Οι αρκτικές περιοχές «βαρόμετρο» για το φαινόμενο του θερμοκηπίου
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Πολικού Ετους, θα πραγματοποιηθεί μια συντονισμένη, διεθνής, διεπιστημονική ερευνητική προσπάθεια τόσο στην Αρκτική (Βόρειος Πόλος), όσο και στην Ανταρκτική (Νότιος Πόλος) και γι' αυτό στην πραγματικότητα το Διεθνές Πολικό Ετος θα διαρκέσει από το Μάρτη του 2007, έως το Μάρτη του 2009 (ώστε να μπορέσουν να εργαστούν οι επιστήμονες και στις δύο πολικές περιοχές κατά τους καλοκαιρινούς και τους χειμερινούς μήνες).
Το πρώτο Διεθνές Πολικό Ετος προκηρύχτηκε το 1882 - 1883 και το δεύτερο το 1932 - 1933. Η επιτυχία τους οδήγησε στο κατά πολύ γνωστότερο Διεθνές Γεωφυσικό Ετος (1 Ιούλη 1957 έως 31 Δεκέμβρη 1958), που το σημάδεψε η εκτόξευση από τη Σοβιετική Ενωση του «Σπούτνικ», του πρώτου τεχνητού δορυφόρου της Γης. Στο Διεθνές Γεωφυσικό Ετος συμμετείχαν 80.000 επιστήμονες από 67 χώρες και στο πλαίσιό του κατασκευάστηκαν οι περισσότεροι μόνιμοι ερευνητικοί σταθμοί στην Ανταρκτική.
Ποια είναι η αιτία αυτού του μεγάλου και διαχρονικού ενδιαφέροντος για τις πολικές περιοχές; Τι κάνει εκατοντάδες επιστήμονες να κλείνονται επί μήνες σε μικρούς χώρους στις εξαιρετικά αφιλόξενες συνθήκες περιβάλλοντος των αρκτικών περιοχών και πολλούς περισσότερους συναδέλφους τους να μελετάνε με μεγάλο ενδιαφέρον τα δεδομένα που προκύπτουν από τις αποστολές αυτές; Η κατανόηση του τοπικού κλίματος στην Αρκτική και την Ανταρκτική, που αποτελούν σημαντικό μέρος της επιφάνειας του πλανήτη μας, οπωσδήποτε έχει τη σημασία της, τόσο από επιστημονικής πλευράς, όσο και για τη ζωή των κατοίκων της Αρκτικής. Ενδιαφερόμενες είναι, βεβαίως, και οι εταιρείες που κάνουν έρευνες για πετρέλαιο και αέριο, το εφοπλιστικό κεφάλαιο και οι εταιρείες αερομεταφορών. Σημαντικό κίνητρο είναι, όμως, και η συμβολή αυτής της έρευνας στην κατανόηση και εκτίμηση των κλιματικών αλλαγών και των επιπτώσεών τους σε παγκόσμια κλίμακα.
Η συρρίκνωση του θαλάσσιου πάγου μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα, επηρεάζοντας τα θαλάσσια θηλαστικά και τους πληθυσμούς κριλ (είδος ζωοπλαγκτόν), που τρέφουν αμέτρητα θαλασσοπούλια, φώκιες και φάλαινες. Το αιώνια παγωμένο έδαφος είναι επίσης ευαίσθητο στη μακροχρόνια ατμοσφαιρική θέρμανση, κάνοντας πιθανό το σταδιακό λιώσιμο σε περιοχές γύρω από την Αρκτική και την επέκταση των βαλτότοπων, με συνοδευόμενη καταστροφή κτιρίων και υποδομής, αλλά και έκλυση μεθανίου, αερίου του θερμοκηπίου με πολύ μεγαλύτερη επίδραση από το διοξείδιο του άνθρακα.
Το Ελ Νίνιο, για παράδειγμα, είναι μια μεγάλη διαταραχή μάζας κατά μήκος του Ειρηνικού Ωκεανού, που σχετίζεται με περιοδικές μεταβολές στις θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στο ανατολικό του τμήμα. Είναι, στην ουσία, ένας μεγάλος κλιματικός κύκλος, που επηρεάζει περιοχές που βρίσκονται πολύ μακριά από τη λεκάνη του Ειρηνικού, όπως για παράδειγμα ορισμένες περιοχές της Αφρικής. «Τηλεσυνδέσεις» είναι οι ατμοσφαιρικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ απομακρυσμένων περιοχών που τώρα οι επιστήμονες θέλουν να μελετήσουν, ώστε να βρουν ακριβέστερη συσχέτιση ανάμεσα στον καιρό στους Πόλους και τα διάφορα μετεωρολογικά φαινόμενα σε άλλα σημεία του πλανήτη.
Στο Διεθνές Πολικό Ετος αναμένεται ότι θα συμμετέχουν 50.000 άνθρωποι πάνω από 60 χώρες. Η στήριξη στα επιστημονικά συμπεράσματα που θα προκύψουν και από αυτή τη διαδικασία, η αναγνώριση της ρίζας του προβλήματος στην καπιταλιστική ανάπτυξη - που έχει ως αποτέλεσμα τη φθορά του ανθρώπου και μέσω της περιβαλλοντικής καταστροφής - είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της νέας αποπροσανατολιστικής προσπάθειας του κεφαλαίου να πείσει ότι παίρνει μέτρα και ότι για το φαινόμενου του θερμοκηπίου είμαστε συνυπεύθυνοι όλοι.
Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγές: World Meteorological Organization, «Discover»
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγές: World Meteorological Organization, «Discover»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου