6 Φεβ 2012

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Θαμπώνει για το κεφάλαιο το φως στο τούνελ



ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Θαμπώνει για το κεφάλαιο το φως στο τούνελ
Παράταση της ύφεσης στην Ευρωζώνη τουλάχιστον για έναν ακόμη χρόνο προβλέπουν οικονομολόγοι
Παρά την τεχνητή ευφορία που το κεφάλαιο προσπαθεί να καλλιεργήσει αναφορικά με την πορεία της κρίσης, η αναιμική έξοδος από την ύφεση παραμένει απροσδιόριστη
ASSOCIATED PRESS
Η καπιταλιστική οικονομία της ευρωζώνης δεν πρόκειται να ανακάμψει από την ύφεση, τουλάχιστον για έναν ακόμα χρόνο, όπως προβλέπουν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου «Ρόιτερ», τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν χτες.
Οι εκτιμήσεις τους επιβεβαιώνουν ότι η έξοδος από τη συγχρονισμένη καπιταλιστική κρίση εξελίσσεται σε σοβαρό βραχνά για το κεφάλαιο, ενώ σε κάθε περίπτωση, όταν υπάρξει, θα είναι αναιμική και πρόσκαιρη.
Οι τεχνοκράτες που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο κίνδυνο για την ευρωζώνη αντιπροσωπεύει η πολύ ευάλωτη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, ενώ κίνδυνοι για παράταση της ύφεσης προκύπτουν ακόμα από τη δημοσιονομική λιτότητα και από την υπερχρέωση των οικονομιών της ευρωζώνης.
Ενδεικτικό, ωστόσο, της προσέγγισης που κάνουν οι αστοί οικονομολόγοι στο χαρακτήρα της κρίσης, είναι και το γεγονός ότι ορίζουν σαν «ύφεση» την περίοδο εκείνη, κατά την οποία τα σπρεντς των 10ετών κρατικών ομολόγων σε μια χώρα, παραμένουν άνω των 100 μονάδων βάσης πάνω από την απόδοση των γερμανικών κρατικών ομολόγων.
Περιορίζουν, δηλαδή, την κρίση σε πλευρές των συνεπειών της στην καπιταλιστική οικονομία, για να κρύψουν ότι πρόκειται για κυκλική συγχρονισμένη κρίση ενός συστήματος που έχει σαπίσει προ πολλού.
Δυσοίωνες προβλέψεις από τον ΟΟΣΑ
Πάντως, οι προβλέψεις τους για την πορεία της παγκόσμιας κρίσης συμπίπτουν κατά πολύ με τα στοιχεία για την ανάπτυξη στις 32 χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Συνολικά, το ΑΕΠ των οικονομιών του ΟΟΣΑ μεγεθύνθηκε κατά 0,7%, όσο ακριβώς και το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Ωστόσο, η εικόνα διαφοροποιείται από χώρα σε χώρα. Η οικονομία επιβραδύνθηκε στο 0,6% στις ΗΠΑ από 0,9% το πρώτο τρίμηνο και στο 0,1% από 1,1% στην Ιαπωνία, την ώρα που η Γερμανία «έτρεξε» με ρυθμούς 2,2% και η Βρετανία με ρυθμούς 1,1%. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ των χωρών του ΟΟΣΑ αυξήθηκε 2,8%, κυρίως χάρη στη δυναμική ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας.
Τη δυναμική αυτή φιλοδοξούν να επαληθεύσουν και οι εκτιμήσεις της Bundesbank για την ανάπτυξη φέτος στη Γερμανία. Η κεντρική τράπεζα της χώρας δημοσιοποίησε χτες τις νέες προβλέψεις της, σύμφωνα με τις οποίες η γερμανική οικονομία αναμένεται να «τρέξει» το 2010 με ρυθμό περίπου 3%, έναντι 1,9% που είχε εκτιμηθεί τον Ιούνιο. Η αναθεώρηση των προβλέψεων ήρθε μετά την καταγραφή ρυθμών μεγέθυνσης του ΑΕΠ της τάξης του 2,2% για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για γερμανικά προϊόντα τροφοδοτεί την ανάκαμψη στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία είχε συρρικνωθεί πέρυσι κατά 4,7%. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι εξαγωγές αντιστοιχούσαν στο 41% του γερμανικού ΑΕΠ το 2009, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ιαπωνία ήταν 13% και στις ΗΠΑ μόλις 11%. Σαν αποτέλεσμα, η γερμανική οικονομία είναι τέσσερις φορές περισσότερο εξαρτημένη από τις εξαγωγές απ' ό,τι η αμερικανική.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η Γερμανία θα εμφανίσει πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών 5,5% του ΑΕΠ φέτος, ενώ οι ΗΠΑ έλλειμμα 3,3%. Οι ΗΠΑ έχουν ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν και το σοβαρότατο πρόβλημα της ανεργίας, από την καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων που συνεπάγεται η κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ σημείωσαν την περασμένη βδομάδα άνοδο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών, φτάνοντας τις 500.000.
Συντηρούν το κλίμα για την Ελλάδα
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ρεπορτάζ στην αγγλική έκδοση του Der Spiegel διαπιστώνει τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχουν στην οικονομία - κλειστά καταστήματα, διογκούμενη ανεργία, πτώση των φορολογικών εσόδων - τα βάρβαρα μέτρα λιτότητας.
Αναγνωρίζοντας τη σφοδρότητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση προωθεί την αντιλαϊκή πολιτική της, η συντάκτρια παρατηρεί ότι κάποια από τα μέτρα «έχουν αποδώσει θεαματικά, περισσότερο από τις συστάσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ» και διακρίνει στην ελληνική κοινωνία «ένα μείγμα φόβου, απελπισίας και θυμού».
Σε άλλο δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, και σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν βολικοί για το κεφάλαιο συνειρμοί, οι καπιταλιστικές αγορές εμφανίζονται να εμπιστεύονται την οικονομία της Αργεντινής περισσότερο από αυτή της Ελλάδας. Οπως αναφέρει το πρακτορείο, η αργεντίνικη οικονομία αναπτύσσεται πλέον με τους ταχύτερους ρυθμούς από το 1992, μετά βέβαια το πλιάτσικο που υπέστη από τις πολυεθνικές η χώρα, με αφορμή την καπιταλιστική κρίση του 2001.
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Αργεντινής αναμένεται για φέτος στο 0,1% επί του ΑΕΠ, την ίδια ώρα που η Ελλάδα επιδιώκει να μειώσει σε δημοσιονομικό έλλειμμά της στο 8,1% του ΑΕΠ από 13,6% του περασμένου έτους, το υψηλότερο μεταξύ των 27 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά την Ιρλανδία.
Στο μεταξύ, από χτες, αντιπροσωπεία του ΔΝΤ βρίσκεται στο Βελιγράδι, όπου και θα παραμείνει μέχρι τις 31 Αυγούστου για συνομιλίες με τη σερβική κυβέρνηση σχετικά με την πέμπτη αναθεώρηση της δανειοδοτικής συμφωνίας. Στις 31 Μαΐου 2009, το ΔΝΤ ενέκρινε δάνειο, ύψους 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη Σερβία, το οποίο λήγει τον Απρίλιο του 2011, έχοντας ήδη φορτώσει δυσβάσταχτα βάρη και ανατροπές στις πλάτες του λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ