12 Αυγ 2012

Οταν τα συμφέροντα ... καθορίζουν την ιστορία


Οταν τα συμφέροντα ... καθορίζουν την ιστορία
Ο δρόμος του επαγγελματισμού για τον Ηλυσιακό καταλήγει στη διάλυσή του
Eurokinissi
Ετος ίδρυσης 1927. Ετος... διάλυσης πότε; Ισως φέτος... ποιος ξέρει; Αλλωστε στο σημερινό εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο όπου τα πάντα καθορίζονται βάσει επιχειρηματικών συμφερόντων όλα μπορούν να συμβούν... Για παράδειγμα, ομάδες που υποβιβάζονται να προβιβαστούν και το αντίθετο, ιστορικά σωματεία να διαλυθούν προς όφελος κάποιας ΠΑΕ, αποτελέσματα να εξαγοράζονται (περιπτώσεις στημένων παιχνιδιών) κλπ. Οτι πρέπει δηλαδή να γίνει προκειμένου κάποιοι να έχουν το κέρδος τους. Το ποδόσφαιρο πλέον είναι ένα προϊόν προς πώληση και αυτοί που το διαχειρίζονται (οι επιχειρηματίες) δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό προκειμένου να πετύχουν τα σχέδιά τους. Η μετατροπή των ομάδων σε ΠΑΕ σε πολλές περιπτώσεις γίνεται... θηλιά για κάποιον σύλλογο, αφού πλέον «υποχρεωτικά» θα πρέπει να παίξει το παιχνίδι με τους όρους και τους κανόνες που επιβάλλουν τα συμφέροντα τα οποία έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Οπως συμβαίνει στην περίπτωση του ιστορικού Ηλυσιακού, όπου ξαφνικά βρίσκεται στη μέγκενη των όσων επιβάλλει το σύστημα διαχείρισης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Οπου τα πάντα είναι θέμα αγοραπωλησίας και φυσικά καμιά σχέση δεν έχουν με τον πραγματικό αθλητισμό.
Το συμφέρον του... ενός
Αιτία η απόφαση του νέου ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Θωμά Μητρόπουλου για συνένωση της ομάδας με την αντίστοιχη του Αιγάλεω (αγαπημένη ομάδα του συγκεκριμένου όπου έχει διατελέσει μεγαλομέτοχος και πρόεδρος μέχρι φέτος που αγόρασε την ομάδα των Ιλισίων) προκειμένου το Αιγάλεω που υποβιβάστηκε στη Γ' Εθνική να πάρει τη θέση του Ηλυσιακού στη Β' Εθνική. Υπενθυμίζεται ότι ο Θωμάς Μητρόπουλος αγόρασε την ΠΑΕ Ηλυσιακός από τον πρώην ιδιοκτήτη του Γιώργο Χριστοβασίλη (ο οποίος με τη σειρά του αγόρασε τον ΠΑΣ Γιάννινα).
Συγχώνευση ή διάλυση
Η απόφαση του προέδρου έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο από τους οπαδούς της ομάδας όσο και από τον ερασιτέχνη Ηλυσιακό που βλέπουν την ομάδας τους να γίνεται έρμαιο των διαθέσεων ενός επιχειρηματία και να οδεύει προς τη διάλυση. Μάλιστα, την προηγούμενη βδομάδα, κατά τη διάρκεια της 2ης αγωνιστικής στη Β' Εθνική, όπου ο Ηλυσιακός φιλοξένησε στην Ηλιούπολη τον Πιερικό, συνέβησαν κωμικοτραγικά πράγματα όταν με... διάφορα τεχνάσματα δεν επετράπη σε οπαδούς του Ηλυσιακού να δουν το παιχνίδι. Αξιοσημείωτο μάλιστα γεγονός ότι στο συγκεκριμένο παιχνίδι οι «σεκιούριτι» φορούσαν φανέλες με την ένδειξη ΠΑΕ Αιγάλεω. Τα πράγματα δείχνουν να βαδίζουν σε τεντωμένο σκοινί πλέον αφού ο ιδιοκτήτης του Ηλυσιακού είναι αποφασισμένος να προχωρήσει τα σχέδιά του έστω και χωρίς συγχώνευση «εκμεταλλευόμενος» επί της ουσίας τη θέση του Ηλυσιακού στη Β' Εθνική αλλά μετατρέποντάς τον ουσιαστικά σε... νέο Αιγάλεω.

«Λαϊκός αγώνας για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου»
Ανακοίνωση των Κομματικών Οργανώσεων Ζωγράφου του ΚΚΕ. Απαιτούν να σταματήσουν τα σχέδια συγχώνευσης, καλούν τον λαό σε αγώνα κατά των επιχειρηματιών που δυναστεύουν το χώρο του ποδοσφαίρου.
Ούτε την ομάδα τους δεν μπορούν να δουν πλέον οι φίλαθλοι του Ηλυσιακού (φωτ. πριν από τον αγώνα με τον Πιερικό)
Eurokinissi
«Μετά από 25 και πλέον χρόνια εφαρμογής και επέκτασης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και ουσιαστικής εγκατάλειψης του ερασιτεχνικού στην τύχη του, μπορεί κανείς να εκτιμήσει τα ιδιαίτερα αρνητικά αποτελέσματα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν αυτά τα χρόνια και είχαν την ευθύνη της προώθησης και της εφαρμογής της και στο χώρο του ποδοσφαίρου.
Η μετατροπή του ποδοσφαίρου από άθλημα σε εμπόρευμα είναι η βασική αιτία που γεννά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ποδοσφαιρικά σωματεία τα οποία φυτοζωούν και αργοπεθαίνουν παραδομένα στις ορέξεις μιας χούφτας «εντίμων» επιχειρηματιών που χρησιμοποιούν και εκμεταλλεύονται την αγάπη του κόσμου, τον τίτλο και τα χρώματα των ιστορικότερων ποδοσφαιρικών σωματείων για λόγους προσωπικής προβολής και εξυπηρέτησης των λοιπών επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων. Τα ιδρυτικά σωματεία από τα οποία προήλθαν οι ΠΑΕ έγιναν ουσιαστικά υπηρέτες και δέσμιοι των ΠΑΕ παραχωρώντας υποχρεωτικά τίτλους, χρώματα, αθλητικές εγκαταστάσεις με «αντάλλαγμα» ένα 10% του μετοχικού κεφαλαίου των ΠΑΕ και μια θέση στο ΔΣ τους. Οι ΠΑΕ αν και ιδιωτικές ανώνυμες εταιρείες ενισχύονται με σημαντικά ποσά από το κράτος μέσα από τον ΟΠΑΠ αλλά και καρπώνονται τα έσοδα τόσο από τη διαφημιστική τους εκμετάλλευση των αθλητικών εγκαταστάσεων που τους παραχωρούν, το κράτος, οι ΟΤΑ και τα ιδρυτικά τους σωματεία, όσο και από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις των αγώνων που συμμετέχουν.
Ανάμεσα τους οι ιστορικές ομάδες του Ηλυσιακού και του Αιγάλεω αντιμετωπίζουν σήμερα τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας τους. Η επιχειρούμενη συγχώνευσή τους οδηγε,ί παρά και ενάντια θέληση του ερασιτεχνικού σωματείου και του λαού των Ιλισίων, στη διάλυση της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ηλυσιακού, θυσία στα σχέδια του «ιδιοκτήτη» του ο οποίος την αγόρασε από μεγάλο ενδιαφέρον για τη θέση που κατέχει στη Β' Εθνική και στόχο να προσφέρει αναξιοπρεπώς και με τη λογική του «κλεφτοκοτά» στο Αιγάλεω, προσβάλλοντας και ντροπιάζοντας και την ομάδα και τους οπαδού του, διδάσκοντας πως οι νίκες και οι κατηγορίες δεν κερδίζονται μόνο στους αγωνιστικούς χώρους αλλά μπορούν να αγοραστούν σε συσκευασία δώρου.
Το ΚΚΕ χωρίς καιροσκοπισμούς και «περικοκλάδες» είναι αταλάντευτα υπέρ του λαϊκού αθλητισμού.
Απαιτούμε άμεσα να μην προχωρήσει η υπόθεση της συγχώνευσης των ομάδων Ηλυσιακού και του Αιγάλεω. Να παραμείνει ο Ηλυσιακός στην κατηγορία που έχει κερδίσει μέσα στους αγωνιστικούς χώρους με την ονομασία και το σήμα του.
Καλούμε τους φιλάθλους του Ηλυσιακού και το λαό του Ζωγράφου να παλέψουμε για την ουσιαστική εξυγίανση του ποδοσφαίρου απαλλάσσοντάς το το ταχύτερο δυνατόν από τις ΠΑΕ και τους επιχειρηματίες που το καταδυναστεύουν.
Δεν πάει άλλο! Ο αθλητισμός είναι κοινωνική ανάγκη και δικαίωμα όλου του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας. Χρειάζεται να δράσουμε για τη σωτηρία του σωματειακού ποδοσφαίρου και του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Η λογική του ποδοσφαίρου - εμπόρευμα δεν οδηγεί στην ανάπτυξη της υποδομής και των σωματείων.
Με παρακάλια και συναίνεση δε λύνεται το πρόβλημα. Χρειάζεται δράση από τον κόσμο που αγαπά το ποδόσφαιρο. Υπάρχει ανάγκη στράτευσης όλων όσων ανησυχούμε για τις αρνητικές εξελίξεις. Διοικητικά Συμβούλια, γονείς, ποδοσφαιριστές, φίλοι και παράγοντες του ποδοσφαίρου που δε βολεύονται στη μιζέρια, που αρνούνται την εμπορευματοποίηση - επιχειρηματοποίηση του ποδοσφαίρου, που θέλουν να αλλάξει το κλίμα σήψης που επικρατεί, χρειάζεται να συντονίσουν το βηματισμό τους, να οργανώσουν τη δράση τους. Θέλουμε ένα ποδόσφαιρο καθαρό συναγωνιστικό, μακριά από τη βία, θεαματικό κομμάτι μιας γενικότερης φιλολαϊκής αθλητικής ανάπτυξης. Μέσο άθλησης και ψυχαγωγίας. Πεδίο ανάπτυξης της άμιλλας, της ομαδικότητας, της θεμιτής φιλοδοξίας για διάκριση και πρωταγωνιστικό ρόλο. Θέλουμε ποδόσφαιρο να λειτουργεί διαμορφώνοντας θετικά πρότυπα στη νεολαία και αξίες που δεν μπορεί να καλλιεργήσει το ποδόσφαιρο - επιχείρηση.
Να διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει και έχει ανάγκη ο λαός και η νεολαία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ