Καθ' οδόν: ΣτoΤεκίλα
Α, σήμερα θα πάμε μακριά, πολύ μακριά, θα πάμε στη Λατινική Αμερική, στο Περού για να γνωρίσουμε και να ζήσουμε στο Τεκίλα, στο «κομμουνιστικό» νησί. Είναι ένα σύντομο ταξίδι, ευχάριστο, συναρπαστικό, ένα ταξίδι του οποίου τις εντυπώσεις τις λάβαμε με το ταχυδρομείο. Αποστολέας μια άγνωστη κυρία που φαίνεται ότι διαβάζει τη στήλη μας, και σκέφτηκε πως ίσως αυτό το θέμα θα μας ενδιέφερε. Και δεν έπεσε έξω. Την ευχαριστούμε με όλη μας την καρδιά
«Κάπου στο μακρινό Περού, υπάρχει ένα νησί διαφορετικό από τα... άλλα, που οι ξεναγοί το «συστήνουν» στους τουρίστες ως το «Κομμουνιστικό νησί». Κι αυτό, γιατί η δομή της διοίκησης και κοινωνίας είναι τέτοια που σου επιτρέπει να το «βάψεις» κόκκινο!
Το νησί βρίσκεται στη λίμνη Τιτικάκα, την υψηλότερη λίμνη στον κόσμο, ανάμεσα σε 41 άλλα νησιά. Ομως, οι, περίπου, 1.700 κάτοικοί του, ξεχωρίζουν σε πολλά από τους κατοίκους των υπόλοιπων νησιών. Στο Τεκίλα υπάρχει ισοκατανομή του πλούτου με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πολύ πλούσιοι ή πολύ φτωχοί. Ακόμη και οι τιμές στα εστιατόρια είναι παντού ίδιες με ένα καθορισμένο ποσό στο μενού. Δεν υπάρχει αστυνομία και η διαχείριση των πόρων του νησιού γίνεται από 12 κατοίκους, οι οποίοι εκλέγονται κάθε χρόνο από τους ίδιους τους νησιώτες. Τα άτομα αυτά, που ξεχωρίζουν γιατί φοράνε ένα μαύρο καπέλο, είναι υπεύθυνα για τα οικονομικά του νησιού που στηρίζονται κυρίως στους τουρίστες, οι οποίοι προσερχόμενοι στο νησί υποχρεούνται να καταβάλλουν ένα sol (περίπου 100 δραχμές). Τα χρήματα αυτά μπαίνουν σε ένα κοινό ταμείο που χρησιμοποιείται για τις εκάστοτε ανάγκες, π.χ. για την αγορά ζώων.
Κάθε Κυριακή στην κεντρική πλατεία πραγματοποιείται γενική συνέλευση όπου όλοι οι κάτοικοι εκθέτουν τα προβλήματά τους και οι 12 εκλεγμένοι κάνουν απολογισμό των κερδών από την έλευση των τουριστών. Οι νόμοι τους συμπυκνώνονται σε τρεις κανόνες που απορρέουν από τα ίδια τα βιώματά τους. Τιμωρούν δηλαδή την κλεψιά, το ψέμα και την τεμπελιά!
Η ισότητα επεκτείνεται ακόμη και σε μια κατ' εξοχήν γυναικεία δραστηριότητα, το πλέξιμο!. Στο Τεκίλα, ακόμη και οι άνδρες πλέκουν και μάλιστα παντού, στο δρόμο, στα καφενεία, στις πλατείες, όρθιοι, σαν να παίζουν κομπολόι!. Ολα τα πλεκτά συγκεντρώνονται σε ένα κατάστημα όπου και πωλούνται, ενώ τα κέρδη μοιράζονται ίσα σε όλους. Μάλιστα λέγεται ότι ακόμη και το γεγονός πως οι άνδρες κατέχουν το ρεκόρ μακροβιότητας (πολλοί ξεπερνούν τα 100 χρόνια ζωής) οφείλεται στον συγκεκριμένο τρόπο ζωής».
Οσοι θέλουν να ζήσουν πολλά χρόνια δεν έχουν παρά να επισκεφτούν το Τεκίλα και ίσως πάρουν την απόφαση να ζήσουν εκεί το υπόλοιπο της ζωής τους. Ενα μεγάλο υπόλοιπο....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου