13 Αυγ 2012

Καθ' οδόν: Στο Καρπενήσι


Καθ' οδόν: Στο Καρπενήσι
Χιονισμένο χωριό στην Ευρυτανία
Ο περισσότερος κόσμος τούτη την εποχή έχει το βλέμμα του στραμμένο ψηλά, στα βουνά. Ονειρεύεται έλατα, πεύκα και λεύκες σκεπασμένες από παχύ, μαλακό, λευκό χαλί. Πίστες χιονοδρομικές, χρωματιστά μπουφάν και σκι. Τζάκι, ψητό κρέας, αχνιστές πατάτες στη σχάρα, φιλική κουβεντούλα γύρω από τη φωτιά, μυρωδιά από το ξύλο που καίγεται.
Ομως, προσωπικά, προτιμώ να μένω σπίτι ή έστω να φαντάζομαι τη χειμωνιάτικη θάλασσα, στην περίπτωση που δεν μπορώ να μετακινηθώ. Μα, αυτά είναι γούστα. Η πλειοψηφία σκέπτεται διαφορετικά. Ο νους της είναι στην Αράχωβα ή στο Καρπενήσι. Στην Αράχωβα έτυχε να πάω πολλές φορές τα τελευταία χρόνια το Πάσχα. Μια φορά, όμως, θυμάμαι, μείναμε τη βδομάδα που μεσολαβεί μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Πώς πέρασα; Το πρώτο πρωινό με πήγαν «σηκωτή» στο χιονοδρομικό κέντρο και με γύρισαν κυριολεκτικά ...ξαπλωτή. Τις υπόλοιπες μέρες, φυσικά, δεν ξεμύτισα από το ξενοδοχείο. Το Καρπενήσι όμως, στο οποίο έχω τρεις δεκαετίες και βάλε να πάω, το νοστάλγησα. Τι λέτε, έρχεστε μαζί να κάνουμε μια νοερή βόλτα;
Ιστορικά
Η περιοχή της Ευρυτανίας πήρε το όνομά της από τον Εύρυτο, βασιλιά της Οιχαλίας. Στους Ιστορικούς Χρόνους ακολούθησε την τύχη των Αιτωλών. Σημαντική ήταν η συμβολή της Ευρυτανίας στην απόκρουση των Γαλατών (279 π.Χ.). Κατά την περίοδο του Βυζαντίου, γνώρισε μια σχετική ανάπτυξη, ενώ υπήρξε κέντρο αντίστασης την περίοδο της Τουρκοκρατίας και αργότερα κατά τη γερμανική κατοχή. Η πρωτεύουσα του νομού, το Καρπενήσι, είναι χτισμένη στη νότια πλαγιά του Βελουχίου σε υψόμετρο χιλίων μέτρων. Είναι μια πανέμορφη πόλη, κυριολεκτικά πνιγμένη στο πράσινο. Την εποχή της τουρκοκρατίας, βρισκόταν σε ακμή και ήταν σημαντικό διοικητικό, εμπορικό και θρησκευτικό κέντρο της περιοχής. Εκεί λειτουργούσε η σχολή που ίδρυσε ο Ευγένιος Γιαννούλης, ενώ κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 διαδραμάτισε ξεχωριστό ρόλο.
Στα πέριξ
Ο Προυσός
Στο Βελούχι, στη θέσηΔιαβολότοπος (υψόμετρο 1.840), βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο με 10 πίστες και 6 αναβατήρες, που έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούν 4.000 άτομα την ώρα. Επίσης, διαθέτει μηχανήματα αποχιονισμού και διάστρωσης πίστας, καθώς λειτουργεί σχολή για να μάθετε σκι, ενώ υπάρχουν καταστήματα που πωλούν ή ενοικιάζουν τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Μια που φτάσαμε εδώ πάνω, ας μη μείνουμε στο σκι και στις λευκές πίστες, ας κάνουμε μια βόλτα να γνωρίσουμε την περιοχή για να δούμε όλα τα αξιοθέατά της. Τριάντα χιλιόμετρα από το αγνώριστο, στ' αλήθεια, Καρπενήσι, και εννιά χιλιόμετρα από το χιονοδρομικό κέντρο, βρίσκεται η Αγία Τριάδα. Είναι ένα γραφικό χωριό, χτισμένο από πέτρα μέσα σε ένα δάσος από καστανιές. Εκεί θα πιούμε έναν καφέ και θα πάμε στο μεταβυζαντινό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, που υπήρξε και τόπος παραμονής του Καραϊσκάκη. Επίσης θα επισκεφτούμε και το Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο διαθέτει μια πολύ πλούσια συλλογή από παραδοσιακές ενδυμασίες και είδη οικιακής χρήσης.
Η Ανατολική Φραγκίστα, χτισμένη στα 680 μέτρα, είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ευρυτανίας. Πλούσια σε βλάστηση, με νερά κρυστάλλινα και τρεχούμενα, με υπέροχα τεράστια πλατάνια και με θαυμάσιο κλίμα προσελκύει με τη γοητεία της τον επισκέπτη.
Γενική άποψη του Καρπενησιού
Οι Κορυσχάδες, η έδρα της Ελεύθερης Ελλάδας,σκαρφαλώνουν στα 940 μέτρα. Το χωριό με τους λίγους κατοίκους, με τα διατηρητέα αρχοντικά, πνίγεται κυριολεκτικά από τα υπέροχα ευθυτενή, υπερήφανα έλατα. Απέχει μόλις πέντε χιλιόμετρα από το Καρπενήσι.
Προχωράμε και περνάμε μέσα από ελατοσκεπασμένα χωριά, με κόκκινες κεραμιδένιες στέγες, μέσα από πέτρινα σπίτια, σε χωριά μοναδικής ομορφιάς, τυλιγμένα σε λευκό πέπλο, προχωράμε και η αναπνοή μας γίνεται πιο ρυθμική, πιο ομαλή. Οξυγόνο. Επιτέλους, ελευθερώνεται το αναπνευστικό μας σύστημα. Προχωράμε και επιτέλους φτάνουμε στον Προυσό. Σε έναν απότομο βράχο «κρέμεται» το μοναστήρι της Παναγίας Προυσιώτισσας. Αν πιστέψει κανείς την παράδοση, την εικόνα της Παναγίας την έφεραν από την Προύσα της Μικράς Ασίας ο Διονύσιος και ο Τιμόθεος το 829. Το μοναστήρι διαθέτει βιβλιοθήκη πλούσια σε παλαιά χειρόγραφα και έντυπα. Στα κειμήλια της μονής περιλαμβάνονται χρυσοκεντήματα, σταυροί, σκεύη, ενώ στο μικρό της μουσείο εκτίθενται μερικά από τα προσωπικά αντικείμενα του Καραϊσκάκη. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι λειτουργεί μεγάλος ξενώνας. Αποχαιρετάμε την πανέμορφη Ευρυτανία και επιστρέφουμε στην Αθήνα σε ένα λεπτό. Αυτά τα καλά έχει το νοερό οδοιπορικό. Ούτε μποτιλιάρισμα, ούτε κούραση, ούτε τίποτε. Καλή χρονιά σε όλους μας.

Το Ιστορικό σχολείο των Κορυσχάδων (σήμερα Μουσείο Εθνικής Αντίστασης), όπου έγινε το Εθνικό Συμβούλιο, το Μάη του 1944

Το χιονοδρομικό κέντρο στο Βελούχ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ