Θυσία στο βωμό της αγοράς τα αποθεματικά των Ταμείων
Τα ποσά είναι τεράστια και το μεγάλο κεφάλαιο ακονίζει τα νύχια του. Η κυβέρνηση αδίστακτα τα ρίχνει στον τζόγο, αδιαφορώντας αν με αυτόν τον τρόπο διακυβεύει ακόμα και την ίδια την ύπαρξη των Ταμείων. Αλλωστε η κοινωνική ασφάλιση είναι «αναχρονισμός» κατά την Ευρωπαϊκή Ενωση
«Επιδιώκουμε να στηρίζουμε μακροχρονίως την αγορά»! Αυτή η δήλωση του πρωθυπουργικού φίλου καιδιοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριου, αποτυπώνει με τον πιο εύγλωττο τρόπο ποιος είναι ο πραγματικός στόχος της «αξιοποίησης» των αποθεματικών των Ταμείων, μέσω του Χρηματιστηρίου. Τα ποσά είναι τεράστια, ξεπερνούν τα 4,5 τρισ. δραχμές και το μεγάλο κεφάλαιο από καιρό ακονίζει τα νύχια του. Η κυβέρνηση αδίστακτα τα ρίχνει στοn τζόγο, αδιαφορώντας αν με αυτό το τρόπο διακυβεύει ακόμα και την ίδια την ύπαρξη των Ταμείων. Αλλωστε η κοινωνική ασφάλιση είναι «αναχρονισμός» κατά την Ευρωπαϊκή Ενωση, που επιτάσσει τη ριζική «αναμόρφωσή» της, δηλαδή τη διάλυσή της, βρίσκοντας «ευήκοα ώτα» στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ.
Στα 1,728 τρισ. δραχμές - σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία για το διάστημα μέχρι τον Οκτώβρη του '99 - ανερχόταν η αξία των μετοχών των Ταμείων, χρήματα των ασφαλισμένων που παίζονται αυτή τη στιγμή στο Χρηματιστήριο. Αυτό δε φτάνει για το μεγάλο κεφάλαιο που τα θέλει όλα. Ετσι, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε προχτές ότι με κοινή υπουργική απόφαση μετά τις εκλογές θα μπορούν να παίζονται στο Χρηματιστήριο χρήματα των Ταμείων πάνω και από το 20% και το 23% (μετά το 2001) της περιουσίας τους, που θέτει σαν όρια ο Ν.2676/99.
Τα όρια αυτά και αρκετά υψηλά είναι, αλλά και στην πράξη έχουν παράνομα ξεπεραστεί. Στο 22% της περιουσίας του ΙΚΑ ανέρχονταν τα ποσά που έχει παίξει στο Χρηματιστήριο μέχρι το Δεκέμβρη του '98, σύμφωνα με τον κοινωνικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης. Στο 22% το ίδιο διάστημα ήταν του ΤΣΑΥ, στο 23% του ΤΣΜΕΔΕ, στο 60% του ΤΣΠ - ΕΤΕ...
Παράλληλα έχει χτιστεί ένας ολόκληρος μηχανισμός που θα διασφαλίζει τη μετατροπή των Ταμείων σε «θεσμικούς επενδυτές», που θα διασφαλίζει τη «στήριξη μακροχρονίως της αγοράς». Η αρχή έγινε από το ΙΚΑ, που είναι και ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας. Δημιουργήθηκε Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ), στην οποία παραδόθηκε όλη η κινητή περιουσία του Ιδρύματος για να την παίζει εν λευκώ στο Χρηματιστήριο. Στην ίδια ΑΕΔΑΚ παραδόθηκαν και οι κινητές περιουσίες τουΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ) και του ΟΓΑ. Ετοιμη είναι άλλη ΑΕΔΑΚ, που θα αναλάβει την περιουσία του ΤΣΑΥ και του ΤΣΜΕΔΕ και έπεται συνέχεια...
Η μετατροπή των Ταμείων σε «θεσμικούς επενδυτές» δεν είναι ελληνική ανακάλυψη, αλλά σαφήw απαίτηση του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών, που μάλιστα επισημαίνει ότι υπάρχει καθυστέρηση στην προώθησή της. Θέτει τις βάσεις για την ιδιωτικοποίηση των Ταμείων, για το επικείμενο - μετά τις εκλογές - σάρωμα στα ασφαλιστικά δικαιώματα, για τον κοινωνικό μεσαίωνα που θέλουν να επιβάλουν. Σε αυτά τα σχέδια έχουν συμφωνήσει και οι δυο εταίροι του δικομματισμού.
Μπροστά στις εκλογές, στην προσπάθεια άγρας ψήφων, έχουν στήσει έναν... καβγά για το θεαθήναι. Ο πρόεδρος της ΝΔ «ενδιαφέρθηκε» για τα αποθεματικά και εξαπέλυσε απειλές για εισαγγελέα σε βάρος των διοικητών των Ταμείων που παράνομα παίζουν στο Χρηματιστήριο, για να συμπληρώσει πως το πρόβλημα είναι απλώς να μην παιχτούν προεκλογικά. Αλλωστε, η κυβέρνηση της ΝΔ άνοιξε το δρόμο προς το Χρηματιστήριο (Ν.2084/92) και στελέχη της ΝΔ στις διοικήσεις των Ταμείων έχουν προσυπογράψει όλες τις «επενδυτικές αποφάσεις».
Την απάντηση ανέλαβε να δώσει ο υπουργός Εργασίας, που ομολόγησε ότι συνεχώς εγκρίνει και θα εγκρίνει αποφάσεις Ταμείων για... επενδύσεις στο Χρηματιστήριο. Προκλητικά, μάλιστα, κάλεσε «τους διοικητές των Ταμείων να πράξουν το χρέος τους».
Ο καβγάς δεν έχει καμιά σχέση, με την πραγματική ανησυχία των εκατομμυρίων συνταξιούχων και ασφαλισμένων, που τους στέλνουν να παρακολουθούν το δείκτη της Σοφοκλέους για να δουν αν θα πάρουν σύνταξη ή αν θα έχουν περίθαλψη.
Ντίνα ΝΤΑΒΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου