ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ενα... βολικό οικονομικό «κραχ»
Εσπειραν ανέμους... θερίζουν θύελλες. Ισως... Αν και όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις οι «θύελλες» μπορεί να φέρουν την καταστροφή σε κάποιους, εντούτοις για κάποιους άλλους είναι και... βολικές! Ο λόγος για το φόβο του πιθανού «οικονομικού κραχ» αρκετών ευρωπαϊκών συλλόγων ή και αντίστοιχων ολόκληρων πρωταθλημάτων που απασχολεί αυτή την περίοδο τα ποδοσφαιρικά δρώμενα της Ευρώπης. Ομως η ανησυχία δε φαίνεται να αφορά όλους...
Αρχικά να σωθεί το προϊόν...
Η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και ιδιαίτερα του ποδοσφαίρου φαίνεται ότι γυρνάει πλέον για τα καλά μπούμερανγκ, με αποτέλεσμα οι κρατούντες τα ηνία του αθλήματος να τρέχουν και να μη φθάνουν... Αιτία γι' αυτό αποτελεί το φαινόμενο της κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος που δεν αφήνει ανεπηρέαστο ούτε τον κόσμο του ποδοσφαίρου. Και δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς... Αλλωστε όταν μιλάμε σήμερα για ποδόσφαιρο πολύ απλά εννοούμε ένα προϊόν προς πώληση και από την άλλη όταν γίνεται λόγος για ομάδες φυσικά εννοούμε τεράστιες Ανώνυμες Εταιρείες. Εταιρείες, που η λειτουργία τους βασίζεται στα όσα ορίζουν οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και σίγουρα η μόνη σχέση που έχουν με τον αθλητισμό είναι η εκμετάλλευσή του προκειμένου να έχουν κέρδος. Η σύνδεση με τους χορηγούς, οι οποίοι τις περισσότερες φορές είναι πολυεθνικές εταιρείες, δεν μπορεί παρά να συμβαδίζει με τα όσα συμβαίνουν στο καπιταλιστικό σύστημα όσον αφορά τον οικονομικό τομέα. Δηλαδή κρίσεις, πανικός, καταρρεύσεις, αλλά και -φυσικά- κέρδος για κάποιους!
Associated Press |
«Οι κυβερνήσεις είναι έτοιμες να ξελασπώσουν τις τράπεζες σε περιόδους κρίσεων, αλλά μην περιμένετε να κάνουν το ίδιο και για τις ομάδες. Είναι αναγκαίο να υπάρχει σταθερότητα οικονομική στους συλλόγους», δήλωσε... ευθαρσώς ο γενικός γραμματέας της ΟΥΕΦΑ, Ντέιβιντ Τέιλορ, επισημαίνοντας ότι «το υπάρχον σύστημα πρέπει να επανεξεταστεί και μάλλον να αναθεωρηθεί σε πολλά σημεία, προκειμένου να επιτευχθεί η σταθερότητα των συλλόγων μακροπρόθεσμα...».
...και μετά να ξεκαθαριστεί!
Ανάμεσα στα μέτρα που προβλέπεται να πάρει η ΟΥΕΦΑ είναι η αναθεώρηση του συστήματος αδειοδότησης για συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με εισαγωγή πιο αυστηρών κριτηρίων, ενώ πλέον θα ελλοχεύει ο κίνδυνος αποβολής από την Ευρώπη των συλλόγων που δε συμφωνούν με τις επιταγές της. Η ΟΥΕΦΑ έχει γνωστοποιήσει πως βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης των συλλόγων που στηρίζονται σε δάνεια. Μάλιστα σε περίπτωση που δεν τακτοποιούν τα χρέη τους, ίσως αποκλειστούν από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Κάτι που ακούγεται τουλάχιστον ειρωνικό... Η ίδια η ΟΥΕΦΑ έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου και τώρα που τα πράγματα δεν πάνε σύμφωνα με τα σχέδια, προσπαθεί να ρίξει το μπαλάκι των ευθυνών για την κατάσταση στους συλλόγους που έχουν υπογράψει τις χορηγίες με τις πολυεθνικές. Ομως από την άλλη θα ήταν τουλάχιστον αφελές να ειπωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία θα φθάσει σε σημείο να αποκλείσει, π.χ. τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία μπορεί τελικά (αν και προς το παρόν δε φαίνεται) να επηρεαστεί από την κατάρρευση ενός χορηγού της (όπως η αμερικανική πολυεθνική AIG) ή της Τσέλσι (εάν... φουντάρουν οι επιχειρήσεις του Αμπράμοβιτς), από τις διοργανώσεις της; Κάποιοι έχουν το ρόλο του στηρίγματος του προϊόντος (τουλάχιστον προς το παρόν...) και εάν εκλείψουν, η απαξίωσή του θα είναι ολοκληρωτική και αυτό ούτε οι ίδιοι οι διοικούντες το ποδόσφαιρο δε θα το ήθελαν. Αντίθετα, ένα ξεκαθάρισμα στο στάτους κβο της διαχείρισης θα ήταν σίγουρα πιο βολικό, αφού εξαιτίας της κρίσης κάποια «θύματα» θα υπάρξουν σίγουρα. Οπως συμβαίνει για παράδειγμα στην παρούσα οικονομική κρίση, αφού κάποιοι είναι αυτοί που σίγουρα θα κερδίσουν (όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν και σε άλλες περιπτώσεις) από τις αλλαγές στο οικοδόμημα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Και σίγουρα με τον ανταγωνισμό (επί της ουσίας επιχειρηματικό) που υπάρχει στο σημερινό εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο, πολλοί είναι εκείνοι που θα ήθελαν να δουν τους αντιπάλους τους να καταρρέουν ως... θύματα της κρίσης.
Ας σημειωθεί μάλιστα ότι εδώ και καιρό ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ είναι σε πόλεμο με τους νέους επιχειρηματίες, κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη, την Ασία ή και τις ΗΠΑ, οι οποίοι πραγματοποιούν μια επιδρομή στο χώρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αγοράζοντας εύκολα ομάδες. Η μετατροπή τους μάλιστα σε οικονομικούς κολοσσούς δημιουργεί... τριγμούς στο έλεγχό τους από τις διεθνείς Ομοσπονδίες, ενώ παράλληλα αλλάζουν και τα δεδομένα στην εμπορική αγορά της Γηραιάς ηπείρου με τους παραδοσιακούς Ευρωπαίους επιχειρηματίες (οι οποίοι από την πλευρά τους είναι παλιοί γνώριμοι των ΟΥΕΦΑ, ΦΙΦΑ) να παραγκωνίζονται..
ΑΓΓΛΙΑ: Μια κρίση... δυο προβλήματα
Στην Αγγλία, για παράδειγμα, είχαν που είχαν το πρόβλημα της απόβασης Αμερικανών, Ρώσων και Αράβων επιχειρηματιών στα... μέρη τους ήρθε και η οικονομική κρίση για να... δέσει το γλυκό. Την ίδια στιγμή όμως, ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αγγλίας, λόρδος Τρίνσμαν, φαίνεται να βρήκε την ευκαιρία να θίξει και τα δυο ζητήματα, προειδοποιώντας τους συλλόγους και επισημαίνοντας ότι είτε αυτοί που έχουν πολύ μεγάλα χρέη είτε αυτοί που οι ιδιοκτήτες τους είναι «αόρατοι» οικονομικά, θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα με τη δικαιοσύνη. Η πρέμιερ λιγκ, είναι μεν το πλουσιότερο εθνικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Ευρώπης, με έσοδα το 2007 που ξεπέρασαν τα 1,5 δισ. στερλίνες, παρ' όλα αυτά μονάχα 8 σύλλογοι από τους 20 καταγράφουν κέρδη. Το συνολικό ποσό των χρεών των σωματείων υπολογίζεται σε 3 δισ. λίρες. Η κατάσταση αναμένεται να είναι χειρότερη το 2008, κάτι που είναι εμφανές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γουέστ Χαμ φέρεται να βγάζει στο σφυρί 10 παίκτες για να ξεπληρώσει τα χρέη της. Με την έναρξη της φετινής χρονιάς οι σύλλογοι «χτυπήθηκαν» για πρώτη φορά στη 16ετή ιστορία της πρέμιερ λιγκ από μείωση των διαφημιστικών εσόδων στις φανέλες των παικτών, που έφτασαν στα 67 εκατομμύρια στερλίνες, σε σύγκριση με τα 75 εκατομμύρια στερλίνες πέρσι. Αυτό κυρίως οφείλεται στη μείωση των διαφημηστικών δαπανών των εταιρειών που περιορίζονται λόγω της οικονομικής κρίσης. Παράλληλα, τα έσοδα από τις πωλήσεις εισιτηρίων μειώνονται, καθώς οι τιμές τους αυξάνονται και οι φίλαθλοι παρακολουθούν ολοένα και περισσότερο τους αγώνες στην τηλεόραση.
Πιθανότατα οι μεγάλες ομάδες στη Βρετανία (Μάντσεστερ, Λίβερπουλ, Αρσεναλ, Τσέλσι) μπορεί να μην πλήττονται προς το παρόν από το φαινόμενο, ωστόσο οι μικρότερες ομάδες θα υποστούν ζημιές εξαιτίας της χαμηλής προσέλευσης θεατών.
Ανδρέας ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου