ΑΠΟΣΤΟΛΗ «ΝΤΙΠ ΙΜΠΑΚΤ» ΣΤΟΝ ΚΟΜΗΤΗ ΤΕΜΠΕΛ 1
Διαστημικό «φουρνέλο»
Το πρωί της 4ης Ιούλη 2005, 134 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, έγινε ένα πείραμα που δεν έχει ανάλογό του. Ανατινάχτηκε τμήμα της επιφάνειας ενός κομήτη, του Τέμπελ 1, με ένα ιδιόρρυθμο «φουρνέλο», μια βόμβα κινητικής ενέργειας. Η βολίδα «Ιμπάκτορ», που μετέφερε το διαστημόπλοιο «Ντιπ Ιμπακτ» και είχε αποκολληθεί απ' αυτό μια μέρα νωρίτερα, έπεσε με ταχύτητα 10 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο πάνω στον κομήτη, προκαλώντας μεγάλη έκρηξη, ορατή με τηλεσκόπιο ακόμα κι από τη Γη. Η βολίδα δε μετέφερε εκρηκτικά, αλλά η ορμή των 370 κιλών του βάρους της, που κινούνταν με αυτή την τεράστια ταχύτητα, ισοδυναμούσε με 5 τόνους τρινιτροτολουόλης.
Η πρόσκρουση της τεχνητής διαστημικής βολίδας της Διαστημικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ (NASA) στον Τέμπελ 1, προκάλεσε αρχικά μια μικρή λάμψη, που γρήγορα απλώθηκε πάνω στην επιφάνεια του κομήτη. Αυτή η λάμψη διάρκεσε μόνο ένα δευτερόλεπτο και η φωτεινότητά της ήταν όσο πρόβλεπαν τα μαθηματικά μοντέλα που είχαν κατασκευάσει οι επιστήμονες. Ομως μετά την αρχική λάμψη, υπήρξε μια ελάχιστη παύση πριν η φωτεινή προεξοχή αρχίσει να διογκώνεται με ταχύτητα. Τα θραύσματα από την πρόσκρουση, τελικά, έριξαν μια μακριά σκιά κατά μήκος της επιφάνειας, γεγονός που υποδηλώνει στενή στήλη από θραύσματα, παρά φαρδύ κώνο. Απ' ό,τι φαίνεται η βολίδα βυθίστηκε αρκετά βαθιά μέσα στον κομήτη πριν αναπτυχθούν τα θερμά αέρια και τελικά απελευθερωθούν βίαια. Ο κρατήρας έδειξε να αναπτύσσεται σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου.
NASA |
Η αποστολή «Ντιπ Ιμπακτ», που σημαίνει «Βαθιά Πρόσκρουση» (λογοπαίγνιο στα αγγλικά με την ονομασία «Μεγάλη Απήχηση» σε ελεύθερη απόδοση), αποσκοπεί να δώσει στους επιστήμονες τη δυνατότητα να ρίξουν μια ματιά κάτω από την επιφάνεια ενός κομήτη, όπου το υλικό παραμένει στην ίδια αρχέγονη μορφή όπως όταν σχηματιζόταν το ηλιακό μας σύστημα. Απώτερος στόχος είναι η βαθύτερη κατανόηση της διαδικασίας σχηματισμού του ηλιακού μας συστήματος, αλλά και των απομειναριών του που σήμερα εμφανίζονται σαν κομήτες.
Οι εκπληκτικές φωτογραφίες που έστειλαν τόσο το «Ντιπ Ιμπακτ», όσο και η βολίδα «Ιμπάκτορ», συμπεριλαμβανόμενης της τελευταίας από απόσταση 30 χιλιομέτρων, μόλις 3 δευτερόλεπτα πριν από την πρόσκρουση, αναμένεται να απασχολήσουν τους ειδικούς επί μήνες αν όχι χρόνια. Μαζί με τις φωτογραφίες αυτές θα εξεταστούν και οι παρατηρήσεις της πρόσκρουσης τόσο από τα επίγεια τηλεσκόπια, που έγιναν στο φάσμα του ορατού φωτός, όσο και από τα διαστημικά τηλεσκόπια «Τσάντρα», «Σπίτζερ» και «Χαμπλ», που έγιναν στο φάσμα ακτίνων Χ, στο υπέρυθρο και στο ορατό αντίστοιχα.
NASA |
NASA |
NASA |
Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγές: www.nasa.gov, www.space.com
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγές: www.nasa.gov, www.space.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου