15 Αυγ 2012

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Στην πρώτη γραμμή πάλης για το μαζικό λαϊκό κίνημα


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στην πρώτη γραμμή πάλης για το μαζικό λαϊκό κίνημα
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΠΠΑΣ
Η δίμηνη καμπάνια πολύμορφης δράσης, που έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και περίπου δύο βδομάδες από την Κομματική Οργάνωση Αττικής, για την Πάρνηθα και τις υποδομές στις πόλεις γύρω απ' το βουνό, αναδεικνύει την ανάγκη η εργατική τάξη, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, να πάρουν την υπόθεση «περιβάλλον», στα χέρια τους. Να τεθεί στην πρώτη γραμμή του μετώπου πάλης, μαζί με τα υπόλοιπα ζητήματα και να διεκδικήσουν ζωή σε ανθρώπινο περιβάλλον.
Η καμπάνια αναδεικνύει τα ζητήματα της Πάρνηθας, των υποδομών, του μολυσμένου νερού, της τσιμεντοποίησης, με περιοδείες, συγκεντρώσεις, επισκέψεις σε φορείς. Αποκορύφωμα όλης αυτής της δραστηριότητας θα είναι η διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας στα τέλη Φλεβάρη. Η πλατιά ανταπόκριση της πολύμορφης δράσης δείχνει όχι μόνο την αγανάκτηση των εργαζομένων, αλλά και την ανάγκη δράσης σε αυτή την κατεύθυνση, έτσι ώστε τα ζητήματα του περιβάλλοντος να γίνουν πράγματι υπόθεση του ίδιου του μαζικού λαϊκού κινήματος.
Αλλωστε, το περιβάλλον και, συνολικότερα, η ποιότητα ζωής αποτελούν καθημερινά ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα για τους εργαζομένους. Η βάρβαρη επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου, που στο όνομα του κέρδους καταστρέφει τη γη, το νερό και τον αέρα, γίνεται φανερή και σε αυτόν τον τομέα. Η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, είναι τραγική. Τα δάση καίγονται και οικοπεδοποιούνται. Το νερό και ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας μολύνονται. Η τσιμεντοποίηση, η έλλειψη ελεύθερων χώρων και η ατμοσφαιρική ρύπανση συμπληρώνουν αυτό το παζλ.
Τεράστιες, όμως, είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ενισχύουν την επιχειρηματική ασυδοσία. Και είναι χαρακτηριστικά, άλλωστε, τα παραδείγματα προσπαθειών και σχεδίων εδώ και χρόνια στην Πάρνηθα, που μετά τη φωτιά μπαίνει επιτακτική η ανάγκη προστασίας της. Αναφέρουμε ενδεικτικά: Η προσπάθεια να πουλήσουν 26.000 στρέμματα του Δρυμού το 1994. Τα σχέδια επέκτασης του Καζίνο. Οι προθέσεις για επεκτάσεις των δύο Μοναστηριών και της «Ιπποκράτειου Πολιτείας». Η απόφαση παραχώρησης από το Δήμο Μενιδίου 2.500 στρεμμάτων σε πολυεθνική για να στήσει ...«Ντίσνεϊλαντ». Ακόμα πιο επικίνδυνα όμως, είναι τα σχέδια που προωθεί η ίδια η κυβέρνηση με το ΠΔ για τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας, που ανοίγει το δρόμο να αξιοποιηθεί από ιδιώτες το κτήμα Τατοΐου.

Σε όλα αυτά βέβαια έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι όλοι οι γύρω δήμοι παραμένουν ανοχύρωτοι από αντιπλημμυρικά έργα, με αποτέλεσμα να βουλιάζουν στα νερά και τις λάσπες και πριν καεί η Πάρνηθα! Την ίδια στιγμή βέβαια που οι κάτοικοι πνίγονται, το μεγάλο κεφάλαιο έχει θησαυρίσει στην ευρύτερη περιοχή με πολλά εκατομμύρια ευρώ από την κατασκευή μεγάλων υπερτοπικής σημασίας έργων.
Γι' αυτό και το ΚΚΕ ξεκάθαρα θέτει συγκεκριμένη πρόταση διεξόδου που καλεί την εργατική τάξη και το λαό να τη βάλει στην πρώτη γραμμή πάλης και να απαιτήσει:
  • Το δάσος να είναι λαϊκή περιουσία.
  • Να συγκροτηθεί Ενιαίος Δημόσιος Φορέας Διαχείρισης της δασικής περιουσίας και δασοπροστασίας.
  • Στις πόλεις να γίνονται έργα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων με κεντρικό σχεδιασμό και ανάπτυξη της λαϊκής κατοικίας.

Eurokinissi

Γιώργος ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ