρτη» για τη διεξαγωγή «ελεύθερων» εκλογών ως τον Απρίλη του 2013. Ταυτόχρονα, φρόντισαν να αφήσουν ανοικτή και την πόρτα διαπραγματεύσεων με τους ισλαμιστές ή τους ένοπλους αυτονομιστές της φυλής των Τουαρέγκ στο μαλινέζικο βορρά, καλώντας τις αρχές της χώρας «να δημιουργήσουν το ταχύτερο δυνατό μια εθνική δομή που θα διαπραγματευτεί με όσους από τις ένοπλες ομάδες του βορρά είναι έτοιμοι να μετάσχουν σε ένα διάλογο για να βρεθεί μια πολιτική λύση στην κρίση με αυστηρό σεβασμό της εθνικής ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας».
Ομως δεν είναι μόνον οι δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που επιδιώκουν την προώθηση γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων στο Μάλι.
Η σιωπή του Πεκίνου
Η Κίνα έχει από χρόνια κάνει αισθητή την παρουσία της στη δυτικοαφρικανική χώρα (όπως και αλλού στην Αφρική...) προχωρώντας στην ανάληψη μεγάλων κατασκευαστικών έργων (π.χ. υδροηλεκτρικά φράγματα, σταθμούς ενέργειας), συμμετέχοντας στην εκβιομηχάνιση της χώρας. Επιπλέον Κινέζοι επιχειρηματίες και κρατικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στους τομείς της Γεωργίας, της Εκπαίδευσης, της Υγείας, των Τηλεπικοινωνιών και των κατασκευών έργων υποδομής.
Προς το παρόν, βέβαια, η Κίνα δεν έχει εκφράσει ούτε αντίθεση, αλλά ούτε και θετικό ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση επέμβασης στο βόρειο τμήμα του Μάλι. Αυτό, βέβαια, δεν προεξοφλεί τίποτε για τη στάση της στο μέλλον, αν και είναι μάλλον ζήτημα χρόνου η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεσή της με Αμερικανούς, Ευρωπαίους και άλλους, με δεδομένα τα μεγάλα κοιτάσματα χρυσού στο Νότιο Μάλι και τα τεράστια κοιτάσματα ουρανίου, πετρελαίου και φυσικού αερίου στο βορρά και συγκεκριμένα στη Λεκάνη Ταουντένι (κοντά στα σύνορα με τη Μαυριτανία και την Αλγερία) και τον άλλο σημαντικό ορυκτό πλούτο της χώρας σε χαλκό, βωξίτη, ασήμι, γρανίτη κ.λπ. Με δεδομένα τα πρόσφατα σχέδια του Πεκίνου να προχωρήσει στην ανάπτυξη της παραγωγής ενέργειας από τη δημιουργία νέων πυρηνικών σταθμών αντιλαμβάνεται κανείς πως σύντομα θα δείξει ενεργότερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο (γεμάτο σημαντικά κοιτάσματα ουρανίου) Μάλι, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο να έρθει σε αντιπαράθεση με το Παρίσι και το γαλλικό κολοσσό (πυρηνικής και όχι μόνον...) ενέργειας AREVA.
Απ' την άλλη, υπάρχουν και γείτονες που επιβουλεύονται μερίδιο από τα σημαντικά πετρελαϊκά κοιτάσματα του Μάλι. Η Αλγερία, για παράδειγμα, που είναι απρόθυμη για την επέμβαση στο μαλινέζικο βορρά, κατάφερε μέσω της κρατικής εταιρείας «SONATRACH» να εξασφαλίσει άδεια για γεωτρήσεις σε περιοχές της Λεκάνης Ταουντένι. Εντούτοις, κανείς δεν εξασφαλίζει στην αλγερινή εταιρεία αυτά ή νέα συμβόλαια στο μέλλον, ιδιαίτερα δε μετά την εξαπόλυση της στρατιωτικής επέμβασης στο μαλινέζικο βορρά και την πιθανή εγκατάσταση μιας φιλικότερης προς τους Δυτικούς ιμπεριαλιστές κυβέρνησης στην πρωτεύουσα Μπαμάκο.
Βέβαια, όσα σχέδια και να γίνονται εντός της ενδοϊμπεριαλιστικής αρένας, τον καταλυτικό ρόλο των περαιτέρω εξελίξεων θα παίξει ο μαλινέζικος λαός. Αυτός είναι και ο μόνος που μπορεί και πρέπει να παλέψει ώστε ο τεράστιος ορυκτός πλούτος της χώρας του να αξιοποιηθεί για το δικό του όφελος...
Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου