ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Κυνήγι κέρδους με... όπλο τα αναβολικά
Sportidea |
Το περιστατικό με το θετικό δείγμα του Ελληνα αθλητή Δ. Χονδροκούκη αλλά και ο «πόλεμος» που έχει ανοίξει για τις επιδόσεις της 16χρονης Κινέζας κολυμβήτριας Γε Σιγουέν, με τα αμερικανικά υπονοούμενα ότι μπορεί η αθλητική της παρουσία να μην είναι και τόσο... καθαρή, είναι (μέχρι την ώρα που γραφόταν το κείμενο) τα δυο πιο χοντρά περιστατικά (έστω και εάν το ένα είναι επίσημο) σχετικά με το ντόπινγκ στη φετινή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Για μια ακόμη φορά, όπως συμβαίνει τουλάχιστον από το 1988 μέχρι σήμερα, και φέτος στο Λονδίνο υπάρχει μπόλικο παρασκήνιο στο θέμα των αναβολικών.
Και δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού η κόντρα εμπορικών συμφερόντων που κρύβεται πίσω από διοργανώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχει σαν βάση της (και σαν κάλυψη βεβαίως) τις επιδόσεις και τα δρώμενα των αθλητών εντός αγωνιστικών χώρων. Και αυτά δε θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστα και βέβαια... καθαρά. Η επιτυχία είναι αυτή που φέρνει τα περισσότερα κέρδη για τις πολυεθνικές και αυτή είναι το μόνο ζητούμενο, έστω και εάν το σύνθημα... «Η συμμετοχή μετράει» προσφέρει το καλύτερο άλλοθι στους αρμοδίους. Και για να έρθει αυτή επιστρατεύονται όλα τα μέσα... Θεμιτά και αθέμιτα.
Πρώτος ο Τζόνσον... αλλά όχι ο μόνος
Associated Press |
Οι αποκαλύψεις αρκετά χρόνια μετά για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες ότι ήταν ντοπαρισμένοι, όπως ο Καρλ Λιούις, ή ο θάνατος μερικά χρόνια αργότερα της Γκρίφιθ Τζόινερ, που είχε εντυπωσιάσει στη συγκεκριμένη διοργάνωση, ήταν τα περιστατικά που τράβηξαν για τα καλά την κουρτίνα... Εστω και εάν στην επόμενη διοργάνωση, στη Βαρκελώνη, γενέτειρα του τότε προέδρου της ΔΟΕ, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, τα κρούσματα ήταν μειωμένα προκειμένου να επουλωθεί και το σοκ της Σεούλ. Εκείνο που ακολούθησε ήταν μια αλυσίδα περιστατικών, όπου οι «ουσίες» είχαν την τιμητική τους. Στην Ατλάντα το 1996 επίσημα παρουσιάστηκαν τέσσερα περιστατικά, αργότερα όμως διεθνή ρεπορτάζ αποκάλυπταν ότι τα κρούσματα ήταν πολύ περισσότερα. Πριν τη διοργάνωση του Σίδνεϊ, το 2000, εντύπωση προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για ντοπαρισμένους αθλητές που έχαναν τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες εξαιτίας των αναβολικών, ενώ στην επόμενη διοργάνωση της Αθήνας, το 2004, τα περιστατικά ντοπαρίσματος των Ελλήνων αθλητών Κεντέρη - Θάνου - Σαμπάνη έβαλαν το στίγμα τους στη διοργάνωση.
Ο... τυφώνας BALCO
Λίγο μετά, η αποκάλυψη στις ΗΠΑ του σκανδάλου της φαρμακοβιομηχανίας BALCO αποδεικνύει ότι υπήρξε πλήθος ντοπαρισμένων αθλητών. Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία BALCO («Bay Area Laboratory Co-Operative» όπως είναι το πλήρες όνομά της) ιδρύθηκε το 1984 και τέσσερα χρόνια αργότερα ο ισχυρός της άντρας και ιδιοκτήτης της, Βίκτορ Κόντε, άρχισε να αποκτά τις πρώτες του σχέσεις με αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων στη Σεούλ. Στις αρχές του 2000 λίγο μετά τους Ολυμπιακούς της Αθήνας έρχεται στο φως το τεράστιο σκάνδαλο με την προώθηση στεροειδών και αναβολικών από την εν λόγω εταιρεία προς αθλητές, σκάνδαλο που συντάραξε συθέμελα τον παγκόσμιο αθλητισμό με πολλαπλές επιπτώσεις. Ο Κόντε - ο οποίος είχε βρεθεί στη φυλακή ως ιθύνων νους της όλης υπόθεσης, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος μετά απο κάποιο χρονικό διάστημα - ο ίδιος μέχρι σήμερα αρκετές φορές έχει... ανάψει φωτιές με δηλώσεις του, όπως για παράδειγμα όταν είχε αποκαλύψει ότι είχε χορηγήσει αναβολικά στις σπρίντερ του τελικού των 100μ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Παρίσι το 2003, ενώ μίλησε για καθολικά ντοπαρισμένους τελικούς στα σπριντ του Σίδνεϊ. Μάλιστα κάποια άλλη φορά έκανε αναφορά στον Τζαμαϊκανό σπρίντερ Γιουσέιν Μπολτ αμφισβητώντας το πόσο «καθαρός» είναι...
Το νέο... φρούτο της Μ3
Ωστόσο αυτό το περιστατικό δεν ήταν το μόνο. Λίγους μήνες μετά η ΔΟΕ ανακοινώνει την ακύρωση της συμμετοχής της Αθ. Τσουμελέκα στα 20 χλμ. βάδην του Πεκίνου, καθώς αποδείχτηκε θετική στην ουσία ερυθροποιητίνη σε έλεγχους που είχε υποβληθεί κατά την παραμονή της στο Ολυμπιακό Χωριό. Η αποκάλυψη είχε έρθει μετά τους επανελέγχους που έκανε ο WADA έπειτα από έξι μήνες.
Μπ. Τσ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου