6 Φεβ 2012

Να μπήξουν οι λαοί ένα μεγάλο καρφί στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης


Να μπήξουν οι λαοί ένα μεγάλο καρφί στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη
Να υποστούν πανωλεθρία τα κόμματα της δικομματικής εναλλαγής και ταυτόχρονα να ενισχυθεί ο ριζοσπαστισμός, η πραγματική, η γνήσια αντίσταση και ανυπακοή στην ΕΕ, κάλεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκε η Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές. Ολόκληρη η εισηγητική ομιλία της Αλ. Παπαρήγα έχει ως εξής:
«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, όπως έκανε και σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, εθνικές εκλογές και τοπικές εκλογές, έτσι και τώρα, ένα χρόνο πριν την πραγματοποίηση των Ευρωεκλογών, δίνει στη δημοσιότητα τη Διακήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής.
Θεωρούμε ότι η επίσημη περίοδος των εκλογών, η προεκλογική περίοδος είναι εντελώς ακατάλληλη, ιδιαίτερα όπως διεξάγεται στη χώρα μας, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, για να διαμορφώσει κάποιος γνώμη για το τι λέει το κάθε κόμμα, πολύ περισσότερο που τα άλλα κόμματα στην προεκλογική περίοδο διαμορφώνουν τις θέσεις τους ανάλογα με τις ανάγκες της στιγμής.
Εμείς θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή μας να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση ένα χρόνο πριν. Βεβαίως, ξέρουμε πολύ καλά ότι ο ελληνικός λαός έχει αποκτήσει τώρα μία πείρα γύρω από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είμαστε σχεδόν 50 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ενωση, 16 χρόνια έχουν περάσει από την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που μετέτρεψε την ΕΟΚ σε Ευρωπαϊκή Ενωση. Υπάρχουν εμπειρίες, ωστόσο θεωρούμε υποχρέωσή μας, ένα χρόνο πριν να εκθέσουμε ανοιχτά τις θέσεις μας στο λαό, και μάλιστα το σύνολο των θέσεών μας και να ανοίξουμε μια πολιτική δραστηριότητα πάνω σ' αυτό το θέμα παράλληλα με το κύριο μέτωπο που έχουμε την ανάπτυξη της κλαδικής, της τοπικής δράσης για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα».
Αποφασιστικό κριτήριο η στάση κάθε κόμματος απέναντι στην ΕΕ
Η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ και επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Κόμματος
«Για μας είναι αποφασιστικό κριτήριο με το οποίο φαίνεται η ταυτότητα και ο χαρακτήρας του κάθε κόμματος, οι θέσεις του και η στάση του απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Στη μάχη των ευρωεκλογών, και γι' αυτό άλλωστε ξεκινάμε ένα χρόνο πριν, επιδιώκουμε να πάρει μέρος το σύνολο των εργαζομένων, το σύνολο του λαού που έχει δικαίωμα ψήφου. Να μην υπάρχει καμιά τάση αδιαφορίας ή αποχής. Εχουν πολύ μεγάλη σημασία οι εκλογές και για την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ευρώπη.
Θεωρούμε ότι από τη μάχη των ευρωεκλογών πρέπει να βγει το εξής πράγμα και να το πω, αν θέλετε, και λίγο παραστατικά. Να μπήξουν οι λαοί - και ο ελληνικός λαός και όλοι οι λαοί της Ευρώπης - ένα μεγάλο καρφί στην καρδιά της πολιτικής των κομμάτων που σε εθνικό επίπεδο προωθούν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη στηρίζουν και την εφαρμόζουν. Να μπήξουν ένα μεγάλο καρφί στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Πρέπει να υπάρξει μια ανώτερη μορφής εκδήλωση καταδίκης της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης απ' αυτή τη σημαντική καταδίκη που έχουν κάνει κατά διαστήματα οι λαοί της Γαλλίας, της Ολλανδίας και πρόσφατα της Ιρλανδίας, που με την ψήφο τους έκαναν ανενεργό το "ευρωσύνταγμα", ανεξάρτητα ποιες δολοπλοκίες θα κάνουν τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να το νομιμοποιήσουν και να το θέσουν - ας πούμε - σε εφαρμογή. Αν και εδώ που τα λέμε, όλα όσα λέει το "ευρωσύνταγμα" ήδη υπάρχουν σε εφαρμογή, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά τους ενδιαφέρει να υπάρχει και αυτός ο καταστατικός, ας το πω, ή ο συνταγματικός χάρτης».
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να υποστούν πανωλεθρία
«Στην Ελλάδα, συνέχισε η Αλέκα Παπαρήγα, τα δύο κόμματα της δικομματικής εναλλαγής στην εξουσία, που συνήργησαν στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις εφάρμοσαν, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να υποστούν κυριολεκτικά πανωλεθρία για το σύνολο της πολιτικής της που ακολούθησαν στην Ελλάδα και για τη στάση τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Δεν εφάρμοσαν τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ελλάδα από μία υποχρέωση ή, αν θέλετε, από μια έννοια πειθαρχίας ή από συμβιβασμό, από δειλία. Εφάρμοσαν αυτήν την πολιτική, γιατί και τα δύο κόμματα υπηρέτησαν και υπηρετούν την αστική τάξη της χώρας, το κεφάλαιο, τα επιχειρηματικά μονοπώλια.
Εκαναν διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση; Οποτε διαπραγματεύτηκαν, διαπραγματεύτηκαν για τα μερίδια των επιχειρηματικών ομίλων στην Ελλάδα, στην ευρωπαϊκή αγορά και παγκόσμια. Ουδέποτε διαπραγματεύτηκαν ή ουδέποτε είπαν "όχι" σε αντιλαϊκές επιλογές. Και δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς, γιατί από τη φύση τους τα κόμματα αυτά είναι κόμματα που υπηρετούν το κεφάλαιο.
Γι' αυτό πρέπει να σταυρωθούν αυτά τα κόμματα. Και, αν θέλετε, αυτές οι θετικές διεργασίες που εμφανίστηκαν στις εθνικές εκλογές να περάσουν σε ένα ανώτερο επίπεδο, να υποστούν πανωλεθρία. Να δοθεί το μήνυμα ότι αρκετά χρόνια κορόιδεψαν τους εργατοϋπαλλήλους, τη φτωχή αγροτιά, τους μικρούς επαγγελματίες, τώρα πια όλοι αυτοί είναι αποφασισμένοι να εκκινήσουν μια νέα πορεία για αλλαγή και ανατροπή του συσχετισμού δύναμης στην πορεία.
Βεβαίως, ανάλογη καταδίκη πρέπει να έχει και η Ευρωπαϊκή Ενωση απ' όλους τους λαούς της Ευρώπης και των 27 χωρών».
Οι εργαζόμενοι να παραμερίσουν ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ.
Συνεχίζοντας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: «Εμείς δεν περιοριζόμαστε απλά στην καταδίκη των δύο κομμάτων, που οπωσδήποτε έχουν την πρωταρχική ευθύνη και τη συνέργεια όχι μόνο την πολιτική, αλλά και την πρακτική. Οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα τα εργατικά λαϊκά στρώματα, η φτωχή αγροτιά και οι φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι, οι γυναίκες και η νεολαία που δέχονται τα μεγάλα πλήγματα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της πολιτικής των κρατών - μελών, πρέπει να παραμερίσουν και τα άλλα δύο κόμματα του Κοινοβουλίου που υπάρχουν στην Ελλάδα. Να παραμερίσουν τον Συνασπισμό ή ΣΥΡΙΖΑ και το ΛΑ.Ο.Σ., διότι και τα δύο αυτά κόμματα ανεξαρτήτως των φραστικών τους τοποθετήσεων είναι κόμματα του "ευρωμονόδρομου". Δεν αρνούνται την Ευρωπαϊκή Ενωση και την παραπέρα οικοδόμησή της, οι αντιθέσεις τους είναι δευτερεύουσες, υποκριτικές και άνευ σημασίας.
Να πω συγκεκριμένα για τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δε θέλω να ταυτίσω ακριβώς αυτά τα δύο κόμματα μεταξύ τους. Ο Συνασπισμός σε όλες τις κρίσιμες στιγμές είτε της ένταξης της Ελλάδας, είτε της συμμόρφωσης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είπε "ναι".
Οταν, βέβαια, οι αντιστάσεις των λαών έφταναν σε υψηλά επίπεδα, έλεγε ένα "όχι" υποκριτικό και νόθο. Οπως το "όχι" τους στην Ευρωσυνθήκη. Είναι εναντίον αυτής της Ευρωσυνθήκης, αλλά είναι υπέρ ενός καλύτερου "ευρωσυντάγματος"! Είναι υπέρ της Ομοσπονδίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης! Αν θέλετε, το λέει καθαρά, είναι υπέρ της κατάργησης των εθνικών κρατών, των κρατών - μελών. Για εμάς είναι θετικό το ότι δεν καταργούνται σήμερα.
Η αντίθεση του Συνασπισμού προς την Ευρωπαϊκή Ενωση μοιάζει, για να το πω πιο παραστατικά, μου θυμίζει αυτό το σίριαλ που παίχτηκε, είχε λέει και μεγάλη επιτυχία "Η Μαρία η Ασχημη". Αν βγάλουμε κάποια σιδεράκια, βγάλουμε τα χοντρά γυαλιά, φτιάξουμε και τα μαλλιά της Μαρίας, έρθει και ένας στιλίστας να την ντύσει, τότε γίνεται όμορφη. Ακριβώς αυτή είναι η αντίθεσή του. Θέλει μια καλύτερη βιτρίνα για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ούτε καν στους ευρωσκεπτικιστές μπορείς να εντάξεις τον φορέα αυτό.
Οσον αφορά στον ΛΑ.Ο.Σ. Αυτό το κόμμα κατ' αρχήν ψηφίζει μαζί με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ όλες τις βασικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πού διαμαρτύρεται; Επειδή είναι ένα κόμμα με εθνικιστική, θα λέγαμε, ιδεολογία και όχι απλώς τάσεις, διαμαρτύρεται γιατί η Ευρωπαϊκή Ενωση δε συμπεριφέρεται απέναντι στην Ελλάδα σαν το κράτος με τον περιούσιο λαό. Θέλει περισσότερα μερίδια, θέλει περισσότερο να παίρνουν υπόψη τα συμφέροντα της αστικής τάξης της Ελλάδας. Αυτή είναι η διαμαρτυρία του.
Και είναι το κόμμα εκείνο που καλλιεργεί πραγματικά στο λαό ότι εάν δεν υπήρχαν οι ξένοι εργάτες στην Ελλάδα δε θα υπήρχε ανεργία. Είναι το κόμμα εκείνο, το οποίο θέλει μια μεγάλη Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως θέλει μια μεγάλη Ελλάδα, τη γνωστή "μεγάλη ιδέα". Θέλει και μια μεγάλη Ευρωπαϊκή Ενωση, τη μεγάλη ιδέα απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες με έναν ρηχό, τυπικό και ανούσιο αντιαμερικανισμό».
Απειθαρχία και ανυπακοή, εφαλτήριο για μια πολιτική ρήξης και ανατροπής
«Εμείς θεωρούμε - τόνισε παρακάτω η ομιλήτρια - και είμαστε βέβαιοι γι' αυτό, ότι μπορούν να ψηφίσουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και εκείνοι που δε συμφωνούν σε όλα μαζί μας. Οι θέσεις που προβάλλει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας μπορούν να συνενώσουν εκείνες τις δυνάμεις, που οπωσδήποτε υποστηρίζουν την ανυπακοή, την απειθαρχία και την αντίθεση στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης με βάση τα συμφέροντά τους και με βάση την εμπειρία τους.
Εμείς, βεβαίως, προχωράμε και παραπέρα. Θεωρούμε ότι η απειθαρχία και η ανυπακοή είναι η εκκίνηση, το εφαλτήριο για μια πολιτική ρήξης και ανατροπής. Και ξεκαθαρίζουμε: Η Ευρωπαϊκή Ενωση δε μετασχηματίζεται, δεν μπορεί να ομορφύνει. Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποδυναμώνεται και αντιμετωπίζεται από τα λαϊκά κινήματα της Ευρώπης με όρους ρήξης και ανατροπής.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει σοβαρές αντιθέσεις στο εσωτερικό της, ανάμεσα στα κράτη - μέλη. Είναι μια συμμαχία των καπιταλιστικών χωρών, που συνενώνονται στην επίθεση κατά της εργατικής τάξης και κατά των λαών. Συνενώνονται στην καταστολή, συνενώνονται στο προληπτικό χτύπημα, συνενώνονται στη στήριξη του ΝΑΤΟ, συνενώνονται στον ανταγωνισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Οχι προς όφελος των λαών, αλλά προς όφελος του ευρωενωσιακού κεφαλαίου.
Σ' αυτά όλα, συνενώνονται μα ταυτόχρονα ανταγωνίζονται μεταξύ τους και στα μερίδια της εσωτερικής ευρωπαϊκής αγοράς, τι θα κρατήσει ο καθένας, και στα μερίδια της διεθνούς αγοράς, πολύ περισσότερο που βλέπουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν κάποιες θέσεις και η Ευρωπαϊκή Ενωση ενδιαφέρεται να καταλάβει τις θέσεις αυτές. Δηλαδή, να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Βεβαίως, τσακώνονται μεταξύ τους ποιος θα έχει το πάνω χέρι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση».
Για αυτοδύναμη ανάπτυξη με θεμέλιο τη λαϊκή οικονομία
«Οσο μεγαλώνει η Ευρωπαϊκή Ενωση τόσο θα αποδυναμώνεται από τις αντιθέσεις» συνέχισε η Αλέκα Παπαρήγα. Εμείς, όμως, δεν έχουμε την αυταπάτη ότι αυτό το οικοδόμημα το αυταρχικό, το αντιλαϊκό, το κατασταλτικό, το ιμπεριαλιστικό, θα διαλυθεί από μόνο του.
Πρέπει αυτές τις αντιθέσεις και την όποια αποδυνάμωσή του στην πορεία, να τις αξιοποιήσουν οι λαοί για να της επιφέρουν συντριπτικά χτυπήματα. Εμείς υποστηρίζουμε για την Ελλάδα, και νομίζουμε ότι με παραλλαγές μπορεί αυτό το σχέδιο να αφορά και τους λαούς όλης της Ευρώπης, όσο γίνεται αυτοδύναμη ανάπτυξη, με θεμέλιο βεβαίως τη λαϊκή οικονομία. Μια Ελλάδα, η οποία μπορεί να αναπτυχθεί για το λαό της και από το λαό της μακριά από τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μια ριζοσπαστική πολιτική, αλλά ας πούμε και μια προοδευτική πολιτική όπως το καταλαβαίνει ο καθένας, είναι ασυμβίβαστη με τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Πρέπει να ξεπεραστεί η φοβία που καλλιεργούν τα κόμματα εξουσίας και τα κόμματα του συμβιβασμού απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εμείς υποστηρίζουμε ότι όσο περισσότερα λαϊκά κινήματα, όσο περισσότερες ριζοσπαστικές πολιτικές δυνάμεις και όσο περισσότερο η κομμουνιστική και η ριζοσπαστική πορεία διευρύνεται, τότε πραγματικά μπορεί να εξαπολύονται παράλληλα, ταυτόχρονα ή κοντά στο χρόνο χτυπήματα απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ούτως ώστε αυτό το οικοδόμημα να υποστεί ρήγματα. Κάθε χώρα, κάθε κίνημα που έρχεται σε ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ενωση ανοίγει το δρόμο για την Ευρώπη της συνεργασίας προς όφελος των λαών, την Ευρώπη της ειρήνης, την Ευρώπη του ριζοσπαστισμού, την Ευρώπη τελικά του σοσιαλισμού.
Πάνω απ' όλα, επαναλαμβάνουμε, πρέπει να υποστούν πανωλεθρία τα κόμματα εξουσίας. Πρέπει να ενισχυθεί ο ριζοσπαστισμός, η πραγματική, η γνήσια αντίσταση και ανυπακοή στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Κι αυτό μπορεί να γίνει με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ που σημαίνει ισχυροποίηση κι όλων όσοι συνεργάζονται μαζί του».
Μπορούμε να γίνουμε η δυνατή φωνή των εργαζομένων που δε συμβιβάζονται
Τελειώνοντας η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: «Η μάχη των ευρωεκλογών μπορεί να γίνει σταθμός για την ανασύνταξη ενός ισχυρού ενωτικού λαϊκού κινήματος. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ μπορεί να γίνει εφαλτήριο κατά της δικομματικής εναλλαγής, αλλά σημαίνει ακόμα και αφύπνιση και ετοιμότητα του λαού ν' αντιμετωπίσει και όλα τα σενάρια κυβερνήσεων αντιλαϊκής συνεργασίας. Με ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να δοθεί πραγματικά ένα εγερτήριο σάλπισμα του κινήματος που θωρακίζεται απέναντι στους εκβιασμούς και τους μηχανισμούς του συστήματος, απέναντι στη μοιρολατρία και την απογοήτευση.Σήμερα, στο λαό υπάρχει γνώση, υπάρχει πείρα, πρέπει να φύγει απ' τη μέση η μοιρολατρία, η απογοήτευση και η αυταπάτη, ο σκεπτικισμός. Αυτό μπορεί να υποβοηθηθεί και με τη μάχη των ευρωεκλογών, ούτως ώστε η επόμενη μέρα να επιταχύνει σοβαρές και ριζοσπαστικές αλλαγές στην Ελλάδα και να υπάρχουν περισσότερα ρήγματα στην Ευρώπη.
Πιστεύουμε ότι οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες και όσοι συνεργάζονται μαζί μας, μπορούμε να γίνουμε η δυνατή φωνή των εργατών και των εργατριών, της αγροτιάς και των αυτοαπασχολούμενων, των νέων και των γυναικών που δε συμβιβάζονται, των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας που ζητούν αποκούμπι. Με μεγαλύτερη δύναμη μπορούμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα, να πάμε πιο μακριά για ριζική αλλαγή.
Αυτό είναι το μήνυμά μας κι όπως θα είδατε στη Διακήρυξη δεν περιοριζόμαστε στα "όχι" και στα "ναι" και στα συνθήματα, αλλά περιέχουμε πρόγραμμα συσπείρωσης και δράσης για μια Ελλάδα όσο γίνεται αυτοδύναμη, για μια Ελλάδα της διεθνούς συνεργασίας, με βάση το αμοιβαίο όφελος, για μια Ελλάδα μακριά και σε αντίθεση απ' τις δεσμεύσεις και τις απειλές και τους εκβιασμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ