6 Φεβ 2012

KKE 1996


Σήμα κινδύνου από το εμπορικό ισοζύγιο
Το έλλειμμα των εμπορικών συναλλαγών της χώρας εκτινάχτηκε πέρσι στα 17,1 δισ. δολάρια, παρουσιάζοντας πρωτοφανή αύξηση, περίπου, 40% σε σχέση με το 1991
"SOS" για τα ολοένα εντεινόμενα διαρθρωτικά προβλήματα της Ελλάδας, εκπέμπουν τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για την εξέλιξη των εισαγωγών και εξαγωγών και φυσικά του εμπορικού ελλείμματος - που έχει προσλάβει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις - στην τελευταία πενταετία και ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ. Τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, για την πορεία των εισαγωγών και των εξαγωγών σε μία σειρά βασικών κλάδων στο διάστημα 1991 - 1995,που επεξεργάστηκε ο "Ρ", σκιαγραφούν ανάγλυφα την παραγωγική υποβάθμιση στην οποία έχουν οδηγήσει τη χώρα μας οι συγκεκριμένες πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων του δικομματισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 1995:
  • Η συνολική αξία των εισαγωγών ανήλθε στο ποσό των 22,9 δισ. δολαρίων, έναντι 19,1 δισ. δολαρίων το 1991. Παρουσίασε δηλαδή σημαντική αύξηση κατά 20% ή 3,8 δισ. δολάρια, εξέλιξη που αποτυπώνει παραστατικά τους ιλιγγιώδεις ρυθμούς εισαγωγικής διείσδυσης στη χώρα μας, λόγω της πολιτικής "σταθεροποίησης" της ελληνικής οικονομίας, που εφαρμόστηκε με ευλαβική συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
  • Η συνολική αξία των εξαγωγών έπεσε στα 5,8 δισ. δολάρια, έναντι 6,8 δισ. δολαρίων το 1991, εμφάνισε δηλαδή μείωση της τάξης του 14,9%.Πρόκειται για σαφές δείγμα της καταβαράθρωσης της ελληνικής εγχώριας παραγωγής και της αποβιομηχάνισης στην οποία οδηγούν τη χώρα οι συγκεκριμένες (αντι)αναπτυξιακές εφαρμοζόμενες πολιτικές.
  • Το συνολικό εμπορικό έλλειμμα εκτινάχτηκε στα 17,1 δισ. δολάρια, έναντι 12,3 δισ. δολαρίων που ήταν το 1991. Παρουσίασε δηλαδή μία πρωτοφανή αύξηση της τάξης του 39,3% ή 4,8 δισ. δολάρια!
Το παραγωγικό τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα μας γίνεται εμφανές και από τα επιμέρους αναλυτικά στοιχεία, που δείχνουν την αυξανόμενη εισαγωγική διείσδυση - δηλαδή τον εκτοπισμό των ελληνικών προϊόντων από τα εισαγόμενα. Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που καταγράφουν αναλυτικά τις εξελίξεις στο εμπορικό ισοζύγιο (δηλαδή την πορεία των εισαγωγών, των εξαγωγών και το έλλειμμα ή πλεόνασμα), προκύπτει ότι:
  • Η αξία των εισαγωγών στον κλάδο τροφίμων και ποτών αυξήθηκε στο διάστημα από το 1991 μέχρι το 1995 κατά 27% (!) και έφτασε στα 3,2 δισ. δολάρια το '95 από 2,5 δισ. δολάρια το '91, ενώ η αξία των εξαγωγών στο συγκεκριμένο κλάδο στο ίδιο διάστημα μειώθηκε κατά 24,2%. Παράλληλα, το ποσοστό των εισαγόμενων τροφίμων και ποτών στο σύνολο των εισαγωγών από 13% που ήταν το 1991 ανέβηκε το 1995 σε 14%. Οι παραπάνω εξελίξεις είχαν ως αποτέλεσμα το έλλειμμα στο συγκεκριμένο κλάδο να αυξηθεί στην παραπάνω πενταετία κατά 147% (!) και να εκτιναχτεί στο ύψος - ρεκόρ των 1,9 δισ. δολαρίων!
  • Το ισοζύγιο καπνού από πλεονασματικό που ήταν το 1991 κατάντησε πέρσι ελλειμματικό. Συγκεκριμένα, από πλεόνασμα 27,4 εκατ. δολαρίων, που άφησε το εμπόριο προϊόντων καπνού το 1991, το 1994 βρεθήκαμε με έλλειμμα 34,3 εκατ.δολαρίων.
  • Ενώ το 1991 οι εισαγωγές σε βιομηχανικά είδη καταναλώσεως κάλυπταν το 37,7%των συνολικών εισαγωγών της χώρας, κατά το 1995 το αντίστοιχο ποσοστό πλησίασε το 39%.Πράγμα που σημαίνει ότι οι καταναλωτικές ανάγκες της χώρας σε βιομηχανικά προϊόντα καλύπτονται σχεδόν κατά το μισό από εισαγωγές.
Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν και από μία ακόμα σκοπιά τις ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες που έχει για την οικονομία της χώρας η πολυετής πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζόμενων. Αποτελούν επίσης αδιάψευστο μάρτυρα της συρρίκνωσης της εγχώριας παραγωγής και των σοβαρών πληγμάτων που δέχονται, με το πέρασμα του χρόνου, σημαντικοί κλάδοι της ντόπιας αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Πρόκειται για τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφαρμόζουν όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - και ενδιάμεσα της ΝΔ - υλοποιώντας κατά γράμμα τις υποδείξεις του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών. Μιας πολιτικής που σε τελική ανάλυση, όχι μόνο δε συνέβαλε στο να συγκλίνει η ελληνική οικονομία με τις οικονομίες άλλων περισσότερο ανεπτυγμένων χωρών, αλλά να παραμένει ουραγός σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΟΣΑ.
Βάσω ΜΠΑΡΜΠΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ