Οι φωτεινότερες εκρήξεις στο σύμπαν
Κάθε φορά που εμφανίζεται μια έκρηξη ακτίνων γάμα, μια νέα μαύρη τρύπα γεννιέται
Η λάμψη ήταν μια ακόμα από τις περίφημες εκρήξεις ακτίνων γάμα, που τις τελευταίες δεκαετίες ήταν ένα από τα άλυτα μυστήρια της αστρονομίας. Η πρώτη παρατήρηση έκρηξης ακτίνων γάμα (ΕΑΓ) έγινε στις 2 Ιούλη 1967, από στρατιωτικούς δορυφόρους που ελέγχουν για τυχόν πυρηνικές δοκιμές στο Διάστημα. Στα 35 χρόνια που πέρασαν από τότε κάθε νέα ΕΑΓ περιέπλεκε την κατάσταση. Κάθε φορά που οι ερευνητές πίστευαν ότι είχαν βρει την απάντηση, νέα στοιχεία τούς έστελναν και πάλι στην αφετηρία.
Οι ανακαλύψεις των τελευταίων ετών έχουν φέρει τους αστρονόμους πιο κοντά σε μια οριστική απάντηση. Πριν το 1997, τα περισσότερα απ' όσα γνωρίζαμε για τις ΕΑΓ βασίζονταν σε παρατηρήσεις ενός ειδικού οργάνου του Παρατηρητηρίου Ακτίνων Γάμα Κόμπτον. Σύμφωνα μ' αυτές, καθημερινά σε διάφορα σημεία του ορατού σύμπαντος εμφανίζονται δύο ή τρεις ΕΑΓ. Τη στιγμή της έκρηξης είναι πιο λαμπρές απ' οποιοδήποτε άλλο ουράνιο σώμα στο φάσμα των ακτίνων γάμα (όχι στο ορατό). Αν και η κάθε έκρηξη έχει μοναδικά χαρακτηριστικά, όλες μπορούν να ταξινομηθούν σε δύο χονδρικές κατηγορίες. Τις «σύντομες» εκρήξεις που διαρκούν λιγότερο από δύο δευτερόλεπτα και τις «διαρκείας» που είναι και η πλειοψηφία. Οι δύο κατηγορίες διαφέρουν φασματοσκοπικά, με τις σύντομες να έχουν πιο ενεργητικές ακτίνες γάμα σε σχέση με τις διαρκείας. Η έκρηξη του Γενάρη 1999 είχε διάρκεια ενάμισι λεπτό!
Η πιο σημαντική παρατήρηση του Κόμπτον ήταν ότι οι ΕΑΓ φαίνεται να είναι ισοτροπικές, δηλαδή εμφανίζονται ομοιόμορφα κατανεμημένες σε ολόκληρο τον ουράνιο θόλο. Αυτό σήμαινε ότι δεν μπορεί να προέρχονται από πηγές μέσα στο Γαλαξία, γιατί τότε, λόγω του σχήματος του Γαλαξία και της απόκεντρης θέσης της Γης μέσα σ' αυτόν, οι εκρήξεις θα εμφανίζονταν πάντα σε μια ορισμένη ζώνη του ουρανού. Ετσι, οι αστρονόμοι συμπέραναν ότι τα όργανά τους συλλάμβαναν γεγονότα συμπαντικής κλίμακας. Ομως, οι ακτίνες γάμα από μόνες τους δεν πρόσφεραν αρκετές πληροφορίες για να βγουν οριστικά συμπεράσματα. Επρεπε να ανιχνευτεί ακτινοβολία από τις εκρήξεις και σε άλλα μήκη κύματος. Το ορατό φως, για παράδειγμα, θα μπορούσε να αποκαλύψει τους γαλαξίες μέσα στους οποίους εμφανίζονται οι ΕΑΓ, επιτρέποντας τη μέτρηση της απόστασής τους από τη Γη.
Οι σχετικές προσπάθειες δεν ευδοκίμησαν ως το 1996, οπότε άρχισε να χρησιμοποιείται το διαστημικό παρατηρητήριο BeppoSAX, προϊόν ιταλο-ολλανδικής συνεργασίας. Ηταν ο πρώτος δορυφόρος που μπόρεσε να εντοπίσει με ακρίβεια τις πηγές των ΕΑΓ και να ανακαλύψει το απόφωτο ακτίνων Χ της έκρηξης (ακτίνες Χ που εκπέμπονται μετά το κεντρικό φωτεινό φαινόμενο). Το απόφωτο εμφανίζεται μόλις εξαφανιστούν οι ακτίνες γάμα και παραμένει για μέρες ή και μήνες, φθίνοντας σε ένταση, αλλά και ενεργητικότητα (από ακτίνες Χ σε ορατή ακτινοβολία και τελικά σε ραδιοκύματα). Ο BeppoSAX βρήκε απόφωτα μόνο για ΕΑΓ διαρκείας, αλλά έδωσε τη δυνατότητα επακόλουθων παρατηρήσεων των συγκεκριμένων περιοχών με άλλα μέσα. Ετσι, οπτικά τηλεσκόπια και ραδιοτηλεσκόπια εντόπισαν τις πηγές των ΕΑΓ σε διάφορους γαλαξίες που βρίσκονται δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά, γεγονός που σημαίνει ότι οι εκρήξεις είναι εξαιρετικά ισχυρές. Ακραίες ενέργειες σημαίνουν με τη σειρά τους ακραίες αιτίες. Ετσι οι ερευνητές άρχισαν να συσχετίζουν τις ΕΑΓ με τις μαύρες τρύπες.
Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Scientific American»
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Scientific American»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου